Gravid uke 27 og 28

I denne delen av svangerskapet er det ikke uvanlig å oppleve hudforandringer, som røde prikker i ansiktet, på overarmene og på overkroppen. Dette skyldes endringer i blodkar, og vil forsvinne etter svangerskapet.

Gravid kvinne som ser ut av vinduet

Pigmentstripe på magen

Det er også vanlig med strekkmerker, pigmentflekker og/eller en mørk pigmentstripe midt på magen. De vil sannsynligvis forsvinne eller blekne etter fødselen. Brystvortene og området rundt kan også bli mørkere.

Trykk og bevegelse fra fosteret kan påvirke søvnkvaliteten og det kan være en utfordring å få sovet nok. Det er viktig å sørge for å hvile når det er anledning.

Du kan oppleve svangerskapskløe. Dette er vanligvis ikke farlig, men du bør opplyse jordmor eller lege for veiledning og råd.

Fosteret åpner øynene

Vekten på fosteret er nå mellom 1000 og 1400 gram. Øynene åpnes for første gang. Synet utvikler seg videre både i fosterstadiet og i nyfødtperioden.

Et mønster for fosteraktivitet og hvile oppstår. Du kan oppleve at fosteret skvetter ved plutselige lyder eller bevegelser. Ved å sette av litt tid hver dag til å kjenne etter spark og bevegelser, blir du kjent med ditt barns bevegelsesmønster. Les mer på kjennliv.no.

De aller fleste fostre vil i denne perioden legge seg med hodet ned i bekkenet. For de som ikke gjør det, vil det fortsatt være tid igjen til å snu seg.