Helvetesild rundt øyet

Helvetesild kjennetegnes av hudskorper og smerter i huden. Helvetesild kan også spre seg til i og rundt øynene dine.

Hva er helvetesild rundt øyet?

Dette er en betennelse som kjennetegnes av hudskorper og smerter i huden. Det finnes i dag vaksiner for dette, men de fleste av oss har ikke fått denne.

Noen ganger sitter betennelsen bare i huden din, men du kan også få hornhinnebetennelse og en dypere betennelse i selve øyet.

Symptomer på helvetesild rundt øyet

Ofte starter det med at du får en brennende følelse i ansiktet og hodebunnen. Etter hvert kommer det sår i huden og mer smerter.

Du kan også få hudforandringer. Disse er gjerne på den ene halvsiden av pannen din og ned over øyelokket mot kinnet. Hvis du også er sår på nesetippen, er det mer sannsynlig at øyet ditt påvirkes.

Du kan også få symptomer i øynene dine. Dette kan være at du føler deg lyssky og har smerter i øyet.

Økt risiko for helvetesild rundt øyet

Alle som tidligere har hatt vannkopper kan få helvetesild. 

Eldre og de som har nedsatt immunforsvar er mer utsatt. Cirka 20-30% av befolkningen får helvetesild i løpet av livet. 10-20% av disse får det rundt øyet.

Behandling av helvetesild rundt øyet

Du bør kontakte legen din og starte behandlingen så raskt som mulig.

Tablettene du får, virker best hvis du starter før det har gått tre dager siden plagene startet. Det kan også hende at du trenger øyesalve. Dette får du beskjed om fra legen din.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Helvetesild rundt øyet. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 23. februar 2024 [hentet lørdag 20. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/oyesykdommer/helvetesild-rundt-oyet/

Sist oppdatert fredag 23. februar 2024