Om koronasertifikatet

Koronasertifikatet er en dokumentasjon som viser om du er vaksinert med koronavaksine, om du nylig har gjennomgått koronasykdom og om du har en nylig negativ koronatest.

Slik finner du koronasertifikatet

Har du norsk fødselsnummer eller D-nummer, finner du sertifikatet ditt ved å logge deg inn på Helsenorge.

Du kan også få enkel tilgang til sertifikatet ved å laste ned Helsenorge-appen:

Tilgjengelig på Google PlayTilgjengelig på App StoreHar du ikke norsk fødselsnummer eller D-nummer, får du tilgang til koronasertifikatet på annen måte. 

Om du ikke har tilgang til digitalt sertifikat, kan du bestille koronasertifikatet ditt via brev eller telefon.

Slik bruker du koronasertifikatet

Sjekk veileder for hvordan du bruker koronasertifikatet ved grensepassering til andre land i Europa og inn til Norge (PDF).

Viktig informasjon før du reiser

Alle EU/EØS-land er forpliktet til å akseptere koronasertifikat som dokumentasjon på gjennomgått sykdom, vaksinasjon eller negativ test.

Det kan være lurt å printe ut koronasertifikatet eller laste det ned. Hvis du gjør dette er du sikret tilgang til sertifikatet, selv om det oppstår feil i tjenesten, det er mangel på dekning eller det skjer andre uforutsette hendelser. Du kan også laste ned Helsenorge-appen. Der er sertifikatet tilgjengelig selv om du er offline.

Merk at koronasertifikatet har en teknisk gyldighet på 3 måneder fra lagring eller utskrift.

Merk også at hvert land i EU bestemmer sine egne regler, og hva de krever av dokumentasjon vil variere. Du finner informasjon om hvilke regler som gjelder for de ulike landene i EU/EØS på Re-open EU. Sjekk også Reiseklar-appen til Utenriksdepartementet.

Det er også viktig at du sjekker at alle opplysningene i sertifikatet ditt stemmer i god tid før avreise. Stemmer antall vaksinedoser, for eksempel?

Flere land utenfor EU tatt i bruk EUs koronasertifikat. Du finner mer informasjon og liste over hvilke land dette gjelder på EU-kommisjonens nettsider.

Noen land krever tilleggsdokumentasjon ved innreise utover koronasertifikatet. Les mer om krav om tilleggsdokumentasjon ved bruk av koronasertifikat på FHIs nettsider.

Hva gir et gyldig koronasertifikat?

Hvert enkelt land har egne regler for hva som kreves for å få utstedt et koronasertifikat. Reglene er knyttet til lover i EU og medisinske anbefalinger. 

I tillegg bestemmer hvert enkelt land hvilke krav de har for å akseptere et sertifikat ved innreise og eventuelt innenlands bruk.

Reglene for å få utstedt et gyldig koronasertifikat i Norge, er omtalt under hva som vises i koronasertifikatet.

Sjekk også disse illustrasjonene for hva som gir et gyldig sertifikat!

Selv om du har oppfylt kravene for utstedelse i Norge, og har en eller flere QR-koder i sertifikatet ditt, er det ikke sikkert at sertifikatet godtas i alle land du skal reise til.

Du må selv finne ut hva som gjelder i landet du skal besøke.

Hvor lenge er koronasertifikatet gyldig?

 • Hver gang du åpner og oppdaterer koronasertifikatet ditt, vil det stå hvor lenge sertifikatet er gyldig til - en teknisk gyldighet.
 • Grunnen til at koronasertifikatet kun er teknisk gyldig 90 dager frem i tid, er for å unngå misbruk.
 • Det er forskjell på hvor lenge sertifikatet er teknisk gyldig, og hva som gir et gyldig sertifikat. Hva som gir et gyldig sertifikat styres av medisinske regler basert på det som er registrert av test- og vaksinasjonsopplysninger om deg.
 • Den tekniske gyldigheten vil generelt utløpe om 90 dager fra dagens dato. Denne datoen er bevegelig, så neste gang du går inn og ser på sertifikatet, vil det være gyldig i nye 90 dager.

  I noen tilfeller vil den tekniske gyldigheten være kortere enn 90 dager, og det gjelder:

  • Negativ test gir gyldig sertifikat i 72 timer fra testtidspunkt
  • Gjennomgått sykdom hvor det er under 90 dager til den medisinske gyldigheten utløper 

 • Sertifikat basert på vaksine vil alltid vise 90 dagers gyldighet - også dersom 270 dagers gyldighet etter grunnvaksinasjon utløper om mindre enn 90 dager.

Hva vises i koronasertifikatet?

Visning av vaksinedoser i koronasertifikatet

EU har bestemt at kun din siste vaksinedose skal vises i koronasertifikatet. For at dette skal gi kontrollør tilstrekkelig informasjon må det fremgå hvilket nummer i rekken den siste dosen er.

Dermed vises dosen med to tall som utgjør en brøk. På Folkehelseinstituttets nettsider om visning av vaksinedoser i koronasertifikatet, forklares reglene for hvordan vaksinedosene vises.

Hva gjør jeg for å få testet meg for koronasertifikatet?

Hvis du trenger en test for å dokumentere negativt testresultat eller gjennomgått sykdom, sjekk kommunens nettsider om de tilbyr dette. Private aktører tilbyr også test for koronasertifikat.

Koronasertifikat for barn

Koronasertifikatet fungerer på samme måte hos barn som hos voksne. Barn får gyldig koronasertifikat basert på negativ test, dokumentert gjennomgått koronasykdom eller vaksine. Les mer om koronasertifikat for barn og unge hos FHI.

Er du foresatt til barn under 16 år, kan du få tilgang på barnas koronasertifikat ved å logge deg inn på Helsenorge.

Er barna mellom 16 og 18 år, har du som hovedregel ikke tilgang til deres informasjon på Helsenorge, og dermed ikke til koronasertifikatet, med mindre barna har gitt deg fullmakt.

16- og 17-åringer må skaffe seg elektronisk ID, enten BankID, Buypass eller Commfides, for å kunne logge seg inn og laste ned sitt eget koronasertifikat på Helsenorge.

Om barnet ditt snart fyller 16 år, kan det være lurt å skrive ut eller laste ned en kopi av deres koronasertifikat, utenfor Helsenorge, før de fyller år.

Da er barnet sikret tilgang selv om det skulle oppstå ventetid ved bestilling av elektronisk ID. Merk at koronasertifikatet har en teknisk gyldighet på 3 måneder fra lagring eller utskrift.

Veileder: Koronasertifikat til barn

Har du feil eller mangler i koronasertifikatet?

Dersom opplysninger mangler eller er feil i ditt koronasertifikat, kan sertifikatet være ugyldig når du skal bruke det. 

Ulik fødselsdato i koronasertifikat og pass?

Noen få personer kan ha ulik fødselsdato i koronasertifikatet og passet sitt. På Skatteetatens nettsider ser du hvem du skal kontakte og hvordan du skal gå frem for å få registrert riktig fødselsdato.

Etterregistrering av vaksiner og påvist sykdom 

Personvern i koronasertifikatet

Folkehelseinstituttet (FHI) er behandlingsansvarlig for personopplysninger om deg i forbindelse med din bruk av koronasertifikatet.

Rettslig grunnlag for Koronasertifikat er smittevernloven og to EU-forordninger. Her finner du nærmere informasjon om hvordan personopplysninger om deg i koronasertifikatet blir behandlet, og hvilke rettigheter du har.

Informasjonstelefonen er lagt ned

Informasjonstelefonen for korona er nå stengt.

Har du spørsmål om korona? Bruk chatten nederst i høyre hjørne eller les oppdatert informasjon her på Helsenorge.

Om du har behov for koronasertifikat, men ikke digital tilgang, kan du bestille koronasertifikatet ditt via brev eller telefon.

Innholdet er levert av Norsk helsenett , Folkehelseinstituttet

Sist oppdatert tirsdag 13. desember 2022