Test deg for kjønnssykdommer gratis

Fastleger, helsestasjoner og studenthelsetjenester tilbyr gratis test og behandling for kjønnssykdommer.

Har du hatt ubeskyttet sex med en tilfeldig partner bør du vurdere å teste deg for kjønnssykdommer, også kalt seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

Det finnes flere ulike typer sykdommer man kan bli smittet med gjennom seksuell kontakt.

Dersom du eller helsepersonellet du oppsøker har grunn til å anta at du kan være smittet av en kjønnssykdom, er både testing, behandling og medisiner gratis.

Her kan du teste deg for kjønnssykdommer

​Du kan be om test for seksuelt overførbare infeksjoner hos alle fastlegekontorer, helsestasjoner for ungdom eller studenthelsetjenester.

Vær oppmerksom på at klamydia, gonoré og syfilis kan smitte til både skjede, urinrør i penis, hals og endetarmsåpning. Det er derfor viktig å be om at det testes for disse infeksjonene på alle relevante steder på kroppen dersom helsepersonellet ikke selv tar initiativ til dette.

I de større byene er det flere klinikker som har spesialisert seg nettopp på å teste og behandle kjønnssykdommer, der du også kan få veiledning om seksuell helse:

Oslo

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved Olafiaklinikken.

Her kan du også komme og hente utstyr for å ta en klamydiatest på klinikken.

Sjekkpunkt er et anonymt hurtigtesttilbud til menn som har sex med menn og som drives av frivillige likepersoner. De tilbyr hurtigtest for både hiv og syfilis, og tester også for gonoré, klamydia og mycoplasma. Tilbudet er gratis og anonymt.

Sex og samfunn tilbyr gratis drop-inn for alle under 25 år.

Sex og samfunn har også et eget tilbud som inkluderer testing for personer som kjøper sex.

Helseavdelingen ved Pro Sentret gir gratis helsehjelp til personer som selger eller har solgt sex.

Bergen

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved Haukeland universitetssykehus, poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner.

Stavanger

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved Stavanger universitetssjukehus, poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner.

Trondheim

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved St. Olavs hospital, poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer.

Tromsø

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

Test deg for alle typer seksuelt overførbare infeksjoner ved Universitetssykehuset Nord-Norge, poliklinikk for hud- og kjønnssykdommer, Tromsø.

Haugesund

Testivest.no er lavterskel tilbud om testing for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) for deg som bor på Haugalandet og i Sunnhordland.

Kristiansand

Sørlandet sykehus Kristiansand tilbyr lavterskeltilbud for testing av kjønnssykdommer.

Man kan ha kjønnssykdommer uten å vite det

Seksuelt overførbare infeksjoner har det til felles at de kan smitte ved vaginal-, anal- eller oralsex uten bruk av kondom, og at de ikke alltid gir symptomer som gjør at man oppdager smitten.

Man kan altså føre smitte videre til andre uten å vite at man er smittet selv. Derfor er det viktig å teste seg jevnlig.

Hvem bør teste seg?

​Alle ungdommer og unge voksne bør teste seg for kjønnssykdommer hver gang de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Dette gjelder også dersom kondomet sprakk eller falt av under samleiet

Blant menn som har sex med menn (msm) er smittepresset for enkelte kjønnssykdommer større enn i den allmenne befolkningen. Seksuelt aktive msm anbefales derfor i tillegg å ta en full undersøkelse for alle kjønnssykdommer årlig, og hyppigere undersøkelser dersom en har flere partnere.

Personer som kjøper eller selger sex bør også teste seg jevnlig.

Sex og samfunn

Senter for ung seksualitet. Hos Sex og samfunn kan du som er under 25 år, mellom anna få rettleiing og resept på prevensjon og teste deg for seksuelt overførte infeksjonar.

Vulva.no

Vulva.no er laget for deg som ønsker informasjon om sykdommer i ytre deler av underlivet hos kvinner.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Test deg for kjønnssykdommer gratis. [Internett]. Oslo: Direktoratet for e-helse; oppdatert onsdag 12. august 2020 [hentet tirsdag 5. desember 2023]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/test-deg-for-kjonnssykdommer-gratis/

Sist oppdatert onsdag 12. august 2020