
Næringsstoffer du må følge med på
Har du et vegetarisk kosthold? Ved å holde øye med disse næringsstoffene, sikrer du at du får i deg tilstrekkelig av det kroppen trenger.
Illustrasjon: Ole Walter Jacobsen/Helsedirektoratet
La magre meieriprodukt vere ein del av det daglege kosthaldet.
Illustrasjon: Lisa Westgaard / Tinagent
Med eit dagleg inntak av magre meieriprodukt meiner vi tre porsjonar. For å dekke inntaket av jod bør minst to av desse vere mjølk, syrna mjølk eller yoghurt.
Ein porsjon kan vere:
Mjølk og meieriprodukt er ei viktig kjelde til protein, jod, kalsium, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12 (kobalamin). Meir enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kjem frå mjølk og meieriprodukt.
Mjølk og meieriprodukt blir rekna som ein naturleg del av eit sunt kosthald og reduserer risikoen for å utvikle blant anna tjukktarmkreft og
type 2 diabetes.
Eit kosthald med eit tilstrekkeleg inntak av både vitamin D og kalsium reduserer risiko for osteoporotiske brot (grunna beinskjørheit) hos personar over 50–60 år.
Feite meieriprodukt som heilmjølk, fløyte og feit ost er den største kjelda til metta feitt i kosthaldet. For å sikre at det samla kosthaldet får ein gunstig feittsyrekvalitet, bør inntaket av meieriprodukt med mykje metta feitt erstattast av matvarer som har lite metta feitt eller mykje umetta feitt.
Jod er nødvendig for utviklinga av nervesystemet og hjernen hos fosteret og hos små barn, og for energiomsetnaden gjennom heile livet. Derfor er det viktig å sikre jodinntaket hos kvinner, og spesielt før og under graviditet og amming.
Kumjølk, yoghurt og brunost inneheld bra med jod, men i gulost er det lite. Viss du er gravid eller ammar, får du nok jod om du får i deg 6 dl mjølk/yoghurt per dag og et kvit fisk regelmessig, eller om du får i deg 8 dl mjølk/yoghurt per dag og ikkje et kvit fisk regelmessig. Viss du et lite av meieriprodukt og kvit fisk, bør du ta tilskot av jod.
Har du et vegetarisk kosthold? Ved å holde øye med disse næringsstoffene, sikrer du at du får i deg tilstrekkelig av det kroppen trenger.
Illustrasjon: Ole Walter Jacobsen/Helsedirektoratet
Nytt nordisk kunnskapsgrunnlag vart lansert juni 2023. Dei norske kostråda vil bli oppdatert i løpet av 2024.
Saltpartnerskapet er eit samarbeid mellom myndigheitene og dagligvarebransjen for å redusere saltinntaket i befolkninga.
Jod og folat ved graviditetsstart, Helsedirektoratet, 11.07.2018
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (bygger på systematiske kunnskapsoppsummeringer nasjonalt og internasjonalt, konkluderer med konkrete kostråd, beskriver metoden og det vitenskapelige grunnlaget)
Anbefaling om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet (norsk versjon av Nordic Nutrition Recommendation (pdf))
Den internasjonale forskningen på kosthold og helse er omfattende, og ingen enkeltstudie er nok til å endre anbefalingene.