P-ring

Prevensjonsring, eller p-ring er et alternativ til p-piller. Du kan bruke p-ringen i tre uker i strekk.

P-ring

Hva er p-ring?

Prevensjonsring eller p-ring er en bøyelig plastring som inneholder kjønnshormonene østrogen og gestagen. Ringen er rundt 5,5 cm i diameter og fungerer på samme måte som en vanlig p-pille. Fordelen med p-ring er at du slipper å huske på å ta en p-pille hver dag.

Det finnes én type p-ring på markedet i Norge, den heter Nuvaring.

Hvordan brukes p-ring?

P-ringen plasseres i skjeden. Du setter inn og fjerner ringen selv. Når ringen skal settes inn klemmer du den lett sammen og setter den opp i skjeden. Ringen skal sitte i skjeden sammenhengende i tre uker. Etter tre uker fjerner du ringen og den påfølgende uka skal du ikke bruke p-ring. Etter to-tre dager uten ring vil du få en blødning. Nøyaktig én uke etter fjerning av forrige ring skal du sette inn en ny ring.

Vanligvis er det uproblematisk å ha samleie og å bruke tampong samtidig med at du bruker p-ring. Om du likevel ønsker å ta ut ringen under samleie, kan den tas ut i en kort periode på maksimum tre timer, og for eksempel legges i et glass med kaldt vann.

Det er veldig viktig at ringen ikke er ute av skjeden i mer enn tre timer i løpet av et døgn. Hvis dette skjer kan det hende at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Utsette menstruasjon

Dersom du ønsker å utsette menstruasjonen kan du sette inn en ny ring etter tre uker, uten det faste ukentlige oppholdet mellom to ringer. Hvis du gjør dette i flere måneder, vil du etter hvert får en blødning. Da bør du ta ut ringen og la det gå 4-7 dager før du setter inn en ny ring.

Bivirkninger

De bivirkningene som er hyppigst rapportert er:

  • hodepine
  • vaginale infeksjoner
  • utflod

Dersom du har forhøyet risiko for å få blodpropp bør du ikke bruke p-ring.

Ta umiddelbart kontakt med lege eller sykehus dersom du får noen av symptomene nevnt under:

  • Smerte eller hevelse i ett ben eller én arm. Dette kan være tegn på blodpropp i en av årene i ben eller arm (dyp venetrombose).
  • Plutselige pustevansker og kraftige smerter i brystet. Dette kan være tegn på blodpropp i lungene (lungeemboli).
  • Vansker med å løfte, smile eller prate Dette kan være tegn på hjerneslag.

Hva skjer hvis p-ringen er ute for lenge?

Dersom p-ringen har vært ute av skjeden i mindre enn tre timer kan den skylles i lunkent vann og settes på plass igjen.
Dersom ringen har vært ute i lengre tid er det lurt å kontakte lege eller helsepersonell som kan gi deg råd om hvordan du skal forholde deg videre.

Olafiaklinikken

Senter for rådgiving, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner ved Oslo universitetssykehus.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år få veiledning, resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Ung.no

Offentlig informasjonskanal for ungdom.

Prevensjonsguiden på flere språk

Oversikt over alle prevensjonsmidler, tilgjengelig på norsk, engelsk, urdu, polsk, somali, arabisk og tigrinja.

Zanzu

Informasjon om sex og samliv på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk, rettet mot innvandrere og andre med kort botid.

Innholdet er levert av Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) . P-ring. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert tirsdag 21. september 2021 [hentet søndag 21. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/p-ring/

Sist oppdatert tirsdag 21. september 2021