Råd for koronahverdagen
Unntakssituasjonen med covid-19 har blitt den nye hverdagen, og vi må innstille oss på at det unormale vil være normalen en god stund fremover.

Illustrasjon: Helsedirektoratet / Eva Rustad de Brisis
Råd til befolkningen
Som regel kan det være nyttig for alle å gjøre noe aktivt for å ta vare på både den psykiske og fysiske helsen. Under koronapandemien kan dette være ekstra aktuelt.
Sosial støtte og hyggelige aktiviteter
Sosial støtte og kontakt mellom mennesker er viktig
Kosthold, fysisk aktivitet og søvn
Oppretthold en god måltidsrytme, og spis sunt og variert
Et sunt og variert kosthold er viktig for trivsel og helse. Det bidrar til at immunforsvaret og konsentrasjonsevnen fungerer best mulig.
Les mer om å spise sunt og variert:
Vitamin D
Det er stadig større oppmerksomhet om vitamin D og koronavirus i mediene. Vi vetimidlertid ikke om vitamin D hjelper mot koronasykdom. Uansett anbefales alle å følge de nasjonale anbefalingene for vitamin D.
Det daglige anbefalte inntaket i Norge er 10 mikrogram vitamin D for ammede spedbarn, barn og voksne og 20 mikrogram vitamin D per dag for eldreover 75 år. Det er få kilder til vitamin D i kosten. De viktigste kildene er fet fisk, tran og beriket melk og margarin. I sommerhalvåret er sol en viktig kilde til vitamin D, men i Norge er vi utsatt for å få i oss lite vitamin D på grunn av lange vintre.
Du anbefales tilskudd av vitamin D, tilsvarende anbefalt daglig inntak, dersom du spiser lite av de matvarene som inneholder vitamin D eller du får lite sollys på huden.
I praksis vil en del personer ha behov for tilskudd av vitamin D for å oppnå det anbefalte inntaket, spesielt i vinterhalvåret. Dette gjelder særlig eldre. I tillegg har personer med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn en klart økt risiko for lave nivåer av vitamin D.
Les mer om kosttilskudd:
Gå en tur eller gjør andre aktiviteter utendørs
La aktivitet bli en del av hverdagsrutinene. Her finner du noen gode råd for å bli mer fysisk aktiv.
Oppretthold en god døgnrytme, og legg til rette for nok søvn
Det er lurt å stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgen. Forsøk å få minst 30 minutter med dagslys hver dag.
Her finner du flere gode råd for bedre søvn.
Alkohol og røyk
Begrens inntaket av alkohol
Her kan du lese mer om alkohol og helse.
Tenker du på å slutte å røyke?
Her kan du lese mer om røykeslutt og få hjelp og støtte.
Hvordan er det med sex og korona?
Man kan fortsatt ha sex med fast partner dersom begge er friske. Dersom man er syk med luftveissymptomer skal man holde avstand også til de nærmeste og da bør man ikke ha sex.
Det er ikke kjent per nå om koronaviruset smitter seksuelt. Koronaviruset smitter gjennom dråpesmitte og kan smitte ved kyssing dersom man har viruset. Ellers kan det smitte ved virus på hendene som så kommer i kontakt med slimhinner i nese og munn. Å vaske hendene er derfor et godt råd enten man har sex med seg selv eller andre.
- Nyt deg selv og egen kropp. Du er selv din tryggeste seksualpartner – onani vil ikke spre koronavirus. Vask sexleketøy godt både før og etter.
- Nyt sex med fast partner.
- Hold deg helst til en partner og unngå tilfeldige partnere. Har du sex med flere, ha så få partnere som mulig. Unngå kyssing og oralsex. Dersom du allikevel har oralsex, bruk kondom/slikkelapp for å unngå spytt. Ikke del sexleketøy.
- Hvis du vanligvis treffer sexpartnere online, via sjekkeapper og lignende, kan du vurdere å ta en pause fra å møte personer fysisk. Videodating, sexting og chatrom kan være spennende alternativer. Husk nettvett!
Følg smittevernrådene
Vi har blitt vant til å høre dem, men disse rådene er fortsatt veldig viktige for koronahverdagen:
- Vask hendene ofte og grundig
- Hold god avstand
- Hold deg hjemme hvis du er syk
- Følg anbefalingene fra helsemyndighetene
Alle regler og anbefalinger
- Se oversikt over alle regler og anbefalinger knytt til koronaviruset her.
- Se om din kommune har lokale tiltak på nettiden til din kommune.

Smitte og sykdomsforløp
Hvordan koronaviruset smitter, og hva vi vet om koronavaksine så langt.
Illustrasjon: Johnér