P-ring

Prevensjonsring, eller p-ring er et alternativ til p-piller. Du kan bruke p-ringen i tre uker i strekk.

P-ring

Hva er p-ring?

Prevensjonsring eller p-ring er en bøyelig plastring som inneholder kjønnshormonene østrogen og gestagen. Ringen er rundt 5,5 cm i diameter og fungerer på samme måte som en vanlig p-pille. Fordelen med p-ring er at du slipper å huske på å ta en p-pille hver dag.

Det finnes én type p-ring på markedet i Norge, den heter Nuvaring.

Hvordan brukes p-ring?

P-ringen plasseres i skjeden. Du setter inn og fjerner ringen selv. Når ringen skal settes inn klemmer du den lett sammen og setter den opp i skjeden. Ringen skal sitte i skjeden sammenhengende i tre uker. Etter tre uker fjerner du ringen og den påfølgende uka skal du ikke bruke p-ring. Etter to-tre dager uten ring vil du få en blødning. Nøyaktig én uke etter fjerning av forrige ring skal du sette inn en ny ring.

Vanligvis er det uproblematisk å ha samleie og å bruke tampong samtidig med at du bruker p-ring. Om du likevel ønsker å ta ut ringen under samleie, kan den tas ut i en kort periode på maksimum tre timer, og for eksempel legges i et glass med kaldt vann.

Det er veldig viktig at ringen ikke er ute av skjeden i mer enn tre timer i løpet av et døgn. Hvis dette skjer kan det hende at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Utsette menstruasjon

Dersom du ønsker å utsette menstruasjonen kan du sette inn en ny ring etter tre uker, uten det faste ukentlige oppholdet mellom to ringer. Hvis du gjør dette i flere måneder, vil du etter hvert får en blødning. Da bør du ta ut ringen og la det gå 4-7 dager før du setter inn en ny ring.

Bivirkninger

De bivirkningene som er hyppigst rapportert er:

  • hodepine
  • vaginale infeksjoner
  • utflod

Dersom du har forhøyet risiko for å få blodpropp bør du ikke bruke p-ring.

Ta umiddelbart kontakt med lege eller sykehus dersom du får noen av symptomene nevnt under:

  • Smerte eller hevelse i ett ben eller én arm. Dette kan være tegn på blodpropp i en av årene i ben eller arm (dyp venetrombose).
  • Plutselige pustevansker og kraftige smerter i brystet. Dette kan være tegn på blodpropp i lungene (lungeemboli).
  • Vansker med å løfte, smile eller prate Dette kan være tegn på hjerneslag.

Hva skjer hvis p-ringen er ute for lenge?

Dersom p-ringen har vært ute av skjeden i mindre enn tre timer kan den skylles i lunkent vann og settes på plass igjen.
Dersom ringen har vært ute i lengre tid er det lurt å kontakte lege eller helsepersonell som kan gi deg råd om hvordan du skal forholde deg videre.