Gravid uke 21 til 26

Du er nå over halvveis i svangerskapet og kan etter hvert kjenne bevegelser utenpå magen. Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder.

Gravid ser på magen sin

Uke 21, 22 og 23

Svangerskapet er halvveis og du kan kjenne at du fysisk og mentalt forbereder deg til fødsel og til å bli forelder. Mange opplever at oppmerksomheten rettes mot det kommende barnet og mindre mot resten av omverden.

Leddbåndene i bekkenet blir stadig mer elastiske. For noen kan det gjøre vondt når en står eller går. Det kan også bli vanskelig å reise seg og gå i trapper.

Tannanlegg dannes

I denne perioden skjer det mye: Tannanlegg i tannkjøttet dannes, øyelokket dekker hele øyet og neglene har vokst ut. Lunger og luftveier utvikles videre for å kunne puste i luft. Bukspyttkjertelen har også begynt å produsere hormoner og insulin.

Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder. Vekten er som regel en drøy halvkilo.

Uke 24, 25 og 26

Du kan nå merke fosterets bevegelser også utenpå magen. Spark kjennes daglig. Fosterbevegelser er et tegn på at fosteret utvikler seg normalt og har det bra.

Den stadig voksende livmoren kan klemme på urinblære, nerver, blodkar og magesekk. Hyppigere besøk på toalettet, kramper i legger og halsbrann kan være plagsomt.

Svimmelhet når du ligger på ryggen er også vanlig fordi livmoren presser på venen som fører blod tilbake til hjertet. Ofte er det ikke mer som skal til enn at du snur deg på siden.

Brystene fortsetter å vokse for å gjøre klart til melkeproduksjon.

Hørsel modnes

Fosteret kan nå høre sin mors hjerteslag og pust samt stemmer «der ute». Vekten er mellom 650 og 900 gram.