
Rehabilitering etter kreft
Rehabilitering skal gi deg, med eller etter kreftsykdom, muligheten til å håndtere endringer som følger av sykdom og behandling.
Illustrasjon: Colourbox
Kirurgi (operasjon) er en viktig behandlingsmetode for å kurere kreft. Over halvparten av kreftpasientene blir operert.
Illustrasjon: Istockphoto
Kirurgisk behandling innebærer at kreftsvulsten fjernes ved operasjon. Dersom kreftsvulsten er avgrenset og ikke har spredd seg, kan den fjernes i sin helhet om forholdene ligger til rette for det.
Når den ikke er avgrenset, tilbys pasientene en kombinasjonsbehandling. Kombinasjonsbehandling innebærer at cellegift og/eller strålebehandling gis først for å redusere svulstens størrelse før operasjonen. I noen tilfeller gis cellegift og/eller strålebehandling i etterkant for å minske risikoen for at sykdommen kommer tilbake.
I forbindelse med en operasjon vil du i de fleste tilfeller få narkose. Det vil si at du sover under inngrepet. Du får snakke med narkoselege før operasjonen. Det er viktig at du gir legen opplysninger om for eksempel medisiner du bruker, om du har hatt narkose tidligere eller har opplevd komplikasjoner i forbindelse med det. Du får også informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Før operasjonen dusjer du og eventuelt klippes (barberes) i operasjonsfeltet. Du vil få informasjon om å faste hvis det er aktuelt. Faste vil si at du noen timer i forkant av operasjonen ikke kan spise eller drikke. De ulike inngrepene har ulike forberedelser.
Å slutte å røyke før behandlingen starter øker sjansene for god effekt av kirurgi, strålebehandling og cellegift.
Det er flere kortvarige inngrep som foretas på dagkirurgisk avdeling, som betyr at du kan reise hjem samme dag.
Ved større inngrep får du ligge en stund på intensiv/postoperativ avdeling før du kommer tilbake til rommet ditt. Når du våkner kan du være tilkoblet forskjellig utstyr, alt etter hvilket inngrep du har vært gjennom. Det kan for eksempel være at du har intravenøs væsketilførsel, oksygentilførsel osv.
Dette er spesielt viktig å tenke på dersom barn skal komme på besøk etter operasjon. Da bør barnet informeres på forhånd om dette.
Å bli operert vil gi noen utfordringer. I mange tilfeller vil du selv være så trett etter operasjonen at alt du trenger må ivaretas av leger og sykepleiere. Etter hvert vil du våkne mer til og det er da viktig at du sier fra til de som skal hjelpe deg.
Hvor lenge du blir værende på sykehuset etter inngrepet kommer helt an på hva slags operasjon du har vært igjennom, og hvordan du har det.
Rehabilitering skal gi deg, med eller etter kreftsykdom, muligheten til å håndtere endringer som følger av sykdom og behandling.
Illustrasjon: Colourbox
Hverdager kl. 09:00 - 15:45
På KreftTegn finner du en rekke filmer med informasjon om kreft rettet mot døve.
Kreftlex illustrerer organer, kroppsfunksjoner og sykdomsutvikling ved hjelp av 3D-graf, foto, tegninger og video.
I denne podkastepisoden fra SyktFrisk svarer tre leger på spørsmål om testikkelkreft stilt av pasienter og pårørende.
Kirurgi. Kreftforeningen, 2023.
Innholdet er levert av Kreftforeningen
Sist oppdatert mandag 8. februar 2021