Gravid uke 21 til 26

Du er nå over halvveis i svangerskapet og kan etter hvert kjenne bevegelser utenpå magen. Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder.

Gravid ser på magen sin

Hva skjer med mor?

Uke 21, 22 og 23

Svangerskapet er nå halvveis. Du kan kjenne at du fysisk og mentalt forbereder deg til fødsel og til å bli forelder. Mange opplever at oppmerksomheten rettes mot det kommende barnet og mindre mot resten av omverden.

Leddbåndene i bekkenet ditt blir stadig mer elastiske. For noen kan det gjøre vondt når en står eller går. Det kan også bli vanskelig å reise seg og gå i trapper.

Uke 24, 25 og 26

Du kan nå merke fosterets bevegelser utenpå magen også. Du vil kjenne spark daglig. Fosterbevegelser er et tegn på at fosteret utvikler seg normalt og har det bra.

Den stadig voksende livmoren din kan klemme på urinblæren, nerver, blodkar og magesekken. Du kan oppleve hyppigere besøk på toalettet, kramper i legger og halsbrann, og det kan være plagsomt.

Svimmelhet når du ligger på ryggen er også vanlig. Dette skjer fordi livmoren din presser på blodåren som fører blod tilbake til hjertet. Ofte er det ikke mer som skal til enn at du snur deg på siden.

Brystene dine fortsetter å vokse.

Utvikling hos fosteret

Uke 21, 22 og 23

I denne perioden skjer det mye hos fosteret. Anlegg til tenner blir dannet i tannkjøttet, øyelokket dekker hele øyet og neglene har vokst ut. Lunger og luftveier utvikler seg videre, og gjør seg klar for å kunne puste i luft. Bukspyttkjertelen har også begynt å produsere hormoner og insulin.

Fosteret har både våkne perioder og søvnperioder. Vekten er som regel en rundt 500 gram.

Uke 24, 25 og 26

Fosterets hørsel modnes, og det kan nå høre sin mors hjerteslag og pust. Det kan også høre stemmer fra utsiden. Vekten er mellom 650 og 900 gram.

Trygg mammamedisin

Få råd frå fagfolk om trygg medisinbruk ved graviditet og amming. Tenesta er gratis. 

Mattilsynet

Råd om trygg mat og drikke under svangerskapet, og informasjon om amming.

Kjenn liv

En hjelp til gravide for å følge med på barnets bevegelser.

Landsforeningen 1001 dager

Mental helse under graviditet og etter fødsel.

Zanzu

Informasjon om graviditet, fødsel og barseltid på arabisk, engelsk, farsi, fransk, norsk, polsk, somali, tigrinja og tyrkisk retta mot innvandrarar og andre med kort butid.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Gravid uke 21 til 26. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 7. mars 2022 [hentet fredag 19. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-21-til-26/

Sist oppdatert mandag 7. mars 2022