Gonoré

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Oppsummering

​​​​​​​​​Gonoré er en infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae. Bakteriene overføres ved sex.

 • Hos kvinner påvirker gonoré vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
 • Hos menn sitter infeksjonen som oftest i urinrøret.
 • Smitten kan overføres ved oral- og anal-, og vaginal sex og rammer også svelg og endetarm.
 • Berører du øynene etter å ha tatt på infisert væske fra kjønnsorganene, kan du få øyeinfeksjon.

Noen ganger kan gonoré spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette, er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan føre til blindhet.

Hva er symptomene på gonoré?

Symptomer hos kvinner

Det er sjelden gonoré hos kvinner gir symptomer, men symptomene kan være:

 • gul eller grønnlig utflod fra skjeden
 • brennende smerte når du tisser
 • smerter i nedre mageregion
 • blødninger mellom menstruasjonsperiodene, men dette er sjelden

Symptomer hos menn

Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:

 • brennende smerte når du tisser
 • trang til å tisse ofte
 • væske eller puss som kommer ut av penis, ofte sees en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet ditt. Dette ga opphav til sykdommens gamle kallenavn: «dryppert».
 • ømme testikler
 • rødhet eller sårhet på tuppen av penis

Symptomer ved gonoré i hals eller endetarm

Du kan få vondt i halsen hvis smitten har satt seg her. Infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe eller svie.

Slik unngår du å bli smittet av gonoré

Bruk alltid kondom ved tilfeldig sex for å unngå å bli smittet av gonoré.

Gratis undersøkelse ved mistanke om gonoré

Har du mistanke om at du kan være smittet av gonoré, bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse. En lege vil undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret og/eller livmorhalsen. Prøven sendes vanligvis til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager. Noen ganger kan legen påvise gonorébakteriene direkte ved å se på en dråpe utflod gjennom mikroskopet.

Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber. Testene vil vise om symptomene skyldes gonoré.

Tidligere partnere må også testes

Er du smittet med gonoré, bør siste partner og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste månedene, også testes for gonoré.

Behandling av gonoré

Gonoré behandles med antibiotika, som er bakteriedrepende. Du vil mest sannsynlig kun trenge en engangsdose med antibiotika som injeksjon eller en engangsdose med tabletter etter resistensbestemmelse. Har infeksjonen spredt seg, kan du trenge behandling en uke. Noen får antibiotika intravenøst, men da må du legges inn på sykehus. Antibiotika fører vanligvis ikke til alvorlige bivirkninger, men du kan få urolig mage, magesmerter og diaré.

I de fleste land i verden meldes det nå om økende behandlingsresistent gonoré. Det betyr at ingen kjent antibiotika virker mot mikroben. Det gjør det ekstra viktig å beskytte seg med kondom.

Dersom du har gonoré, kan du også ha fått klamydia, en annen seksuelt overførbar sykdom. Du kan bli testet og få behandling for begge infeksjonene

For å minimere risikoen for at infeksjonen kommer tilbake, bør du ikke ha sex før du har fått negativt svar på kontrollprøven to uker etter behandlingen.

Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.

Hvordan går det med meg?

Rask vellykket behandling gir god prognose, men ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner.

Ubehandlet gonoré hos kvin​ner

Ubehandlet gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Dette kalles en akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.

​Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig for deg å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, på fagspråket kalt ekstrauterin graviditet, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og svangerskapet må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.

​​Ubehandlet gonoré hos men​n

Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Ubehandlet gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, som kan være smertefullt. Menn kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen. Dette kan føre til ytterligere infeksjoner og mulige nyreskader.

Komplikasjoner ved behandlingsresistent gonoré

Behandlingsresistent gonoré kan gi kronisk infeksjon eller bærertilstand, og kan noen ganger smitte til andre organer i kroppen, som ledd, lever og blod.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år blant annet få veiledning og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.

Vulva.no

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert fredag 4. desember 2020