Planlegger du å bli gravid?
Hvis du planlegger å bli gravid, kan det hende du trenger å gjøre noen endringer i livsstil, medisinbruk eller andre forhold knyttet til helsen din.

Illustration: iStock
Jod og folat
Ta en tablett som inneholder 400 mikrogram folat daglig fra du slutter med prevensjon og de første tre månedene av svangerskapet. Tilskudd av folat helt i starten av svangerskapet minsker risikoen for at barnet blir født med en misdannelse av ryggmargen.
Du bør også ta et daglig kosttilskudd med 150 mikrogram jod dersom du:
- har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk/yoghurt (men spiser hvit saltvannsfisk regelmessig), eller
- spiser lite/ingen hvit saltvannsfisk og samtidig får i deg mindre enn 8 dl melk/yoghurt per dag.
På samme måte som for folat, bør jod tas så tidlig som mulig i svangerskapet, og aller helst før du blir gravid.
Tilskudd får du kjøpt på apoteket.
Alkohol, røyk, snus og narkotika
Gravide bør la være å drikke alkohol under svangerskapet. Det beste er om du også unngår å drikke alkohol mens du forsøker å bli gravid. Alkohol kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort. Vær ekstra påpasselig i tidsrommet etter eggløsning og fram til menstruasjon, da det kan hende at du har blitt gravid i denne perioden.
Røyking svekker fruktbarheten hos både menn og kvinner, og mye tyder på at også snus virker negativt. Å være røykfri reduserer risikoen for spontanabort. Å kutte røyk og snus gir barnet bedre vekst- og utviklingsmuligheter.
Bruk av narkotika har en negativ effekt på fruktbarheten og er skadelig for fosteret. Dersom du bruker narkotika eller medisiner som del av legemiddelassistert rehabilitering for ruspasienter (LAR), er det viktig å få hjelp av helsepersonell i forbindelse med planlegging av en graviditet, og under graviditeten.

Snus, røyk og graviditet
Snusing og røyking kan føre til komplikasjoner når du er gravid. Se hvordan du kan få hjelp til å slutte.
Illustration: Mostphotos
Fysisk aktivitet og kosthold
Fysisk aktivitet reduserer stress og kan dermed gjøre det lettere å bli gravid. Hvis du trener mye er det viktig at du får i deg nok energi, slik at du ikke mister menstruasjonen.
Pass på at du får i deg sunn og næringsrik mat når du prøver å bli gravid. Spis mest mulig variert og la grønnsaker og frukt få stor plass i kostholdet. Se gjerne etter produkter merket med Nøkkelhullet. De inneholder mindre fett, salt og sukker og mer fiber enn andre produkter av samme type.

Så aktiv må du være
Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Her kan du se hvor mye aktivitet som er anbefalt for deg og hva du kan gjøre for å nå målet.
Illustration: iStockphoto
Arbeid
Det er svært få arbeidsplasser det er farlig å jobbe ved når du planlegger å bli gravid. Imidlertid vil enkelte typer arbeidsmiljø måtte tilrettelegges for gravide, eller dersom man ønsker å bli gravid.
Andre nettsteder
Sykdommer og medisiner
Har du slitt med spiseforstyrrelser eller psykiske lidelser er det en fordel å ta kontakt med jordmor eller lege tidlig i graviditeten.
For mange er det å vite at de kan få hjelp når de trenger det nok til å klare seg fint gjennom graviditeten. For noen trengs det mer hjelp enn den vanlige svangerskapsoppfølgningen.

Graviditet og legemidler
Noen medisiner kan brukes av gravide fordi de ganske sikkert ikke skader fosteret. Se hvilke medisiner du kan og ikke kan bruke i graviditeten.
Illustration: Andrey Popov / Mostphotos
Har du kronisk smittsomme sykdommer som kan overføres til barnet bør du planlegge en graviditet i forhold til dette. Dette gjelder blant annet HIV, herpes og hepatitt. Du bør da snakke med legen din, helst i forkant av graviditeten.
For de som har kroniske lidelser som diabetes, epilepsi, høyt eller lavt stoffskifte eller andre sykdommer som påvirker hormonbalansen, eller hvor du har behov for medisiner, anbefales det også å forsøke å planlegge en graviditet i samråd med lege.
Dersom du bruker medisiner, bør du snakke med legen din om at du planlegger graviditet. Legen vil vurdere om medisinbruken og medikamenttype bør endres fordi du planlegger graviditet.
Du må ikke slutte å ta medisiner uten at det er i samråd med legen din. Det kan være skadelig både for deg og fosteret.
Sliter du med å bli gravid?
De fleste par i fruktbar alder som forsøker å få barn, blir gravide innen om lag ett år. Rundt 10–15 prosent av parene lykkes imidlertid ikke innen et år.
Par som har forsøkt i et år uten å lykkes regnes som ufrivillig barnløse, men flere av disse parene vil kunne lykkes ved å forsøke noe lenger.
Er kvinnen mer enn 35 år kan man søke legehjelp allerede etter et halvt års forsøk uten fastslått graviditet. Ved optimale forhold regner man med at det kun er 20 prosent sjanse for en graviditet ved hver eggløsning.
Dersom du ikke lykkes med å bli gravid, bør du kontakte fastlegen din. Utredning for ufrivillig barnløshet er alltid en utredning av et par. Det kan være aktuelt med assistert befruktning om man ikke blir gravid.

Sliter dere med å bli gravide?
Hvis du og partneren din har prøvd å få barn i minst ett år uten å lykkes, kan dere få diagnosen infertilitet. Her er de viktigste årsakene.
Illustration: Johnér Bildebyrå AB