
Skolemåltidet
Sultne barn kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Skolemåltidet er viktig for trivsel, helse og et godt skolemiljø.
Illustration: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
Å spise regelmessig er viktig for et sunt og variert kosthold. Her er tips til hva du kan spise til frokost, lunsj, middag og mellommåltidene.
Kyllingmiddagen kan fordeles slik på tallerkenen din.
Illustration: Aina Hole / Helsedirektoratet
Noen grep kan gjøre kostholdet ditt sunnere. Forsøk å variere kostholdet og spis rikelig av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter, bønner, linser, erter og fisk. Begrens inntaket av rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, salt og sukker. Velg magre meieri- og kjøttprodukter framfor fete. Dersom du bruker tallerkenmodellen, får du en god fordeling av de ulike matvaregruppene, og det hjelper deg til å spise passe mye.
For de fleste passer det å spise regelmessige måltider med tre til fire timers mellomrom. Mange føler ubehag og synes det er vanskelig å konsentrere seg når det går lenger tid enn det mellom måltidene. Jevne måltider gir stabilt blodsukkernivå, som igjen kan gjøre at du har god konsentrasjon og unngår å bli slapp.
Du må finne den måltidsrytmen som passer for deg. Gode måltidsrytmer som passer for mange er enten tre hovedmåltider med ett til to mellommåltider per dag, eller fire hovedmåltider med et lite mellommåltid.
Sammenhengen mellom kosthold og blodsukkernivå
Illustration: Helsedirektoratet
Figuren over viser at du kan ha et jevnt blodsukkernivå gjennom skoledagen hvis du spiser sunn og fiberrik frokost og formiddagsmat. Spiser du ikke, vil blodsukkernivået være lavt, og det påvirker ditt energinivå og også konsentrasjon. Spiser du kjeks til frokost og skolebrød til lunsj, vil blodsukkeret gå raskt opp, men også raskt ned igjen. Det betyr at energinivået og konsentrasjonen for det meste er ganske lav.
Vær bevisst hvor store porsjonene er og hvilke matvarer som utgjør mest på tallerkenen. Grønnsaker, frukt eller bær bør være en naturlig del av hvert måltid.
Tallerkenmodellen kan være fin å ha i tankene når du skal sette sammen et sunnere måltid. Se for deg at tallerkenen deles i tre like deler.
Til middag kan det se slik ut:
Slik kan maten være fordelt på tallerkenen din.
Illustration: Aina Hole / Helsedirektoratet
Slik kan maten være fordelt på tallerkenen din.
Illustration: Aina Hole / Helsedirektoratet
Mange trenger påfyll av energi om morgenen for at kroppen skal fungere. Har du dårlig matlyst eller dårlig tid, kan det å spise et eple eller en lettyoghurt, drikke et glass juice eller melk være en løsning.
Et annet alternativ er å lage en frokostmatpakke du kan ta med og spise når matlysten melder seg. Planlegger du frokosten kvelden før, går det raskere dagen etter. Hvis du har et vegetarisk kosthold, kan du finne gode råd for vegetarisk og vegansk kosthold.
Tips til frokosten og andre brødmåltider:
Et godt måltid midt på dagen gir nye krefter for små og store, og hjelper til å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom dagen.
Matpakke kan være mer enn tradisjonelle brødskiver og pålegg, for eksempel medbrakte middagsrester eller salat. Enten du spiser medbrakt mat eller kjøper mat i kantine eller andre steder, kan Helsedirektoratets kostråd være en veiviser.
Tips til lunsjen og matpakken:
Sultne barn kan ha vanskelig for å konsentrere seg. Skolemåltidet er viktig for trivsel, helse og et godt skolemiljø.
Illustration: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet
Middag gir gode muligheter for variasjon fordi den tradisjonelt inneholder andre råvarer enn brødmåltidene. Med litt planlegging trenger det ikke å ta så lang tid å lage god og næringsrik mat basert på råvarer.
Det går også fint an å gjøre ferdigretter litt sunnere ved å legge til litt mer grønt.
Tips til middagen:
Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
Illustration: Lisa Westgaard / Tinagent
Dersom du har spist middag tidlig og/eller vært i fysisk aktivitet, er det vanlig å ha behov for et måltid om kvelden.
Som variasjon til brødmat med pålegg kan det smake godt med noe varmt som suppe eller grøt. Spis gjerne frukt, bær eller grønnsaker ved siden av eller som avslutning på måltidet. Frokostrådene gjelder også for kveldsmat. Her er noen forslag:
Går det lang tid mellom hvert hovedmåltid, kan et mellommåltid holde sulten unna. Det hjelper på konsentrasjonen og humøret og gjør at blodsukkeret holder seg stabilt. Det kan også være smart å ha med oppskårne grønnsaker og frukt i plastboks til å knaske på gjennom dagen.
Forslag til forskjellige mellommåltider:
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Helsedirektoratet, 2011.
Content provided by The Norwegian Directorate of Health
Last updated Monday, December 13, 2021