
Bestill gratis kondomer
Kondom beskytter både mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet. Les hvordan bruke kondom, og grunner til at det kan sprekke.
Illustration: Lasse Kristensen / Mostphotos
Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er svært smittsom. Den er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Kondom er den beste måten å beskytte seg på.
Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av bakterier som kalles Neisseria gonorrhoeae.
Noen ganger kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kvinner med gonoré kan overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Skjer dette, er det viktig at barnet får antibiotikabehandling. Ubehandlet gonoré hos nyfødte kan føre til blindhet.
Gonoré er svært smittsom. Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er anslått til 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.
Fra høsten 2022 har det vært en bekymringsfull økning i gonoré blant unge, spesielt blant kvinner. Tallene viser at det er en tidobling av meldte gonorétilfeller blant kvinner sammenliknet med for få år siden. De fleste som smittes nå er ungdom og unge voksne, heteroseksuelt smittet.
Kun halvparten av kvinnene får symptomer. Disse kan være:
Gonoré hos menn gir hyppig følgende symptomer:
Oftest merkes ikke infeksjonen, men du kan få vondt i halsen eller få smerter, kløe og/eller utflod i endetarmen.
Dersom gonoré sprer seg inn i blodbanen, kan du få leddinfeksjon, utslett og feber.
Gonoré kan spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne. Dette kalles en akutt bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.
Rundt 15 av 100 kvinner med gonoré får bekkeninfeksjon, eller egglederbetennelse. Dette kan føre til tette eggledere, som kan gjøre det vanskelig å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. I et svangerskap utenfor livmoren, festes et befruktet egg i egglederen og vokser her. Dette er en farlig tilstand, og svangerskapet må derfor avsluttes med legemidler eller operasjon.
Det er sjeldent at menn får komplikasjoner av gonoré, fordi de fleste har symptomer og oppsøker lege. Gonoré kan spre seg til testiklene og prostata, og kan føre til langvarige smerter. I sjeldne tilfeller kan menn også få arrvev i urinrøret som hindrer urinpassasjen.
Bruk alltid kondom i møte med ny partner, både ved vaginal, anal og oral sex.
Kondom beskytter både mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet. Les hvordan bruke kondom, og grunner til at det kan sprekke.
Illustration: Lasse Kristensen / Mostphotos
Har du mistanke om at du kan være smittet av gonoré, bør du teste deg. Dette kan du gjøre hos fastlegen, helsestasjoner/klinikker, studenthelsetjenesten eller ved en klinikk for seksuell helse.
Hvis du har symptomer, bør en lege undersøke deg og ta en prøve fra urinrøret eller livmorhalsen. Prøven sendes til et laboratorium og du får svar i løpet av noen dager.
Er du smittet med gonoré, er det viktig at siste partner og eventuelle andre partnere du har hatt i løpet av de siste tre månedene, også testes for gonoré.
Rask og vellykket behandling av gonoré gir god prognose, men ubehandlet kan gonoré gi alvorlige komplikasjoner og senvirkninger, som nedsatt fertilitet og kroniske smerter – både hos menn og kvinner.
Undersøkelse og behandling for gonoré og klamydia er gratis i Norge.
Gonoré behandles med antibiotika. Du vil mest sannsynlig trenge en engangsdose med antibiotika som må settes med sprøyte.
I de fleste land i verden meldes det nå stadig flere tilfeller av behandlingsresistent gonoré. Det gjør det ekstra viktig å beskytte seg med kondom. Det er også svært viktig at det benyttes riktig antibiotika ved behandling av gonoré – både for å sikre at du blir frisk av behandlingen, men også for å unngå at antibiotikaen vi har ikke virker mot gonorébakterien. Dersom gonoré blir antibiotikaresistent, vil infeksjonen bli langvarig og øke faren for senskader.
Dersom du har gonoré, kan du også være smittet med klamydia, en annen seksuelt overførbar infeksjon. Du kan bli testet og få passende behandling for de ulike infeksjonene.
For å unngå at infeksjonen kommer tilbake, bør du ikke ha sex før du har fått negativt svar på kontrollprøven etter behandlingen.
Det offentliges informasjonskanal for ungdom.
Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år blant annet få veiledning og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførbare infeksjoner.
Center for counseling, examination and treatment of sexually transmitted infections - Oslo universitetssykehus (in Norwegian).
Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.
Content provided by Norwegian Institute of Public Health
Last updated Monday, March 6, 2023