Gonoré

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Jente hos fastlegen

Illustrasjon: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Oppsummering

​​​​​​​​​Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

 • Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
 • Hos menn rammes oftest urinrøret, som fører urinen fra blæren og ut.
 • Smitten kan overføres ved oral- og analsex, så vel som ved vaginal sex. Derfor kan sykdommen også ramme svelg og endetarm.
 • Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra kjønnsorganene, kan du få øyeinfeksjon.

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette, er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan føre til blindhet.

Hva er symptomene på gonoré?

Symptomer hos kvinner

Det er sjelden gonoré hos kvinner gir symptomer, men symptomene kan være:

 • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • brennende smerte når du tisser
 • smerter i nedre mageregion
 • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

 • brennende smerte når du tisser
 • trang til å urinere ofte
 • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dryppert».
 • ømme testikler
 • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Symptomer ved gonoré i hals eller endetarm

Du kan få vondt i halsen hvis du har gonoré her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Slik unngår du å bli smittet av gonoré

Bruk alltid kondom ved tilfeldig sex for å unngå å bli smittet av gonoré.

Gratis undersøkelse ved mistanke om gonoré

Mistenker du at du kan være smittet av gonoré bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. Testen er gratis i Norge.

En lege vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen. Prøven kan sendes til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager. Legen kan også se på prøven i mikroskop og noen ganger gi et svar med én gang.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber. Testene viser om symptomene skyldes gonoré.

Tidligere partnere må også testes

Hvis testen viser at du har gonoré, bør siste partner, og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med antibiotika, som er bakteriedrepende. Antibiotika som vanligvis brukes mot gonoré i Norge, er en engangsdose av Ceftriakson 500 mg som injeksjon i setemuskel sammen med en engangsdose Azitromycin 1,5 gram (3 tabletter på 500 mg).

Dersom gonoré har spredd seg i kroppen, må du ta antibiotika i minst én uke. Du kan også få antibiotika intravenøst, og må da overnatte på sykehuset. Antibiotika fører vanligvis ikke til alvorlige bivirkninger, men du kan få urolig mage, magesmerter og diaré.

I de fleste land i verden meldes det nå om økende behandlingsresistent gonoré. Det betyr at ingen kjent antibiotika virker mot mikroben. Dette er en skremmende utvikling som bare kan bekjempes med endring av seksuell atferd og økt kondombruk, med mindre man finner opp et nytt antibiotikum.

Andre ting du trenger å vite

 • Hvis du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom.
 • Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjoner. Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.
 • Noen leger er bekymret for at ikke alle kommer tilbake når prøvesvarene foreligger, og begynner derfor behandlingen med en gang.
 • For å minimere risikoen for å få gonoré på nytt, bør du ikke ha sex før behandlingen er avsluttet og ​kontrollprøver er negative.

Hvordan går det med meg?

Rask vellykket behandling gir god prognose, men ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner.

Ubehandlet gonoré hos kvin​ner

Gonoré som ikke behandles, kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Når dette skjer, kalles det akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.

​Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig for deg å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og svangerskapet må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

​​Ubehandlet gonoré hos men​n

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen. Dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.

Komplikasjoner ved behandlingsresistent gonoré

Behandlingsresistent gonoré kan gi kronisk infeksjon eller bærertilstand, og kan noen ganger smitte til andre organer i kroppen, som ledd, lever og blod.