Tuberkulose
Tuberkulose er en sykdom som er forårsaket av bakterier. Hvis du har blitt syk med tuberkulose, trenger du medisiner i minst seks måneder. I Norge er undersøkelse og behandling av tuberkulose gratis.
Hva er tuberkulose?
Tuberkulose, eller TB, er en infeksjonssykdom som skyldes bakterier. Tuberkulose spres via små, usynlige dråper som kommer ut i luften når en person med smittsom tuberkulose hoster, nyser, snakker eller ler. Når andre personer puster inn denne luften, kan dråper med tuberkulosebakterier følge med og komme inn i deres lunger.
Tuberkulosebakterien smitter ikke lett. Tuberkulosebakterien gir sykdom hvis kroppen ikke klarer å forsvare seg mot bakteriene. Det er mest vanlig å få tuberkulose i lungene, men man kan også få det i andre deler av kroppen (som lymfeknuter, skjelett, hjerne, beinmarg, tarmer, urinveier, hjerte eller binyrer).
Det er bare tuberkulose i lungene som kan smitte andre mennesker.
Hva er latent tuberkulose?
Å være smittet av tuberkulose uten å være syk kalles latent tuberkuloseinfeksjon. Det vil si at du har tuberkulosebakterier i kroppen uten å få symptomer. Immunforsvaret holder bakteriene under kontroll, slik at du ikke blir syk.
Omtrent en fjerdedel av alle mennesker i verden er smittet med tuberkulosebakterien, men bare noen få av disse blir syke. Det kan gå mange år fra du har blitt smittet til du blir syk. De fleste som blir smittet, blir ikke syke.
Hvis du er smittet av bakterien, men ikke er syk, kan det likevel hende at legen ved sykehuset vil anbefale deg å ta medisiner i en kort periode. Dette er en forebyggende tuberkulosebehandling, for å redusere risikoen for at du blir syk senere.
Du kan ikke bli smittet av personer med latent tuberkuloseinfeksjon.
Symptomer på tuberkulose
Symptomene på tuberkulose er også vanlige symptomer for en del andre sykdommer. For å være sikker på at det er tuberkulose du har, må du undersøkes.
De vanligste symptomene på tuberkulose er at du:
- hoster i lang tid (i tre uker eller mer)
- har feber over tid (føler deg veldig varm)
- har ikke lyst på mat og går ned i vekt
- føler deg svak og trett
- svetter mye om natten
- kan få en hevelse eller en kul på halsen, i lysken eller under armene
Mindre vanlige symptomer er:
- smerter i brystet
- tung pust
- å hoste opp slim med blod i
Hvis du har ett eller flere av disse symptomene bør du gå til lege.
Tuberkulose i andre organer enn lungene kan gi symptomer i de kroppsdelene som er rammet.
Symptomer på tuberkulose hos barn
Barn kan ha andre symptomer på tuberkulose enn voksne:
- sover mye og orker mindre
- spiser lite
- går lite opp i vekt
- svetter mye om natten
Barn som har tuberkulose, hoster sjelden.
På sykehusenes nettsider finner du mer informasjon om tuberkulose (vestreviken.no).
Her finner du informasjonsfilmer om tuberkulose på ulike språk (youtube.com).
Hva gjør du for å finne ut om du har tuberkulose?
Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner har tuberkulose, bør du så snart som mulig oppsøke fastlege, legevakt eller helsepersonell i kommunen du bor i.
Husk at symptomer på tuberkulose også er vanlige tegn på andre sykdommer. For å være sikker på om det er tuberkulose du har, må du bli undersøkt.
Hvem må undersøkes for tuberkulose?
Du må undersøkes for tuberkulose hvis du:
- kommer fra land med mye tuberkulose og skal være mer enn 3 måneder i Norge
- kommer til Norge som flyktning eller asylsøker
- skal jobbe med barn eller syke, og har vært minst 3 måneder i land med høy forekomst av tuberkulose de siste 3 årene
- har vært eller mistenker at du har vært utsatt for tuberkulosesmitte
Land med høy og særlig høy forekomst av tuberkulose finner du på Helsedirektoratets nettsider.
Smittesporing og testing for tuberkulose
Vanligvis blir bare noen få av de som har hatt tett kontakt med en tuberkulosesyk person smittet. Det vanligste er å bli smittet av noen du bor sammen med.
Hvis du har hatt nær kontakt med en syk person, kan du bli innkalt til undersøkelse av helsepersonell med ansvar for smittevern i kommunen du bor i. Det tar tid før tuberkulosesmitte kan vises på prøver. Derfor er det vanlig å vente 8 til 10 uker før undersøkelsen blir tatt.
Testing av risikogrupper
Noen er mer utsatt for å bli smittet eller utvikle sykdommen (risikogrupper) og bør testes tidligere:
- Barn fra 0 til 5 år som over tid har hatt tett kontakt med en tuberkulosesyk
- Personer som har svekket immunforsvar på grunn av sykdom (for eksempel diabetes, kreft eller hiv/aids)
- Personer som får behandling med noen typer medisiner, blant annet medisiner mot kroniske tarmbetennelser og giktsykdommer (TNF-alfa-blokkere, kreftmedisiner eller behandling med kortisonpreparater).
Tilhører du en av disse risikogruppene eller føler du deg syk av tuberkulose, må du ta kontakt med helsepersonell i kommunen raskt. De vil vurdere om du bør testes nå eller om du kan vente 8 til 10 uker.
Utredning og diagnose
Kontakt fastlegen din eller helsepersonell i kommunen du bor i, hvis du eller barnet ditt har symptomer på tuberkulose eller tilhører en risikogruppe.
For å finne ut om det kan være tuberkulose, blir du henvist fra kommunen til sykehuset for røntgen av lungene og/eller blodprøven IGRA.
Viser prøvene at du må ta flere undersøkelser eller snakke med en spesialist, blir du henvist fra kommunen til sykehuset på nytt. Å få time på sykehuset kan ta alt fra noen dager til tre måneder fra du blir henvist fra kommunen. På sykehuset undersøker en spesialist om du er smittet av tuberkulose eller er syk og bør få behandling. Svar på undersøkelser fra sykehuset kan ta lang tid. De fleste kan leve som normalt i tiden de venter på henvisning eller svar på undersøkelser.
Behandling av tuberkulose
Tuberkulose er en sykdom som kan behandles, og de aller fleste blir helt friske.
En tuberkulosekoordinator (TB-koordinator, fhi.no) følger behandlingen din og samarbeider med legen på sykehuset og helsepersonell i kommunen du bor i.
Tuberkulose blir behandlet med medisiner, vanligvis tabletter. De fleste må ta medisiner hver dag i seks måneder, men noen ganger er behandlingstiden lengre.
Det er viktig å ta medisinene slik legen din gir beskjed om. Hvis du avslutter behandlingen for tidlig eller glemmer å ta tablettene, kan bakteriene bli resistente (motstandsdyktige), og medisinene slutter å virke.
Hvordan foregår behandlingen?
Hvis tuberkulosen din ikke er smittsom, kan du bo hjemme og leve som normalt.
Hvis legen mistenker at tuberkulosen din er smittsom, må du være på et isolat på sykehuset. Du må oppholde deg der til medisinene har gjort at tuberkulosen din ikke kan smitte andre lenger, vanligvis i 2 til 3 uker. Når du blir skrevet ut fra sykehuset, kan du ikke smitte andre lenger.
Det er viktig å ta medisinene. Det er vanlig at en helsearbeider kommer hjem til deg med medisiner hver dag. Dette blir kalt direkte observert terapi (DOT). Noen steder er det mulig å møte helsearbeideren via video istedenfor. Det blir laget et behandlingsopplegg som passer best mulig for den enkelte pasient. Du kan kontakte din TB-koordinator hvis du har spørsmål underveis i behandlingen.
Les mer om behandlingen på sykehusenes nettsider (spesialisthelsetjenesten.no)
Rettigheter ved tuberkulose
All behandling mot tuberkulose er gratis i Norge. Dette gjelder også medisiner og sårutstyr.
Hvis du er asylsøker eller ikke har lovlig opphold i Norge, har du rett til å bli i Norge til du er ferdig behandlet for tuberkulose.
Helsepersonellet du har kontakt med har taushetsplikt. Her kan du lese mer om taushetsplikt.
Du kan søke om å få dekket reisen din med bil, tog eller buss til undersøkelser og behandling av tuberkulose. Når det gjelder taxi er det legen som avgjør om du kan få reiseutgiftene dekket. Pasienter uten personnummer, D-nummer eller bankkonto kan få utbetalingsblankett tilsendt i posten.
Likepersonstjeneste for tuberkulosepasienter
Ønsker du å snakke med en som har hatt tuberkulose? Tidligere tuberkulosepasienter stiller opp for telefonsamtaler eller møter. Likepersonene har taushetsplikt. På LHL Internasjonal sin nettside kan du komme i kontakt med en likeperson.