Gravid uke 36, 37 og 38

Livmoren din vil etter hvert synke ned og du vil oppleve at det blir litt enklere å puste. Fosterets hode ligger vanligvis ned mot fødselskanalen.

Stor gravidmage

Hva skjer med mor?

Fordi livmoren presser på urinblæren din, er det vanlig å tisse oftere. Selv om barnet ennå ikke er født, kan det lekke råmelk fra brystene dine.

Livmoren synker etter hvert ned og det blir litt enklere å puste. Noen kan få problemer med å sove, fordi det er vanskelig å finne en behagelig hvilestilling.

Det er normalt med humørsvingninger og å være glad, lei seg og irritabel. Fødselen nærmer seg og de fleste både gruer og gleder seg.

Utvikling hos fosteret

Fosterets hjerne er nå ferdig utviklet. Mengden fostervann reduseres gradvis. Lungene er det siste organet som blir ferdig modnet.

Vekten til fosteret øker med mer underhudsfett og er nå fra 2 800 til
3 200 gram. Fosterets lengde er nesten det den er ved fødsel. Lengden er fra 45 til 50 centimeter.

Hodet ligger vanligvis ned mot fødselskanalen. Dersom rumpa eller føttene ligger nedover, ligger fosteret i seteleie.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 36, 37 og 38. [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet onsdag 29. november 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-36-37-og-38/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022