Gravid uke 27 og 28

I denne delen av svangerskapet er det ikke uvanlig med forandringer i huden, som røde prikker i ansiktet, på overarmene og på overkroppen. Dette skyldes endringer i blodkar, og vil forsvinne etter svangerskapet. Fosteret åpner øynene for første gang.

Gravid kvinne som ser ut av vinduet

Hva skjer med mor?

I disse ukene er det vanlig å få strekkmerker, pigmentflekker og/eller en mørk pigmentstripe midt på magen. Dette vil sannsynligvis forsvinne eller blekne etter fødselen. Brystvortene og området rundt kan også bli mørkere.

Trykk og bevegelse fra fosteret kan påvirke søvnkvaliteten din og det kan være en utfordring å få sovet nok. Det er viktig at du hviler når du kan.

Utvikling hos fosteret

Vekten på fosteret er nå mellom 1000 og 1400 gram. Fosteret åpner øynene for første gang. Synet til fosteret utvikler seg videre både i graviditeten og når barnet er nyfødt.

Et mønster for når fosteret er i aktivitet og hvile starter i denne perioden. Du kan oppleve at fosteret skvetter ved plutselige lyder eller bevegelser. Ved å sette av litt tid hver dag til å kjenne etter spark og bevegelser, blir du kjent med ditt barns bevegelsesmønster. Les mer på kjennliv.no.

De aller fleste fostre vil i denne perioden legge seg med hodet ned i bekkenet. For de som ikke gjør det, vil det fortsatt være tid igjen til å snu seg.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 27 og 28. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet torsdag 13. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-27-og-28/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022