Matallergi og matintoleranse
Ved allergi må man kutte ut helt de matvarene som gir reaksjoner. Ved intoleranse er det ofte tilstrekkelig å begrense mengdene.
Har du hveteallergi, reagerer kroppens immunforsvar på ett eller flere proteiner i hvete.
Illustrasjon: Johnér Bildbyrå AB
Hveteallergi er en immunologisk reaksjon på proteiner i hvete, og er ikke det samme som cøliaki. Det finnes ulike former for hveteallergi. De fleste reagerer med milde symptomer, men alvorlige allergiske reaksjoner forekommer.
Ved allergi må man kutte ut helt de matvarene som gir reaksjoner. Ved intoleranse er det ofte tilstrekkelig å begrense mengdene.
Det er flere former for hveteallergi:
Cøliaki er en annen immunologisk reaksjon på glutenproteinet, som blant annet finnes i hvete.
Har du cøliaki kan du bli du syk av å spise mat som inneholder gluten. Sykdommen er kronisk, men de fleste blir symptomfrie med et glutenfritt kosthold.
Illustrasjon: Colourbox
Allergikere som spiser hvete får som oftest en reaksjon etter kun kort tid, vanligvis fra noen minutter til opptil en time etterpå.
Symptomer på hveteallergi er ofte plager i:
Hvis du tror du er allergisk mot hvete, kan du be om en utredning hos fastlegen din. Den viktigste delen av utredningen er at dere går nøye gjennom hva du har spist og hvilke symptomer du har opplevd. Legen vil vurdere om det er behov for å gå videre med allergitester. Noen vil trenge en henvisning til spesialist
Behandling for matallergi er:
Har du hveteallergi anbefaler helsemyndighetene at du spiser glutenfri mat. Glutenholdig korn inkluderer hvete, spelt/dinkel, enkorn, emmer, kamut, rug, bygg, havre, korasanhvete, durumhvete og triticale (rughvete).
Merking av allergener i mat reguleres gjennom matinformasjonsforskriften, som er felles for alle land i EØS-området. Forskriften stiller krav til merking av hvilket kornslag som er brukt, men det er opp til produsenten om ordet gluten angis i tillegg. Det skal være tydelig fremhevet i ingredienslisten hvilket kornslag som er tilsatt, uansett mengde. Dette gjelder også på serveringssteder.
Kornslagene finner du ofte i mat som inneholder mel, slik som krutonger, brød og bakervarer, kaker, couscous, bulgur, pasta, bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter, sauser og supper. Vær oppmerksom på at havre er naturlig glutenfri, likevel blir havreprodukter ofte merket med gluten fordi det i fabrikk kan få spor av gluten fra andre produkter. Hvetestivelse er renset for hveteprotein, og kan brukes av de fleste med hveteallergi eller cøliaki.
I samråd med lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog kan kornsortene havre, bygg og rug prøves ut. Det er relativt mange som tåler havre, men det er vanlig at hveteallergikere også reagerer på bygg og rug. Hvis kornsortene havre, bygg og rug tåles, kan disse benyttes i grøt, brød og lignende.
Dokumentert hveteallergi gir rett til grunnstønad for nødvendige ekstrautgifter til spesialdiett. Retningslinjer revideres jevnlig og kan finnes på NAV.no. Du må søke selv, men det kreves dokumentasjon på at diagnosen er stilt av relevant spesialist. Ved hveteallergi skal stønaden vurderes hvert tredje år.
Gluten er eit protein som finst i dei vanlegaste kornslaga våre som kveite, spelt, rug og bygg. Ved glutenallergi eller cøliaki skal du unngå matvarer med gluten.
Illustrasjon: iStockphoto/Johnér
Hverdager kl. 09:00 - 14:30
Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi, eksem og andre overfølsomhetssykdommer.
Hverdager kl. 08:30 - 12:00
Interesseorganisasjon for alle som har astma, allergi og eksem.
Innholdet er levert av Helsedirektoratet , Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Sist oppdatert fredag 12. mars 2021