Gonoré

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er svært smittsom. Den er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Hva er gonoré?

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae.

 • Hos kvinner sitter gonoré vanligvis i livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
 • Hos menn sitter infeksjonen som oftest i urinrøret.
 • Gonoré kan også smitte til hals og anus, ofte uten å gi symptomer. Kan også gi øyeinfeksjon.
 • Smitten kan overføres ved oral-, anal- og vaginal sex.

Noen ganger kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette, er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan føre til blindhet.

Gonoré er svært smittsom. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er anslått til 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.

Bekymringsfull økning i gonoré

Fra høsten 2022 har det vært en bekymringsfull økning i gonoré blant unge, spesielt blant kvinner. Tallene viser at det er en tidobling av meldte gonorétilfeller blant kvinner sammenliknet med for få år siden. De fleste som smittes nå er ungdom og unge voksne, heteroseksuelt smittet.

Hva er symptomene på gonoré?

Symptomer hos kvinner

Kun halvparten av kvinnene får symptomer. Disse kan være:

 • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • brennende smerte når du tisser
 • smerter i nedre mageregion
 • blødninger mellom menstruasjonsperiodene

Symptomer hos menn

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

 • svie eller brennende smerte når du tisser
 • væske eller gulgrønn puss (utflod) som kommer ut av penis, som kan gi flekker i undertøyet ditt. Dette er opphav til sykdommens kallenavn «dryppert».
 • ømme testikler
 • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Symptomer ved gonoré i hals eller endetarm

Oftest merkes ikke infeksjonen, men du kan få vondt i halsen eller få smerter, kløe og/eller utflod i endetarmen.

Symptomer ved alvorlig gonoréinfeksjon

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber.

Alvorlig gonoréinfeksjon hos kvinner

Gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Dette kalles en akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.

Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon, eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og svangerskapet må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

Alvorlig gonoréinfeksjon hos menn

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, og kan føre til langvarige smerter. I sjeldne tilfeller kan menn også få arrvev i urinrøret som hindrer urinpassasjen.

Slik unngår du å bli smittet av gonoré

Bruk alltid kondom i møte med ny partner, både ved vaginal, anal og oral sex.

Gratis undersøkelse ved mistanke om gonoré

Har du mistanke om at du kan være smittet av gonoré, bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse.

Hvis du har symptomer, bør en lege undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret eller livmorhalsen. Prøven sendes til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager.

Tidligere partnere må også testes

Er du smittet med gonoré, er det viktig at siste partner og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste tre månedene, også testes for gonoré.

Behandling av gonoré

Rask og vellykket behandling av gonoré gir god prognose, men ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner og senvirkninger, som nedsatt fertilitet og kroniske smerter – både hos menn og kvinner.

Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Gonoré behandles med antibiotika. Du vil mest sannsynlig trenge en engangsdose med antibiotika som må settes med sprøyte.

I de fleste land i verden meldes det nå stadig flere tilfeller av behandlingsresistent gonoré. Det gjør det ekstra viktig å beskytte seg med kondom. Det er også svært viktig at det benyttes riktig antibiotika ved behandling av gonoré – både for å sikre at du blir frisk av behandlingen, men også for å unngå at antibiotikaen vi har ikke virker mot gonorébakterien. Dersom gonoré blir antibiotikaresistent, vil infeksjonen bli langvarig og øke faren for senskader.

Dersom du har gonoré, kan du også være smittet med klamydia, en annen seksuelt overførbar infeksjon. Du kan bli testet og få passende behandling for de ulike infeksjonene.

For å unngå at infeksjonen kommer tilbake, bør du ikke ha sex før du har fått negativt svar på kontrollprøven etter behandlingen.

 

Ung.no

Det offentliges informasjonskanal for ungdom.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år, blant annet få veiledning og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Olafiaklinikken

Senter for rådgiving, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner ved Oslo universitetssykehus.

Vulva.no

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.

Innholdet er levert av Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet. Gonoré. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 6. mars 2023 [hentet mandag 20. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/gonore/

Sist oppdatert mandag 6. mars 2023