Ammeteknikk

Et godt sugetak er nødvendig for at ammingen skal gå bra. Da unngår du smerter og sår på brystknoppene og barnet får i seg melken.

Hvordan får barnet godt sugetak?

Hold barnet tett inntil deg, i høyde meg brystene, og med nesen i kontakt med brystknoppen. Da sikrer du at barnet ditt må gape stort slik at det får mye bryst i munnen, samtidig som hodet bøyes lett bakover. Brystknoppen treffer da lettere barnets gane. Dette vil utløse dierefleksen, barnet kobler seg på og lager vakuum. Dersom dere har problemer med å få til koblingen, kan du gjerne forme brystet ditt slik at det blir lettere å gape over. Hold bak det brune området rundt brystknoppen (areola). Brystet formes ut fra hvilken ammestilling du bruker.

Hvordan vet jeg at barnet har godt sugetak?

Barnet ditt har et godt sugetak dersom du ikke har vondt og barnet får i seg melken. Sugetaket blir som regel bra dersom barnet er tett inntil deg, riktig plassert i forhold til brystet, gaper høyt og har mye bryst i munnen. Barnets hode er bøyd litt bakover, slik at nesen kommer fri. Haken er godt plantet inn i brystet. Du kan se og høre at barnet svelger melk. Det er ikke høylytt, og det er små bevegelser. Det må ofte litt øvelse til for å gjenkjenne dette. Brystknoppen skal være rund etter amming. Hvis den er leppestiftformet eller flat, kan det tyde på at barnet har hatt for lite bryst i munnen. Et godt sugetak forebygger såre brystknopper.

Hvordan forme brystet så barnet får godt sugetak?

For å få godt sugetak, må barnet ha mye bryst i munnen. Er dette vanskelig, fordi brystet er stort eller spent, kan du forsøke å forme brystet. Da holder du litt inn på brystet og klemmer lett sammen. Fingrene skal ikke være i veien for barnets gap. Formen på brystet må passe til barnets munn, slik at det er lett for barnet å gape over. Forming av brystet tilpasses stillingen du ammer i. Når du ligger på siden, holder du på siden av brystet. I andre stillinger holder du enten under, for eksempel i modifisert vugge- eller tvillingstilling, eller over, for eksempel i klassisk vuggestilling. Noen ganger holder du på skrå, dersom barnet ligger slik at det passer best med munnen.