Råd for koronahverdagen

Unntakssituasjonen med covid-19 har blitt den nye hverdagen, og vi må innstille oss på at det unormale vil være normalen en god stund fremover.

To personer går tur med avstand

Illustrasjon: Helsedirektoratet / Eva Rustad de Brisis

Det kan være krevende å holde avstand til andre. Noen kan føle seg ensomme, mens andre syns det er utfordrende å være tett på familien over tid.

Råd til befolkningen

Hold avstand

Alle skal holde mer avstand enn vanlig. Det vil si holde en fysisk avstand på minst én meter til mennesker du ikke bor med til vanlig eller som er dine nærmeste. Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange, og det bør være de samme over tid. Du og dine nærmeste kan omgås som vanlig. Dette gjelder også barn i skilte familier, men du bør unngå håndhilsning, kyssing og klemming med andre utover dette.

Når du inviterer folk hjem til deg, bør du ikke ha flere enn fem gjester. Dersom alle gjestene er i samme husstand, kan du ha flere gjester. Personer som ikke er hverandres nærmeste bør holde en fysisk avstand på minst én meter. Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte. Der man sitter ved siden av hverandre bør det være én meter fra skulder til skulder.

God hånd- og hostehygiene

Det er viktig å fortsette å vaske hendene hyppig og grundig. Det vil blant annet si å vaske hendene før du går ut, med en gang du kommer hjem og før du spiser. Prøv også å unngå å ta deg i ansiktet.

Arbeid og reise

Du kan ta kollektivtransport så lenge du passer på å holde avstand til andre passasjerer. Steder hvor det er høyt smittepress kan det bli anbefalt eller påbudt å bruke munnbind på kollektivtransport. Se anbefalingen om munnbind.

Dersom du har mulighet, benytt hjemmekontor. Dersom du ikke har hjemmekontor, bør du ha minst én meters avstand til kollegene dine. På arbeidsplassen gjelder de samme rådene for god hånd- og hostehygiene, avstand og antall personer i grupper som på fritiden. Det er viktig at du holder deg hjemme om du får selv milde luftveissymptomer. Om du blir syk på jobb, må du komme deg hjem så fort som mulig. Unngå å benytte kollektivtransport. Les mer om hjemmekontor og arbeidsplasser (helsedirektoratet.no).

Du kan reise i Norge så lenge du reiser på en måte så du unngår å spre smitte. Les mer om reiserådene.

Barn og unge

Det er en fordel at barn i hovedsak er sammen med de samme barna som de er i kohort (gruppe) med i barnehagen, på skolen eller er sammen med på organisert fritidsaktivitet. Se råd til foreldre, barn og unge.

Risikogrupper

Dersom du tilhører en risikogruppe, er rådene ekstra viktige for deg. Se råd for personer i risikogruppe.

Tips til gode vaner i koronahverdagen

​Dersom du må jobbe hjemmefra, eller er permittert fra jobben, kan dagene bli ekstra tunge. Derfor kan være nyttig for alle å gjøre noe aktivt for å ta vare på den psykiske helsen, så vel som den fysiske.

Sosial støtte og kontakt mellom mennesker er viktig

Hold kontakt med familie og venner. Husk at det er viktig å begrense hvem som er dine nærmeste og holde avstand til dem som ikke er dine nærmeste.

Forsøk å være raus med deg selv og andre

Den uvante situasjonen vi er i kan legge press på relasjoner og forhold. Aksepter at denne perioden kan være en belastning både for deg og de rundt deg. Det er også viktig å akseptere at folk prioriterer hvem de skal være sammen med eller må avlyse besøk eller selskap på grunn av sykdom. Prøv å ikke ha for store forventninger.

Del opp dagen din, og sett deg mål underveis. Husk å legge inn pauser og gled deg over det du får til.

Gjør noe hyggelig alene, sammen med en venn, eller med familien

Les mer om små grep som kan styrke den psykiske helsa og livskvaliteten.

Gå en tur eller gjør andre aktiviteter utendørs

La aktivitet bli en del av hverdagsrutinene. Her finner du noen gode råd for å bli mer fysisk aktiv.

Oppretthold en god måltidsrytme, og spis sunt og variert

Et sunt og variert kosthold er viktig for trivsel og helse. Det bidrar til at immunforsvaret og konsentrasjonsevnen fungerer best mulig.

Les mer om å spise sunt og variert:

Oppretthold en god døgnrytme, og legg til rette for nok søvn

Det er lurt å stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgen. Forsøk å få minst 30 minutter med dagslys hver dag.

Her finner du flere gode råd for bedre søvn.

Begrens inntaket av alkohol

Her kan du lese mer om alkohol og helse.

Tenker du på å slutte å røyke?

Her kan du lese mer om røykeslutt og få hjelp og støtte.

Søk støtte hos andre – ikke vær redd for å be om hjelp

Når ting blir vanskelig og du trenger noen å snakke med, eller du er bekymret for en som ikke har det bra, finnes det noen du kan kontakte. Se oversikt over telefonnumre og chattjenester som kan hjelpe deg.

Hvordan er det med sex og korona?

Man kan fortsatt ha sex med fast partner dersom begge er friske. Dersom man er syk med luftveissymptomer skal man holde avstand også til de nærmeste og da bør man ikke ha sex.

Det er ikke kjent per nå om koronaviruset smitter seksuelt. Koronaviruset smitter gjennom dråpesmitte og kan smitte ved kyssing dersom man har viruset. Ellers kan det smitte ved virus på hendene som så kommer i kontakt med slimhinner i nese og munn. Å vaske hendene er derfor et godt råd enten man har sex med seg selv eller andre.

  • Nyt deg selv og egen kropp. Du er selv din tryggeste seksualpartner – onani vil ikke spre koronavirus. Vask sexleketøy godt både før og etter.
  • Nyt sex med fast partner.
  • Hold deg helst til en partner og unngå tilfeldige partnere. Har du sex med flere, ha så få partnere som mulig. Unngå kyssing og oralsex. Dersom du allikevel har oralsex, bruk kondom/slikkelapp for å unngå spytt. Ikke del sexleketøy.
  • Hvis du vanligvis treffer sexpartnere online, via sjekkeapper og lignende, kan du vurdere å ta en pause fra å møte personer fysisk. Videodating, sexting og chatrom kan være spennende alternativer. Husk nettvett!

Følg smittevernrådene

Vi har blitt vant til å høre dem, men disse rådene er fortsatt veldig viktige for koronahverdagen:

  • Vask hendene ofte og grundig
  • Hold god avstand
  • Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Følg anbefalingene fra helsemyndighetene