Ammeteknikk

Et godt sugetak er nødvendig for at ammingen skal gå bra. Da unngår du smerter og sår på brystknoppene og barnet får i seg melken.

Hvordan får barnet godt sugetak?

Hvordan får barnet godt sugetak?

Hold barnet tett inntil deg, i høyde meg brystene, og med nesen i kontakt med brystknoppen. Da sikrer du at barnet ditt må gape stort slik at det får mye bryst i munnen, samtidig som hodet bøyes lett bakover. Brystknoppen treffer da lettere barnets gane. Dette vil utløse dierefleksen, barnet kobler seg på og lager vakuum. Dersom dere har problemer med å få til koblingen, kan du gjerne forme brystet ditt slik at det blir lettere å gape over. Hold bak det brune området rundt brystknoppen (areola). Brystet formes ut fra hvilken ammestilling du bruker.

Hvordan vet jeg at barnet har godt sugetak?

Hvordan vet jeg at barnet har godt sugetak?

Barnet ditt har et godt sugetak dersom du ikke har vondt og barnet får i seg melken. Sugetaket blir som regel bra dersom barnet er tett inntil deg, riktig plassert i forhold til brystet, gaper høyt og har mye bryst i munnen. Barnets hode er bøyd litt bakover, slik at nesen kommer fri. Haken er godt plantet inn i brystet. Du kan se og høre at barnet svelger melk. Det er ikke høylytt, og det er små bevegelser. Det må ofte litt øvelse til for å gjenkjenne dette. Brystknoppen skal være rund etter amming. Hvis den er leppestiftformet eller flat, kan det tyde på at barnet har hatt for lite bryst i munnen. Et godt sugetak forebygger såre brystknopper.

Hvordan forme brystet så barnet får godt sugetak?

Hvordan forme brystet så barnet får godt sugetak?

For å få godt sugetak, må barnet ha mye bryst i munnen. Er dette vanskelig, fordi brystet er stort eller spent, kan du forsøke å forme brystet. Da holder du litt inn på brystet og klemmer lett sammen. Fingrene skal ikke være i veien for barnets gap. Formen på brystet må passe til barnets munn, slik at det er lett for barnet å gape over. Forming av brystet tilpasses stillingen du ammer i. Når du ligger på siden, holder du på siden av brystet. I andre stillinger holder du enten under, for eksempel i modifisert vugge- eller tvillingstilling, eller over, for eksempel i klassisk vuggestilling. Noen ganger holder du på skrå, dersom barnet ligger slik at det passer best med munnen.

Hva hvis barnet ikke gaper stort nok?

Videoinformasjon om hva man kan gjøre om barnet ikke gaper stort nok.

Et stort gap er viktig for godt sugetak. Hvis barnet ditt ikke gaper stort nok kan du sjekke følgende:

  1. Er barnet riktig plassert for å stimulere til gap? Det vil si at brystknoppen og barnets nese er i kontakt. Da må barnet gape stort for å få tak i brystet.
  2. Har barnet fått nok tid til å gape? Barnet gjør seg klar til å amme ved å “nikke” hodet opp og ned, snu hodet fra side til side (“rooting”) og slikke og smake på brystet. Dette utløser refleksen som gjør at barnet gaper stort.

For å stimulere ekstra til å gape stort kan du:

  • Stryke med brystknoppen fra barnets overleppe til nesen.
  • Forsøke tilbakelent amming som stimulerer barnets ammereflekser.

Hvordan kan jeg stimulere utdrivningsrefleksen?

Hvordan kan jeg stimulere utdrivningsrefleksen?

Utdrivningsrefleksen er det som gjør at melken strømmer ut av brystet. Utdrivningsrefleksen kommer gjerne i gang noen minutter etter at barnet har begynt å die. Den utløses flere ganger i løpet av et ammemåltid. Du kan kjenne det som en prikkende eller stikkende følelse i brystene, som kan vare noen minutter. Utdrivningsrefleksen styres av hormonet oxytocin. Dette hormonet øker når brystet berøres eller barnet suger på det. Dersom du kjenner deg anspent, kan utdrivningsrefleksen bli forsinket eller hemmet. For å få utdrivningsrefleksen i gang før barnet legges til, kan du stryke over eller masserer brystet forsiktig, rulle brystknoppen mellom fingrene, eventuelt håndmelke. Å holde barnet, gjerne hud-mot-hud, kan også hjelpe.

Sundhedsstyrelsen. Amning – en håndbog for sundhedspersonale. [Internett]. København: Sundhedsstyrelsen; 2018 [hentet 2020-04-06]. Tilgjengelig fra: https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2018/Amning-h%C3%A5ndbog-for-sundhedspersonale.ashx?la=da&hash=EC99FE8977F85310B8E3C70A534921EAA6E0C113

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Ammeteknikk. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert lørdag 26. februar 2022 [hentet torsdag 12. desember 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/ammeteknikk/

Sist oppdatert lørdag 26. februar 2022