Viktig å få nok jod

Personer som spiser lite hvit saltvannsfisk og lite meieriprodukter som melk, syrnet melk, yoghurt og brunost, vil ikke få dekket behovet for jod gjennom kosten. Særlig gravide og ammende bør være påpasselige med få i seg nok jod.

Fiskemiddag

Illustrasjon: Konstantin Senyavskiy / Mostphotos

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler å ha jodtabletter hjemme i tilfelle atomulykker, og de skal kun tas etter råd fra myndighetene.

Jod er et grunnstoff som har viktige funksjoner i kroppen. Vi trenger bare små mengder hver dag, men mange får likevel for lite gjennom kosten. Hvis du spiser hvit saltvannsfisk regelmessig og inntar melk og yoghurt daglig, kan du få dekket behovet for jod gjennom kosten. Hvis ikke, kan det hende du har behov for tilskudd.

Jod særlig viktig for gravide og ammende

Gravide og ammende bør ta et daglig kosttilskudd med 150 mikrogram (µg) jod dersom de:

  • har et lavere daglig inntak enn 6 dl kumelk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
  • spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 8 dl kumelk/yoghurt.

På samme måte som folat, bør jod tas så tidlig som mulig i svangerskapet, og aller helst før du blir gravid. Det er en fordel om du har god jodstatus før du blir gravid.

For å sikre god jodstatus før graviditet, anbefales alle kvinner i fertil alder et daglig kosttilskudd med 100 mikrogram jod dersom de:

  • har et lavere daglig inntak enn 3 dl melk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
  • spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et lavere daglig inntak enn 5 dl melk/yoghurt.

Hvorfor er jod viktig?

Jod er nødvendig for at kroppen skal kunne lage thyroid-hormonene trijodtyronin (T3) og tyroxin (T4). Hormonene lages i skjoldbruskkjertelen (thyroidea) som ligger under Adamseplet. Disse hormonene regulerer menneskets stoffskifte (metabolisme). Hos barn er hormonene viktige for normal vekst og for utviklingen av sentralnervesystemet.

Hva skjer hvis man får i seg for lite jod?

Hvis man får i seg for lite jod, vil skjoldbruskkjertelen jobbe på høygir for å prøve å produsere nok hormoner, og kjertelen vil dermed kunne vokse og utvikle seg til det som på fagspråket kalles en struma.

Hvis mangelen vedvarer, vil det produseres for lite thyroid-hormoner som fører til tilstanden hypotyreose. Hypotyreose kan også utvikle seg av andre årsaker enn jodmangel. Hypotyreose på grunn av jodmangel er sjeldent i Norge, mens sees hyppig i land der jodmangel er utbredt.

Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende, siden fosteret og barnet også vil få i seg for lite jod. Utviklingen av nervesystemet vil da kunne bli hemmet. For mye jod kan være uheldig, og inntak over 600 mikrogram per dag bør unngås.

Anbefalt inntak av jod

Anbefalt daglig inntak av jod for ulike grupper er:

  • 70 mikrogram for barn 1-2 år
  • 90 mikrogram for barn 2-5 år
  • 120 mikrogram for barn 6-9 år
  • 150 mikrogram for barn fra 10 år og for voksne
  • 175 mikrogram for gravide
  • 200 mikrogram for ammende

Helsemyndighetene vurderer om det bør tilsettes mer jod til salt. Inntil dette eventuelt er gjennomført, bør utsatte grupper ta et kosttilskudd (multivitamin-mineraltilskudd) som inneholder jod. Det gjelder særlig unge kvinner, gravide og ammende med et lavt inntak av melk, yoghurt og hvit fisk.

Matvarer med jod

​Det er få matvarer i det norske kostholdet som inneholder jod.
Hvit saltvannsfisk, melk, yoghurt og brunost er matvarene som bidrar mest til inntaket av jod.

Innhold av jod i hvit saltvannsfisk

  • Torsk: 279 mikrogram per 100 gram
  • Hyse: 400 mikrogram per 100 gram
  • Sei: 272 mikrogram per 100 gram
  • Lyr: 696 mikrogram per 100 gram

Det er lite jod i fete fiskeslag som laks og ørret (7 mikrogram per 100 gram), sild (16 mikrogram per 100 gram) og makrell (20 mikrogram per 100 gram).

Innhold av jod i melk og meieriprodukter

  • Melk, syrnede melkeprodukter, yoghurt, kesam, cottage cheese: Ca. 15 mikrogram per 100 gram
  • Brunost, lettere: 200 mikrogram per 100 gram

Det er lite jod i gulost (27 mikrogram per 100 gram).

Grunnen til at det er jod i melk, er at kraftfôret til kua er tilsatt jod, som så skilles ut i melken.

Innhold av jod i andre matvarer

  • Enkelte typer av plantedrikker (les på pakningen): 16 mikrogram per 100 gram
  • Egg: 35 mikrogram per 100 gram
  • Salt med jod: 500 mikrogram per 100 gram

Det er lite jod tilsatt til salt i Norge. Inntaket av salt bør begrenses, så salt er ikke en god kilde til jod.

Tang og taremel kan inneholde meget høye konsentrasjoner av jod og må brukes med forsiktighet.

Det er svært lite jod i matvarer som brød og kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, frukt og grønnsaker.

Kilde: Matvaretabellen