Ringorm i hodebunnen

Til tross for navnet har ringorm ingenting med orm å gjøre. Ringorm i hodebunnen er en soppinfeksjon som behandles med reseptbelagte tabletter.

Ringorm i hodebunnen

Oppsummering

Ringorm kalles også tinea, og er sjelden i Norge.

En soppinfeksjon kan ramme alle kroppsdeler. Når soppen slår seg ned i hodebunnen (tinea capitis), gir den ofte flekkvis hårtap. Ringorm i hodebunnen er mest vanlig hos barn, men voksne kan også få sykdommen.

Barn kan bli smittet på flere forskjellige måter. En person kan smitte en annen ved berøring, men det kan også skje via gjenstander man tar på som for eksempel kammer, håndklær og sengetøy. Ringorm kan i tillegg smitte fra jord, hunder, katter og noen gårdsdyr, blant annet kuer.

Symptombilde

Ringorm på kroppen starter vanligvis som en rød, skjellete flekk på huden. Flekken vokser etter hvert. Den er ringformet, noe som har gitt sykdommen navnet. I midten av ringen kan huden se normal ut. Ringorm gir ofte kløe.

Ringorm i hodebunnen arter seg imidlertid annerledes. Her gir soppen flekkvis hårtap. I flekkene kan huden se grå ut eller være dekket med svarte prikker. Prikkene er hårstrå som er brukket.

Barn med ringorm i hodebunnen kan også få skjellete hud som ser ut som uttalt flass. Barnet kan klø i hodebunnen og være ganske sår. Alvorlig ringorm kan utarte til et ømt og betent hudområde kalt et kerion.

Legene tar ofte en prøve av huden som de sender til et laboratorium for å påvise soppen. De fleste setter i gang behandlingen før resultatet er kommet fra laboratoriet.

Behandling

Ringorm i hodebunnen må behandles med soppmiddel i tablettform. Behandlingstiden er to til åtte uker, avhengig av soppmiddelet som er valgt. Det er viktig å fullføre kuren som anvist.

Tablettbehandlingen kan gi bivirkninger som kvalme, magesmerter, hodepine eller utslett.

Du kan også prøve spesialsjampo mot flass. Den kurerer ikke ringorm, men kan forhindre smittespredning. Selv om barnet ditt bruker sjampo mot flass er det fremdeles nødvendig å ta tabletter.

Forebygging av smitte og tilbakefall

Barn som er under behandling for ringorm i hodebunnen kan gå på skolen, men bør ikke dele håndklær, sengetøy, hatter, kammer eller hårbørster med andre. Håndklær, klær og sengetøy må vaskes regelmessig. For å hindre at barnet blir smittet igjen, bør kammer og børster vaskes med et desinfiserende middel.

Er du bekymret for at kjæledyret deres har ringorm, bør du ta det med til dyrlegen. Hos dyr ser ringorm vanligvis ut som et hårløst område i pelsen. Uten behandling kan kjæledyret smitte barnet igjen senere.

Prognose

Ringorm kan kureres. Uten legemidler kan imidlertid infeksjonen vare lenge. Det er viktig at barnet får behandling, siden en hissig ringorminfeksjon i hodebunnen kan gi områder med varig hårtap.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert fredag 4. september 2020