Morsmelkerstatning og flaskemating

Noen ganger er det behov for morsmelkerstatning, eller det er behov for å gi morsmelk på flaske.

For barn som av ulike årsaker ikke kan få morsmelk, vil morsmelkerstatning gi barnet de næringsstoffene det trenger og gjøre at det vokser og utvikler seg helt normalt.

For noen fungerer det fint å delamme, det vil si å gi noe morsmelk og noe morsmelkerstatning.

Rådfør deg med helsepersonell før du begynner med morsmelkerstatning. Det er viktig at morsmelkerstatning tilberedes korrekt, gis i riktig mengde og på en god måte. Hvis du gir flaske, enten det er morsmelkerstatning eller morsmelk, sørg for god hygiene og grundig rengjøring.

Hvordan rengjøre og koke flasker?

Tilstrekkelig rengjøring av smokker og flasker, og hygienisk tilberedning, er viktig for å forebygge infeksjoner hos barnet.

  • Skyll flasker og annet utstyr etter bruk i kaldt vann og sett flaskene i vann til de skal vaskes.
  • Vask utstyret godt med egen kost, i varmt vann med oppvaskmiddel. Skyll godt i varmt springvann.
  • Plassér i en kjele, og sørg for at den er helt dekket med vann.
  • Kok opp, og la koke i 5 - 10 minutter.
  • La tørke med rene kjøkkenhåndklær over og under.
  • Det er ikke nødvendig å bruke steriliseringsutstyr; det går like fint an å rengjøre flasker, smokker og kopper (eventuelt annet utstyr) ved koking.

Hvordan tilberede morsmelkerstatning?

Ha rent arbeidsområde og rene hender. Kok opp kaldt springvann som har rent en stund. Hell det kokte vannet i en ren og kokt flaske. Vannet skal holde minst 70 °C når pulveret blandes i. Da drepes bakterier som kan være i pulveret. Vær forsiktig med det varme vannet.

Les på pakken hvor mye vann og pulver du trenger. Tilsett nøyaktig mengde pulver til vannet. For mye eller for lite pulver i forhold til vann kan gjøre barnet sykt. Bruk måleskje. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv. Skru på smokk og kork. Bland ved å riste forsiktig. Avkjøl til blandingen kjennes lunken.

Hvordan avkjøle morsmelkerstatning?

Hvis barnet skal få morsmelkerstatningen med det samme etter tilberedning, avkjøl raskt til drikketemperatur. Bruk rennende vann fra springen, eller sett flasken i kaldt vannbad, gjerne med is. Ha på korken - ikke forurens morsmelkerstatningen med vannet fra springen eller isvannet. Rist eller vend forsiktig så all melken får lik temperatur.

Melken kan gis til barnet når den kjennes lunken. Hvis barnet skal få morsmelkerstatningen senere, avkjøl til kaldere enn drikketemperatur og sett så flasken(e) i kjøleskapet. Kjøleskapet må holde en temperatur på maksimalt 5 grader.

Hvordan varme en flaske fra kjøleskapet?

Ta ut flasken med melken fra kjøleskapet rett før oppvarming. Oppvarmingen bør ikke vare lengre enn 15 minutter, for å unngå at melken taper næringsstoffer. Varm opp ved å sette flasken i en beholder med varmt vann. Rist eller vend flasken forsiktig, slik at du er sikker på at all melken har lik temperatur. Drypp et par dråper på innsiden av håndleddet. Melken skal kjennes lunken før den gis barnet. Kast melk som ikke er spist innen to timer. Bakterier formerer seg lett i melkerestene. Ikke bruk mikrobølgeovn. Mikrobølger varmer melken ujevnt. Det kan gjøre at barnet brenner seg.

Hvordan forberede flaskemåltidet?

Barnet bør få mat når det viser tegn på sult. Bruk rene flasker og riktig tilberedt morsmelkerstatning eller morsmelk. Melken skal kjennes lunken mot håndleddet. Sjekk med rene hender at flaskesmokken er hel. Bruk flaskesmokk med færrest mulig hull, slik at barnet må jobbe for at melken skal komme. Det er fint om du og barnet ditt har ro rundt dere, uten for mye forstyrrelser.

Finn en behagelig stilling. Hold barnet inntil deg og litt oppreist i armkroken. Ha øyekontakt og prat med barnet. Barnet ditt gir mange signaler underveis i måltidet. Hold varmt vann og drikker (te/kaffe) utenfor barnets rekkevidde.

Hvordan gi flaske?

Hold barnet tett inntil deg, litt oppreist i armkroken. Ha øyekontakt og prat gjerne med barnet. Barnets overleppe stimuleres varsomt med flaskesmokken. Smokken føres inn i munnen når barnet gaper. Mat barnet langsomt. Hold flasken nokså vannrett. Det skal være lett å ta pauser. I sugepausene bør flaskesmokken berøre barnets overleppe, som tegn på at maten er tilgjengelig, til barnet igjen er klart. Tegn på at barnet er mett eller trenger pause kan være at det stopper å spise, vender hodet til siden, spriker med fingrene, har problemer med å svelge unna, skyver flasken bort. La barnet bestemme når måltidet er slutt. Ikke tving barnet til å tømme flasken.

Hvordan ta med morsmelkerstatning på tur? 

Avkjølt morsmelkerstatning (MME) kan transporteres i kjølebag med kjøleelementer. Hvis du kommer frem innen to timer, kan flaskene oppbevares i kjøleskap inntil 24 timer etter tillaging. Kast det som ikke er brukt innen 24 timer. 

Hvis dere er ute på tur, kan ferdigblandet MME i kjølebag brukes innen to timer. Holdbarheten er kort fordi temperaturen i kjølebag ikke er like lav som i kjøleskap. Hvis dere er på farten i mer enn to timer, ta med oppmålt pulver i ren og kokt beholder. Pulveret blandes med kokt, varmt vann (minimum 70 grader) i ren og kokt flaske og avkjøles. Ferdigblandede pakninger med morsmelkerstatning kan brukes.