Reseptfrie smertestillende medisiner

Når kan du bruke reseptfrie smertestillende, hvilke smertestillende bør du bruke og hvilke bør du være forsiktig med? Og kan alle bruke smertestillende?

Influensasyk kvinne

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Smerter er ubehagelige, men viktige signaler som bidrar til å hindre skader på kroppen. Opplevelsen av smerte varierer fra person til person og smerter kan forverres av stress og psykiske plager.

Smerter er vanlig ved en rekke naturlige og ufarlige tilstander som muskelsmerter etter trening, moderat hodepine og menstruasjonssmerter. Slik smerte går ofte over uten behandling. Søvn, hvile, mat, drikke og fysisk aktivitet har gunstig virkning på mange smertetilstander.

​Når kan du bruke smertestillende?​​

​Moderate, forbigående smerter kan behandles med reseptfrie smertestillende medisiner som du kan kjøpe i apotek, dagligvarebutikker og på bensinstasjoner. Les alltid pakningsvedlegget som gir råd om riktig bruk og dosering.

Du bør oppsøke lege ved akutte smerter, ved kroniske smerter og ved smerter som er langvarige eller som forverres over tid.

Hvilken smertestillende skal du velge?

Paracetamol bør nesten alltid forsøkes først. Paracetamol (salgsnavn: Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex) anbefales som førstevalg fordi stoffet har en god smertestillende og febernedsettende effekt. Paracetamol gir få bivirkninger og kan kombineres med de fleste andre medisiner. Paracetamol skal ikke brukes ved alvorlig leversykdom (leversvikt).

Vær varsom ved bruk av ibuprofen og naproksen

Ibuprofen og naproksen er smertestillende av typen NSAIDs.

  • Ibuprofen (salgsnavn: Burana, Ibuprox, Ibumetin og Ibux) selges i apotek, butikker og på bensinstasjoner.
  • Naproksen (salgsnavn: Naproxen) selges bare i apotek

NSAID har god smertestillende og febernedsettende effekt, men de gir oftere bivirkninger enn paracetamol og kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner. NSAID kan gi irritasjon og blødninger fra mage og tarm. NSAID bør brukes i minste effektive dose og over så korte tidsrom som mulig.

NSAID skal ikke brukes av

  • gravide
  • pasienter med astma og allergi, magesår, hjertesykdom, høyt blodtrykk eller blødningstendens.

Eldre bør ikke bruke ibuprofen eller andre NSAID uten å rådføre seg med lege eller apotekansatte.

Ikke bruk ibuprofen ved vannkopper.

Ibuprofen bør bare gis til barn under 10 kilo i samarbeid med lege.

Andre reseptfrie smertestillende

På apotek selges også fenazon (salgsnavn: Fanalgin og Fenazon-Koffein) og acetylsalisylsyre (salgsnavn: Aspirin). Dette er midler som tidligere var en del i bruk, men som vanligvis ikke anbefales lenger på grunn av risiko for bivirkninger.

Tabletter og kapsler med virkestoffet diklofenak er blitt reseptbelagt. Årsaken er at studier tyder på økt risiko for alvorlige hjerte- og karhendelser med slike legemidler.

Kombinasjoner av reseptfrie smertestillende

Paracetamol er førstevalget ved behandling av kortvarige moderate smerter. Bruk av paracetamol i anbefalte doser, gir lite bivirkninger. For personer med kortvarige og moderate smerter kan kombinasjon av paracetamol og ibuprofen gi en begrenset tilleggseffekt i forhold til paracetamol brukt alene.

Ibuprofen er et alternativ ved kortvarige smerter, men er uhensiktsmessig for flere grupper pasienter. Det er flere årsaker til dette:

  • Ibuprofen gir oftere bivirkninger enn paracetamol.
  • Det finnes en rekke medisiner som ikke bør kombineres med ibuprofen. Dersom du bruker andre legemidler, bør du spørre på apoteket om disse kan kombineres med ibuprofen.
  • Ibuprofen anbefales ikke ved sykdommer som magesår eller ved uttalt nyre- eller hjertesvikt.

Paracet og koffein

Paracetamol og koffein i kombinasjon (salgsnavn: Paracetduo) er nylig godkjent for salg i apotek uten resept til personer over 15 år. En tablett inneholder samme mengde paracetamol som de andre reseptfrie produktene (500 mg) og inneholder i tillegg en dose koffein som svarer til en liten kopp kaffe. For de aller fleste vil koffeintillegget være unødvendig. 

Smertestillende til barn

​Barn er ikke alltid i stand til å forklare at de har smerter. Gråt, feber, uro og søvnløshet kan gi mistanke om smerte. I slike tilfeller er det riktig å gi smertestillende behandling. Ved akutte, usikre tilstander og nedsatt allmenntilstand hos barn, bør man søke råd hos lege.

Paracetamol er et trygt førstevalg ved behandling av smerter hos barn. Feber er en del av kroppens forsvar mot infeksjon og trenger ingen behandling i seg selv. For barn som ikke klarer å svelge tabletter, selges mikstur, smeltetabletter og stikkpiller på apoteket. Dosen skal tilpasses barnets alder og kroppsvekt. Tabell for utregning finnes i pakningsvedlegget.

NSAID og barn: Voltarol anbefales ikke til barn under 14 år. Ibuprofen bør bare gis til barn under 10 kilo i samarbeid med lege. Spør lege eller apotekansatt hvis du er i tvil. Ikke bruk ibuprofen ved vannkopper.

Kan gravide og ammende ta smertestillende?

​Paracetamol er trygt å bruke under amming. Ved smerter under graviditet er smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol førstevalget (Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex). Ibuprofen (Ibux) og naproksen er smertestillende av typen NSAIDs. NSAIDs skal ikke brukes av gravide.

Felleskatalogen

Oversikt over legemidler som er i salg i Norge

Innholdet er levert av Legemiddelverket

Sist oppdatert fredag 9. august 2019