Gravid uke 39, 40 og 41

Denne tiden er preget av venting på fødselen og noen kvinner blir utålmodige. Forberedelsene som kroppen gjør den siste tiden er viktige.

Nyfødt baby etter fødsel

Livmorhalsens konsistens blir mykere og sammentrekningene i livmoren er ukoordinerte og uregelmessige. På slutten av svangerskapet tiltar aktiviteten, og det kan til tider være plagsomt.

Klart til fødsel

Fosteret er nå klart til å fødes. Det tar opp næring for å ha noe å tære på under fødselen, og veier mellom 2 500 og 4 500 gram. Lengden er fra 45 til 55 centimeter.

Fødselen

Fra begynnelsen av uke 37 kan fødselen skje i løpet av 4-5 uker uten at det regnes som unormalt. Om lag 7-12 dager etter termindatoen bør det gjøres en vurdering av den gravide dersom fødselen ikke har startet.

Vurderingen gjøres på sykehuset der fødselen skal skje. Begrepet overtidig svangerskap gjelder når svangerskapet har vart i 42 uker. Fra denne tiden vil en vurdere om det er nødvendig å sette fødselen i gang.

Tegn på fødsel

At slimproppen løsner er et tegn på at kroppen gjør seg klar for fødsel, men det sier ikke noe om når fødselen starter. De aller fleste legger imidlertid ikke merke til at slimproppen løsner, så dette kan være vanskelig å oppdage. En fødsel er som regel i gang dersom du har regelmessige rier.

Dersom vannet går uten at du får rier, vil som oftest riene starte av seg selv innen ett døgn. Dersom vannet går eller det renner væske som du tror kan være fostervann, skal du ta kontakt med fødestedet ditt.