Betente mandler (tonsillitt)

Tonsillitt er en variant av sår hals, og kan føre til svært redusert allmenntilstand i noen dager. Sykdommen kan ramme både voksne og barn, men er vanligst hos barn.

Oppsummering

Tonsillitt er en infeksjon i mandlene (tonsillene). Tonsillene er to små klumper på hver side i svelget.

Symptombilde

Tonsillitt gir sår hals som varer i flere dager og det kan gjøre vondt ved svelging. Barn har ofte feber. Andre symptomer kan være hodepine og tap av matlyst. Har du hovne lymfekjertler kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen. Kikker du inn i halsen kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker.

For noen er det nødvendig å ta noen dager fri fra skole eller arbeid.

Dersom symptomene er alvorlige eller varer i mer enn tre dager, bør lege kontaktes. Dette gjelder også for barn.

Årsaker

Virus er den vanligste årsaken til tonsillitt, men infeksjonen kan også skyldes bakterier.

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell tonsillitt, og tilstanden omtales derfor noen ganger som «streptokokkhals».

Behandling

De fleste med tonsillitt føler seg bedre etter en uke.

Smertestillende medikamenter​ som paracetamol, acetylsalisylsyre eller ibuprofen kan hjelpe, men barn under 16 år bør ikke ta acetylsalisylsyre. Paracetamol er førstevalget hos barn.

Varm te med honning eller gurgling med saltvann kan virke smertedempende, men honning må ikke gis til barn under ett år. Årsaken er at honning kan forårsake botulisme som er en alvorlig sykdom.

Noen synes det hjelper med halstabletter, men unngå å gi de til små barn da pastillene kan sette seg fast i halsen.

Legemidler

Antibiotika har kun effekt dersom halsinfeksjonen skyldes bakterier. Studier viser at antibiotika kan redusere varigheten av symptomene ved sår hals med ca. en dag. Antibiotika kan muligens forhindre at infeksjonen utvikler seg til bihule- eller ørebetennelse.

Antibiotika kan ha bivirkninger som urolig mage, diaré eller utslett, men disse er vanligvis milde.

Bør jeg fjerne mandlene?

Er barnet ditt plaget med gjentagende tonsillitter, kan kirurgi vurderes.

Operasjonen utføres på sykehus, vanligvis i narkose. Det betyr at barnet sover under operasjonen. De fleste kan reise hjem samme dag.

Når barn får fjernet mandlene, får de ofte færre infeksjoner på kort sikt. En studie har vist at de fleste fikk to eller tre færre infeksjoner det første året etter operasjonen.

Det er en viss risiko ved kirurgi, blant annet økt infeksjonsfare. I tillegg kan kirurgi gi kraftige blødninger under eller etter operasjonen, som gjør det nødvendig med en ny operasjon. Det er også risiko for allergisk reaksjon på narkosen. Noen hovner opp i munn og svelg etter operasjonen.

Prognose

Tonsillitt går vanligvis over av seg selv i løpet av en uke, men kan utvikle seg til bihulebetennelse, ørebetennelse eller skarlagensfeber.

En sjelden gang kan det oppstå alvorlige komplikasjoner, som for eksempel en byll (abscess) i halsen. Halsen kan bli veldig sår og noen får vanskeligheter med å åpne munnen. Dette kan av og til gi problemer med pusten. Merker du noen av disse symptomene, bør du kontakte lege.

Dersom tonsillitten er forårsaket av en streptokokkinfeksjon, kan det en svært sjelden gang utvikle seg til giktfeber. Det gir smerter og hevelse i leddene, høy feber og magesmerter.

Streptokokktonsilitt kan også en sjelden gang gi blodforgiftning (sepsis), spredning til muskeloverflaten andre steder i kroppen (nekrotisk fasciitt) eller nyrebetennelse (glomerulonefritt).

Betente mandler - tonsillitt. Helsebiblioteket.no, 2021.

Tonsillitis (PDF). Originalbrosjyre fra BMJ Best Practice, 2021.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Helsebiblioteket/BMJ . Betente mandler (tonsillitt). [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 15. mars 2021 [hentet fredag 19. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/ore-nese-hals/betente-mandler/

Sist oppdatert mandag 15. mars 2021