Høyt stoffskifte (hypertyreose)

Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til at alle cellene i kroppen går på "høygir". Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

kvinne i skogen

Oppsummering

Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen.​​ Den er så liten i størrelse at den vanligvis ikke kan sees eller kjennes med fingrene.

Skjoldbruskkjertelen produserer stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3) under nøye kontroll av TSH fra hypofysen, som er kroppens hormontermostat. Stoffskiftehormonene fra skjoldbruskkjertelen føres med blodet til alle celler i kroppen og kontrollerer stoffskiftet i cellene.

Cirka 3 prosent av befolkningen rammes av høyt stoffskifte i løpet av livet. Størstedelen er kvinner.

Graves sykdom

I Norge er Graves sykdom den vanligste årsaken til høyt stoffskifte. Sykdommen skyldes at skjoldbruskkjertelen blir overstimulert på grunn av høyt TRAS-antistoff (Thyroideareseptor-antistoff). TRAS produseres av kroppens eget forsvarssystem (immunforsvaret), og Graves sykdom er derfor en autoimmun sykdom.

Ved ubehandlet høyt stoffskifte som skyldes Graves sykdom kan man etter hvert bli svært syk.

Toksisk knutestruma eller toksisk adenom

Iblant er årsaken til høyt stoffskifte godartede knuter i skjoldbruskkjertelen, som produserer litt for mye stoffskiftehormon. Man har da toksisk knutestruma eller toksisk adenom – hvis det bare er én knute.

Personer med toksisk knutestruma kan ofte ha bare lett forhøyet stoffskifte, og dette kan vare over år, før sykdommen blir oppdaget. I denne situasjonen er det økt risiko for utvikling av beinskjørhet og hjertesykdom med hjerterytmeforstyrrelser (atrieflimmer) og hjertesvikt.

Symptombilde

Noen opplever at symptomene utvikler seg raskt og er lette å beskrive, og søker derfor lege raskt. Andre opplever gradvis utvikling av symptomene over tid (gjennom flere år), og det kan da gå lenge før de får konstatert høyt stoffskifte.

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte er:

 • indre uro og eventuelt angst
 • søvnproblemer
 • hjertebank, brystsmerter, tung pust
 • økt svette
 • vekttap
 • urolig mage – diaré
 • uregelmessig menstruasjon
 • smerter i ledd
 • skjelvinger, muskelsvakhet
 • dårligere kondisjon
 • struma – hevelse på halsen grunnet forstørret skjoldbruskkjertel
 • ufrivillig stirrende blikk
 • smerter og press bak øynene, hevelse rundt øynene, dobbeltsyn

Du kan enkelt få tatt en blodprøve for å finne ut om stoffskiftet ditt er høyt, lavt eller normalt.

Behandling

Alle pasienter med høyt stoffskifte bør vurderes hos hormonspesialist (endokrinolog). Målet med behandlingen er å normalisere stoffskiftet og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen.

Behandling med tyreostatikatabletter

Ved behandling av Graves sykdom starter man vanligvis med tyreostatikamedisin i tablettform. Tablettene reduserer produksjonen av stoffskiftehormon i skjoldbruskkjertelen. Man vil ofte merke betydelig bedring av symptomene i løpet av to til tre uker. Videre behandling avhenger deretter av årsaken til det høye stoffskiftet.

Under tablettbehandling av det høye stoffskiftet er det nødvendig med regelmessige kontroller av stoffskiftet for at du skal ha det bra. I startfasen må du ta månedlige blodprøver på stoffskifteverdiene. Når stoffskiftet er bra, kan du leve et tilnærmet normalt liv, også under behandling.

Hos de fleste kan tablettbehandlingen trappes ut og avsluttes etter ett til to år. Enkelte med hissig sykdom vil behøve annen behandling, som tyreoideaoperasjon eller behandling med radioaktvt jod. Dette er mest aktuelt hvis man får tilbakefall av Graves sykdom, har veldig hissig sykdom som ikke vil gå over, eller om man har godartede knuter i skjoldbruskkjertelen, som bare midlertidig kan behandles med tyreostatika tabletter.

Strålebehandling med radioaktivt jod og operasjon av thyroideakjertelen

Andre behandlingsformer enn tyreostatikatabletter er strålebehandling med radioaktivt jod og operasjon av thyroideakjertelen. Imidlertid vil begge disse behandlingene sette skjoldbruskkjertelen ut av funksjon, og gi lavt stoffskifte som varer livet ut. Når det lave stoffskiftet behandles med rett nivå av stoffskiftehormon (T4 og ev T3), vil man likevel kunne leve godt med sykdommen.

Ved endokrinolog Ingrid Norheim, Oslo Universitetssykehus

Å leve med

Lær mer om høyt stoffskifte og de tre behandlingsmetodene gjennom e-læring. Klikk på lenken under for å komme til e-læringskurset. Kurset er utviklet av Helse Sør-Øst i samarbeid med Norsk Thyreoideaforbund og med midler fra Extrastiftelsen.

Innholdet er levert av Oslo universitetssykehus

Sist oppdatert torsdag 9. januar 2020