Hundekjeks

Hundekjeks (Anthriscus sylvestris) er en lite farlig plante, og vil derfor ikke gi noen symptomer ved en liten smak. Har barnet ditt smakt på blad eller blomst fra hundekjeks, gi litt drikke.

Hundekjeks med hvite, små blomster på lange stilker

Hundekjeks er en vanlig skjermplante i den norske floraen, og du finner den fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. I følge artsdatabanken er den også beskrevet på Svalbard.

Vær oppmerksom på at hundekjeks er i slekt med og ligner på noen av de giftigste plantene i norsk natur som selsnepe og giftkjeks. Å skille de ulike skjermplante-artene fra hverandre er derfor svært viktig.

Ved uhell med skjermplanter bør du ved behov kontakte Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

Beskrivelse av hundekjeks

Hundekjeks som mangler storsvøp

Illustrasjonsbilde av en skjermplante

Hundekjeks kan skilles fra giftkjeks blant annet ved at den bare har småsvøp, mens giftkjeks har både storsvøp og småsvøp. Hundekjeks kan bli lett rødlig nederst på stilken, giftkjeks er karakteristisk rødflekket.

Hundekjeks kan skilles fra hundepersille ved hjelp av blant annet småsvøpene. Hundekjeks har korte småsvøp, mens hundepersille ofte har lange småsvøp. Lengden vil likevel kunne variere mellom underartene av hundepersille.

Svøp: Har småsvøp, mangler storsvøp

Blomst: Hvit, (gulgrønn)

Blad: Kan ligne nedre blad på giftkjeks

Stengel: Hul

Bladstilk og stengel: Kan være rødlig nederst på stengel, men aldri med flekker

Rot: Ingen spesielle kjennetegn

Høyde: 50 til 150 cm

Voksested: Eng, beitemark, skog på næringsrik grunn, ugress i vegkanter og på skrotemark

Forvekslingsarter: Giftkjeks og hundepersille

Eksempel på hundekjeks med falmede og solblekede blader

Falmet og solbleket hundekjeksblad.

Førstehjelp ved forgiftning med hundekjeks

  • ​Små inntak kan sees an hjemme uten videre tiltak. Gi gjerne litt drikke for å fjerne eventuell smak og planterester fra munnen.
  • Vask gjerne hud med såpe og vann for å fjerne plantesaft. Plantesaften kan potensielt reagere med sollys på huden, men Giftinformasjonen har ikke erfaring med at dette er tilfelle.

Apper som identifiserer planter

Det er viktig å huske at alle kilder til informasjon må brukes med fornuft. Det er alltid lurt å sjekke flere kilder. Treffsikkerhet varierer og er avhengig av flere faktorer.

Artsorakel er Artsdatabankens app/nettsted og er gratis. Den kan identifisere viltvoksende og en del forvillede planter i norsk natur.

Generelle tips for bruk av planteapper:

  • Ta gode bilder (fokus).
  • Bruk flere bilder.
  • Ta bilder av ulike plantedeler (for eksempel blomst, stengel, blad).
  • Sett deg inn i hvordan appen bør brukes og hvilke begrensninger den har.

Når du har fått forslag til navn på planten, bør du søke på dette plantenavnet i en kilde til, og sammenligne. En annen kilde kan være en blomsterflora, nettsider du stoler på eller kyndige personer.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Hundekjeks. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 26. juni 2024 [hentet fredag 8. november 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/planter-og-bar-a-a/hundekjeks/

Sist oppdatert onsdag 26. juni 2024