Fast føde

Når barnet har fylt seks måneder, er det på tide å starte med fast føde. Noen barn har behov for fast føde enda tidligere.

Hvordan vet jeg om barnet er klart for fast føde?

Hvis barnet både viser tegn på at det er modent og tegn på at det trenger mer mat, kan det være på tide å starte med fast føde. Modenhetstegn er at barnet har god hodekontroll, kan sitte og bøye seg fram, kan gripe mat og føre den mot munnen, kan gi signal om at det er mett, for eksempel ved å snu hodet vekk. Tegn på at barnet trenger fast føde, er utilstrekkelig vektøkning og/eller at barnet virker sultent etter mye amming. De fleste barn er klare for fast føde omkring 6 måneder. Fast føde skal ikke gis før 4 måneder. Før det er ikke fordøyelsen og nyrene utviklet nok til å bearbeide noe annet enn morsmelk/ morsmelkerstatning.

Delamming - hvorfor?

Hvordan starte med fast føde til barnet?

Tilvenningen til fast føde skal skje sakte og gradvis. Mengden økes i takt med barnets behov og signaler. Begynn med miniporsjoner. De første måltidene kan være bare en liten teskje. Mengden kan så økes gradvis. La barnet smake mye forskjellig mat. Fra barnet er omkring 6 måneder, passer det med 2–3 måltider fast føde daglig. Fra barnet er 9 måneder, kan det få 3–4 daglige måltider. Ved behov gis 1–2 mellommåltider i tillegg. Morsmelk eller morsmelkerstatning er den viktigste maten hele det første året. Amming som del av måltidet opprettholder melkeproduksjonen din.

Hvordan lære barnet å like forskjellig mat?

I andre levehalvår lærer barnet å spise fast føde. Barn som fra starten av venner seg til å spise mat med ulik konsistens og ulike smaker, blir mindre kresne senere i barneårene. Konsistensen tilpasses barnets alder og utvikling. Målet er at barnet skal lære seg å spise selv og få et godt forhold til mat og måltider. Tilby barnet mange ulike grønnsaker og frukt. Grønnsaker og frukt inneholder viktige vitaminer. Hvis du fortsetter å tilby samme matvare gang på gang, vil barnet etter hvert lære seg å like matvaren. Grønnsaker kan gis rå, kokt eller finraspet. Gi myke matbiter. Unngå små og harde biter som kan sette seg fast i luftveiene. La barnet bruke alle sansene i måltidet.

Hva slags mat skal vi begynne med?

Barnet kan fra starten få mange ulike matvarer. Tilby små porsjoner, en teskje i starten. Til å begynne med bør maten være finmost, nesten flytende. Noen starter med tynn grøt, andre med most potet eller grønnsaker. Morsmelk eller morsmelkerstatning kan blandes i ferdig grøt, og i potet-/grønnsaksmos.

Tilsett til potet-/grønnsaksmosen etter hvert: Bønner, linser, erter, tofu, kylling, kjøtt, fisk. Det gjør at proteininnholdet i måltidet øker. Barnet kan gjerne få samme mat som resten av familien, men mos barnets mat godt. Lag maten uten salt og buljong. La barnet utforske ulike matvarer. Det kan være myke bær og fruktbiter, lettkokt brokkoli og blomkål, finraspet gulrot og kålrot, og brødbiter. Slik venner barnet seg til mange ulike smaker.

Barnestyrt mattilvenning (Baby Led Weaning) - bør barnet få spise selv?

Barnet starter med fast føde når det er rundt 6 måneder. La barnet delta aktivt i måltidet og bruke sansene. Barnet ser, lukter, kjenner og smaker på maten. Bruk god tid på måltidene og skap god stemning. Barnet får mange inntrykk og lærer masse. La barnet spise selv og samtidig få mat på skje. Da sikrer du at barnet får i seg det det trenger.