Hemmelig identitet
Hvis du har hemmelig identitet, som adressesperre 6 eller 7, må søknaden din sendes via en sikker meldingstjeneste (du må logge inn via ID-porten når du trykker på lenken) eller per post til en egen postadresse. Dette er for å sikre at saken blir ivaretatt på en strengt fortrolig måte.
Hvis du har hemmelig identitet, må du sende
- oppmøtebekreftelse fra behandler
- reiseregningsskjema
- annen dokumentasjon på hva du vil ha dekket
- kopi av frikort, hvis du har frikort
Det finnes egne sikkerhetsrutiner for både mottak og behandling av saker innsendt av de som har hemmelig identitet.
Hvis du har hemmelig adresse, skal du sende reiseregningsskjemaet via denne sikre meldingstjenesten eller denne postadressen:
Pasientreiser HF
Postboks 2864 Kjørbekk
3702 Skien
Fristbrudd
Fristbrudd er når du har fått en frist for helsehjelp, men ikke har mottatt helsehjelpen innen denne fristen, og har rett til å få et annet behandlingstilbud.
I utgangspunktet må du ordne reisen selv og legge ut for utgifter, som buss- og togbilletter. Dette får du tilbakebetalt ved å fylle ut og sende reiseregningsskjema på papir via en sikker meldingstjeneste (du må logge inn via ID-porten når du trykker på lenken) eller i posten til Pasientreiser.
Bestilling av reise
Hvis du er bosatt i Nord-Norge og skal fly og/eller bo på hotell, må du ringe G Travel Pasientreiser (telefon 37 05 24 15), som bestiller og betaler dette.
Bor du i resten av landet, må du ringe Pasientreiser på telefon 05515, som bestiller flyreisen. Skal du bo på hotell, må du ordne dette selv, og deretter sende inn reiseregningsskjema til Pasientreiser.
Husk at du må oppgi saksnummeret du har fått på SMS fra Helfo og at du er en fristbruddpasient, når du ringer.
Søk om å få tilbakebetalt reiseutgifter
Som fristbruddpasient kan du ikke søke digitalt. Du må derfor fylle ut reiseregningsskjema på papir og sende dette via en sikker meldingstjeneste (du må logge inn via ID-porten når du trykker på lenken) eller per post.
I tillegg til reiseregningsskjemaet, må du sende med
- oppmøtebekreftelse
- annen dokumentasjon på hva du vil ha dekket
Hvis du hadde behov for ledsager på reisen av helsemessige årsaker, må du i tillegg sende med dokumentasjon fra behandleren din på dette.
Når du sender inn reiseregningsskjemaet, må du
- skrive «fristbrudd» øverst på forsiden av skjemaet
- merke konvolutten med «fristbrudd»
- skrive saksnummeret (fristbruddnummeret) ditt i merknadsfeltet på baksiden av skjemaet. Saksnummeret finner du i SMS-en du fikk fra Helfo i forbindelse med fristbruddet
- oppgi navnet på ditt opprinnelige behandlingssted og avdeling i merknadsfeltet på baksiden av skjemaet
Hvis du har en fristbruddsak, skal du sende reiseregningsskjemaet via denne sikre meldingstjenesten eller i posten til:
Pasientreiser HF
Postboks 2864 Kjørbekk
3702 Skien
Tuberkulosekontroll
Søker du om å få dekket reiser til tuberkulosekontroll, må du sende søknaden via en sikker meldingstjeneste (du må logge inn via ID-porten når du trykker på lenken) eller per post.
Husk å sende inn:
- oppmøtebekreftelse, der det tydelig kommer fram at behandlingen gjelder tuberkulosekontroll
- reiseregningsskjema
- annen dokumentasjon på hva du vil ha dekket
Hvis du har reist til tuberkulosekontroll, skal du sende reiseregningsskjemaet til:
Pasientreiser HF
Postboks 2864 Kjørbekk
3702 Skien
Organdonasjon
Som donor kan du få dekket faktiske reiseutgifter, og du trenger ikke å betale egenandel for reisen.
Søker du om reiser i forbindelse med organdonasjon, må du sende søknaden via en sikker meldingstjeneste (du må logge inn via ID-porten når du trykker på lenken) eller per post.
Husk å sende inn:
- oppmøtebekreftelse fra behandler, der det tydelig kommer fram at behandlingen gjelder organdonasjon
- reiseregningsskjema
- annen dokumentasjon på hva du vil ha dekket
Hvis du har reist i forbinndelse med organdonasjon, skal du sende reiseregningsskjemaet via denne sikre meldingstjenesten eller i posten til:
Pasientreiser HF
Postboks 2864 Kjørbekk
3702 Skien
Barn i utsatte familiesituasjoner
Barn under 16 år som er i en alvorlig familiesituasjon, og når tungtveiende hensyn taler for det, skal det ikke gis informasjon om av pasientreiser til foreldre eller andre med foreldreansvar.
En alvorlig familiesituasjon kan for eksempel være hvis barnet er utsatt for alvorlig omsorgssvikt eller er i en annen situasjon med alvorlig uro eller belastning, for eksempel knyttet til kjønnsidentitet, seksualitet eller psykososiale forhold. Situasjonen må være så alvorlig, at helsepersonellet vurderer at det beste for barnet er at informasjonen om pasientreisen ikke videreformidles til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret.
Det er vurderingen av hva som vil være til det beste for barnet, som skal være avgjørende.
Mindreårige i en slik situasjon, skal sende reiseregningsskjemaet via denne sikre meldingstjenesten eller i posten til:
Pasientreiser HF
Postboks 2864 Kjørbekk
3702 Skien
Barn som ønsker noen å snakke om situasjonen med, kan ringe gratis til Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111.
Søknad på vegne av avdød pasient
Når en pasient dør før søknad om stønad til reiseutgifter er sendt, må den som sender inn søknaden dokumentere at han eller hun har rådighet over boet etter avdøde.
Arvinger, for eksempel ektefelle eller barn/foreldre, må legge skifteattest ved søknaden som bekreftelse på dette. Er det en bobestyrer som sender inn søknad, må bobestyrerattest legges ved.
Hvis du skal søke på vegne av avdød pasient, skal du sende reiseregningsskjemaet via denne sikre meldingstjenesten eller i posten til:
Pasientreiser HF
Postboks 2533 Kjørbekk
3702 Skien