Hva skjer med mor?
Uke 21, 22 og 23
Svangerskapet er nå halvveis. Du kan kjenne at du fysisk og mentalt forbereder deg til fødsel og til å bli forelder. Mange opplever at oppmerksomheten rettes mot det kommende barnet og mindre mot resten av omverden.
Leddbåndene i bekkenet ditt blir stadig mer elastiske. For noen kan det gjøre vondt når en står eller går. Det kan også bli vanskelig å reise seg og gå i trapper.
Uke 24, 25 og 26
Du kan nå merke fosterets bevegelser utenpå magen også. Du vil kjenne spark daglig. Fosterbevegelser er et tegn på at fosteret utvikler seg normalt og har det bra.
Den stadig voksende livmoren din kan klemme på urinblæren, nerver, blodkar og magesekken. Du kan oppleve hyppigere besøk på toalettet, kramper i legger og halsbrann, og det kan være plagsomt.
Svimmelhet når du ligger på ryggen er også vanlig. Dette skjer fordi livmoren din presser på blodåren som fører blod tilbake til hjertet. Ofte er det ikke mer som skal til enn at du snur deg på siden.
Brystene dine fortsetter å vokse.
Svangerskapsdiabetes
Svangerskapsdiabetes er en tilstand med forhøyet blodsukker som oppdages eller oppstår i graviditeten.
Illustrasjon: Colourbox
Utvikling hos fosteret
Uke 21, 22 og 23
I denne perioden skjer det mye hos fosteret. Anlegg til tenner blir dannet i tannkjøttet, øyelokket dekker hele øyet og neglene har vokst ut. Lunger og luftveier utvikler seg videre, og gjør seg klar for å kunne puste i luft. Bukspyttkjertelen har også begynt å produsere hormoner og insulin.
Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder. Vekten er som regel en rundt 500 gram.
Uke 24, 25 og 26
Fosterets hørsel modnes, og det kan nå høre sin mors hjerteslag og pust. Det kan også høre stemmer fra utsiden. Vekten er mellom 650 og 900 gram.
Gravid uke 27 og 28
Nå er det ikke uvanlig å oppleve hudforandringer, som røde prikker i ansiktet, på overarmene og på overkroppen.
Illustrasjon: Mostphotos