
Frisklivssentral
Vil du ha hjelp til bedre form, bedre kosthold eller snus- og røykeslutt, kan frisklivssentralen være noe for deg.
Illustrasjon: Inger M. Skarpaas/Helsedirektoratet
Bruk Slutta-appen, snakk med helsepersonell eller apotek, bruk legemidler, sjekk tilbudet på kommunens frisklivssentral.
Illustrasjon: Helsedirektoratet
Slutta er en gratis app som kan gjøre det lettere for deg å slutte med røyk og snus. Appen gir deg
Slutta-appen er utviklet av Helsedirektoratet.
Kontakt frisklivssentralen i kommunen din dersom du ønsker å få hjelp til snus- og røykeslutt. Frisklivssentralen tilbyr både individuell veiledning og kurs.
For mange er det lettere å gjøre store endringer – som å slutte med tobakk – med støtte fra andre. På kurs treffer du andre med samme mål som deg, nemlig å slutte med tobakk. Fellesskapet i en gruppe motiverer og gir ekstra styrke i slutteprosessen.
I kommuner i opptaksområdet til Vestre Viken helseforetak kan personer som skal slutte å røyke få veiledning og gratis legemidler. Tilbudet gis i regi av kommunale frisklivssentraler og er et treårig pilotprosjekt fra 2020 til 2023.
Tilbudet gjelder kun i disse kommunene: Asker, Bærum, Drammen, Flesberg (kontakt Kongsberg), Flå, Gol, Hemsedal, Hol, Hole, Holmestrand, Jevnaker, Kongsberg, Krødsherad, Lier, Modum, Nesbyen, Nore og Uvdal, Ringerike, Rollag, Sigdal, Øvre Eiker (kontakt Modum) og Ål.
Bor du i en av disse kommunene, kan du ta kontakt med din kommunes frisklivssentral for mer informasjon PDF).
Vil du ha hjelp til bedre form, bedre kosthold eller snus- og røykeslutt, kan frisklivssentralen være noe for deg.
Illustrasjon: Inger M. Skarpaas/Helsedirektoratet
Snakk med fastlegen din dersom du ønsker å slutte å snuse eller røyke. Fastlegen kan
Å slutte å røyke er bra for kroppen. Noen av gevinstene ved røykeslutt merker du allerede etter 20 minutter.
Illustrasjon: Hinda Fahre / Helsedirektoratet
Få tips og støtte til røykeslutt på Facebook. Slutta – din røykeslutt på Facebook er en side hvor de som har sluttet å røyke deler erfaringer og tips med dem som ønsker å gjøre et slutteforsøk. Her kan du få motivasjon og støtte av andre mens du er i slutteprosessen. Siden driftes av Helsedirektoratet.
E-sigaretter brukes oftest for å slutte å røyke eller i stedet for sigaretter. E-væske med nikotin er inntil videre forbudt å selge i Norge
Illustrasjon: Mostphotos
Både røyking og snusbruk er mer enn en dårlig vane. Det kan også være sterk avhengighet. Derfor er det å slutte en stor utfordring. Som venn eller familiemedlem kan du være en viktig støttespiller.
Det er viktig å huske på at selv om man har bestemt seg for å slutte, forsvinner ikke tankene om røyk og snus med det samme. Det tar tid før abstinensene avtar.
Det er ikke ditt ansvar å få andre til å slutte med røyk eller snus, men du kan støtte den som slutter. Her er noen enkle tips for venner og familie.
Se hva som skjer i kroppen din når du kutter røyken.
Nasjonal faglig retningslinje for røykeavvenning. Helsedirektoratet, 2016.
How to Support Your Quitter. National Cancer Institute, USA, 23.09.2019.
Helping a smoker quit: Do's and Don'ts. American Cancer Society, USA, 23.09.2019.
FAQs for helping someone quit. Smokefree.gov, U.S. Department of Health and Human Services, 23.09.2019.