Tuberkulose

Tuberkulose er en alvorlig infeksjon som ofte rammer lungene. Den spres med ørsmå dråper i hosten til folk som har lungetuberkulose. Hvis du har blitt syk med tuberkulose, trenger du antibiotikabehandling i minst seks måneder.

Sengeliggende kvinne med tuberkulose

Hva er tuberkulose?

Tuberkulose er en sykdom forårsaket av tuberkelbakterier. Den rammer oftest lungene, men kan også ramme andre organer i kroppen. For eksempel er det mulig å få hjernehinnebetennelse, betennelse i beinmarg, lymfeknuter, tarmer, urinveier, hjertet og binyrer.

Bakteriene som forårsaker tuberkulose kan ligge latent i kroppen i lang tid, til og med år, uten å gjøre deg syk. Dette kalles latent tuberkuloseinfeksjon. En person med latent tuberkuloseinfeksjon er ikke smittefarlig.

Men en sjelden gang kan infeksjonen bryte ut og gi aktiv infeksjon lang tid etter smitte. Ubehandlet HIV- infeksjon kan øke risikoen for en aktiv infeksjon av tuberkulose.

Alle kan få tuberkulose, men sykdommen er mer vanlig i Afrika, Latin-Amerika, Øst- Europa og Asia.

Symptomer på tuberkulose

De viktigste tegnene på tuberkulose i lungene er:​

  • en hoste som varer mer enn et par uker
  • feber
  • tap av appetitt
  • vekttap
  • generell følelse av å være syk
  • svette om natten

Mindre vanlige symptomer er brystsmerter, tung pust eller at du ved dyp hoste hoster opp blodig spytt.

Utredning og diagnose

Ved mistanke om lungetuberkulose må du ta røntgenbilde av lungene (røntgen thorax). Du må også hoste opp slim fra lungene, for å undersøke om slimet inneholder tuberkulosebakterier. Dette kalles en sputumundersøkelse. Du må også ta en blodprøve.

Behandling ved tuberkulose

​For å kurere tuberkulose trenger du minst seks måneders behandling med antibiotika. Det er veldig viktig å ta medisinene slik legen din gir beskjed om. Avslutter du behandlingen for tidlig eller tar for lav dose, kan bakteriene overleve og bli resistente mot antibiotika.

Hvvordan foregår behandlingen?

Du starter med to måneders intensiv behandling med fire typer antibiotika. Den vanlige kombinasjonen inneholder virkestoffene isoniazid, rifampicin, pyrazinamid og etambutol. Du vil så få ytterligere fire måneders behandling med bare isoniazid og rifampicin. Det vil si seks måneders behandling totalt. Det er vanlig å legge til et B-vitamin (pyridoksin) for å unngå affeksjon av nerver i hender og føtter så lenge du tar isoniazid.

Hvis tuberkulosen har spredt seg utenfor lungene, trenger du behandling enda lenger, vanligvis ni til 12 måneder.

Du trenger regelmessige tester under behandlingen for å sikre at antibiotikaene virker, og for å se etter bivirkninger. Du må hoste opp slim for å bli testet for å sikre at du responderer på behandlingen. Du må også ta blodprøver for å sikre at tuberkulosemedisinene ikke skader leveren og nyrene.

Hvis behandlingen ikke tar knekken på infeksjonen, kan årsaken være resistens hos den type tuberkulose du har. Legen vil sannsynligvis legge ytterligere to medikamenter i kombinasjon med den du allerede tar.

Smitte og smittevern

Tuberkulosebakterier sprer seg via luften i små dråper, når en som har aktiv lungetuberkulose hoster, nyser, snakker eller ler.

Personer du har kommet i nærkontakt med de to foregående årene, kan derfor bli innkalt til undersøkelse. Dette blir igangsatt og koordinert av smittevernansvarlig i kommunen. Barn under fem år eller immunsvekkede i husstanden eller nær omgangskrets blir anbefalt behandling uansett, for sikkerhets skyld.

Hvordan unngå å smitte andre?

Selv etter at du har startet behandling, kan du smitte andre mennesker med tuberkulose. Legen din vil forklare deg nøyaktig hva du må gjøre for å unngå å smitte andre. Sannsynligvis blir du nødt til å oppholde deg hjemme eller i et isolert rom på sykehus i et par uker. Sjansene for å smitte andre er mindre etter noen ukers behandling.

Blir jeg frisk?

​​Tuberkulose kan være en livstruende sykdom hvis du ikke får behandling. Med behandling vil de fleste bli helt bra. Tuberkulose er farligere for eldre mennesker og mennesker med et svekket immunforsvar.​​

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke

Medlemsorganisasjon for hjerte- og lungesyke og deres pårørende.

Innholdet er levert av Helsebiblioteket/BMJ

Sist oppdatert tirsdag 18. januar 2022