Trenger du noen å snakke eller chatte med?
Når ting blir vanskelig og du trenger noen å snakke med, eller du er bekymret for barn og unge som ikke har det bra, finnes det noen du kan kontakte. Her finner du en oversikt over telefonnumre eller chattjenester som kan hjelpe deg.

Illustrasjon: Sab / Mostphotos
Det kan være mange ting som er vanskelig å håndtere alene, det er da viktig å vite at det er mange som vil hjelpe deg.
Her har vi laget en liste med chattetjenester, telefonnumre og offentlige tilbud som du kan bruke hvis du skulle:
- føle at du trenger hjelp
- ha spørsmål
- tro at noe er i veien med deg
- kjenne noen som har det vanskelig
- føle deg ensom
- ha problemer hjemme
…eller kanskje du bare vil prate.
Chattetjenester på Ung.no
På Ung.no er det samlet gode tjenester for deg som ønsker å chatte med noen. Du kan se hvilke tjenester som finnes for temaer som:
- Følelser, tanker og problemer
- Kropp, kjønn og identitet
- Mobbing
- Rus og avhengighet
- Sex, prevensjon og graviditet
Til Ung.no kan du også sende inn spørsmål om alt du lurer på, eller søke i tidligere stilte spørsmål og svar.
Oversikt over hjelpetjenester
Kontakt helsesykepleier
Er du barn, ungdom eller forelder og har behov for å snakke med en helsesykepleier fra skolehelsetjenesten? Nå som helsesykepleier ikke er på skolen på grunn av koronautbruddet, har mange kommuner etablert en egen telefonlinje. Se mer om telefontilbudet på din kommunes hjemmeside.
Kors på halsen (Røde Kors)
På nettsiden til Kors på halsen kan du chatte eller sende mail til voksne som er frivillige i Røde Kors.
Du kan også ringe på telefon: 800 333 21
Telefonen er åpen mandag – fredag fra kl. 14.00 – 22.00
Chatten er åpen mandag - fredag fra kl. 14.00 - 22.00
Mental helse
På mental helses chat-tjeneste sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere. Tjenesten er anonym.
Mental helse har også en egen hjelpetelefon, en gratis tjeneste som er åpen 24 timer i døgnet, hele året. Telefon: 116 123.
Mental Helses hjelpetelefon er et felles europeisk hjelpetelefonnummer og det vil si at du kan ringe 116 123 i det området du befinner deg og få kontakt med hjelpetelefonen i det landet du oppholder deg, så lenge det er innenfor et EU/EØS land.
SnakkOmMobbing.no (Blå Kors)
På SnakkOmMobbing.no kan barn og unge som er berørt av mobbing chatte med en trygg fagperson. Tjenesten er et tilbud fra Blå Kors, er 100% anonym, og en velger selv hvor mye en vil dele og når en vil avslutte chatten. Tjenesten er gratis.
Tilbudet er åpent:
Mandag – torsdag fra kl. 09:00 – 21:00
Fredag fra kl. 09:00 – 15:00
Søndag fra kl. 15:00 – 21:00
BARsnakk (Barn av rusmisbrukere - BAR)
Chat om det du har på hjertet. Helt anonymt. Et praterom for deg som har en mor eller far, eller andre du bryr deg om, med rusproblemer.
Tilbudet er åpent:
Mandag til onsdag fra kl. 17.00 – 20.00
Nå også ekstra åpent torsdag og fredag fra kl. 12.00 – 16.00 frem til 3. april
Alarmtelefonen for barn og unge
Alarmtelefonen til barnevernet er for deg som er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt, eller om du er bekymret for en du kjenner. Alarmtelefonen er nå åpen hele døgnet alle dager i uken.
Telefon: 116 111
Telefon fra utlandet: +47 954 11 755
Sms: 417 16 111
E-post: alarm@116111.no
Ung.no (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet)
Ung.no er statens informasjonskanal og spørretjeneste for deg som er mellom 13 og 20 år. På ung.no kan du finne informasjon om det du lurer på. Du kan også stille spørsmål om det aller meste på ung.no/oss.
Kirkens SOS
Døgnåpen krisetelefon 22400040 og teksttelefon for døve 55 32 56 97. Kirkens SOS er der for dem som trenger noen å snakke med.
SOS-melding er en form for epost, men via en anonym profil som du får tilgang til via Kirkes SOS nettsider. Alle som skriver til SOS – melding får svar innen 48 timer.
SOS-chat er en chattetjeneste for alle som trenger noen å snakke med.
Rustelefonen
Telefon: 08588
Landsdekkende opplysningstjeneste om rus og hjelpetiltak. Erfarne veiledere svarer på spørsmål relatert til alkohol- og narkotikaproblematikk. Både rusbrukere selv, pårørende og profesjonelle er velkomne til å ta kontakt anonymt.
Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap
Telefon: 815 55 201
Mobil: 926 26 488
Hjelpetelefon som tilbyr informasjon og veiledning om hvordan du kan forholde deg til situasjoner der tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold forekommer.
Støttetelefon for kriminalitetsofre
Telefon: 800 40 008
Alle som er rammet av kriminelle handlinger, enten direkte eller som pårørende, kan henvende seg til støttetelefon for støtte, råd og veiledning. Telefonen er betjent alle hverdager mellom klokken 09.00 og 15.00.
Vold- og overgrepslinjen
Telefon: 116 006
Vold- og overgrepslinjen 116 006 er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Hjelpelinjen har åpent døgnet rundt og du kan ringe uansett hvor du bor i Norge. Du kan snakke om opplevelsene dine, få hjelp, råd og svar på spørsmål. Du kan ringe anonymt og tjenesten er gratis.
SnakkOmPsyken.no
På SnakkOmPsyken.no kan barn og unge chatte med en trygg, voksen fagperson om tanker og følelser som bekymrer dem. Tjenesten er et tilbud fra Blå Kors, er 100% anonym, og en velger selv hvor mye en vil dele og når en vil avslutte chatten. Tjenesten er gratis.
ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser)
Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse, de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Telefon: 94817818
Telefontid: Mandag fra 17-21, tirsdag fra 10-15 og 17-21, onsdag fra 17-21 og torsdag fra 10-15 og 17-21
E-post: veiledning@nettros.no (svar kan forventes innen en uke)
Chat: Mandag-torsdag fra kl. 17-21. I forbindelse med situasjonen knyttet til korona, er chatten også åpen mandag, onsdag og fredag fra kl. 12-15.
ifengsel.no
Ifengsel.no er en chattjeneste for deg som har en mamma eller pappa i fengsel, eller kjenner noen som har det. Her kan du snakke med oss om fengsel, hvordan du har det eller ting du tenker på eller lurer på rundt dette. Vi har åpent hver onsdag og fredag fra klokka 15.00 til 22.00. Og har nå også utvidet åpningstid med hver torsdag (fram til påske i første omgang) klokka 10.00 til 15.00 i tillegg.
Ungdomstelefonen (UT)
Ungdomstelefon er Skeiv Ungdom sin hjelpe- og støttetelefon, et gratis lavterskeltilbud der ungdom svarer ungdom på spørsmål om forelskelse, seksualitet, kjønn, identitet, aktivitetstilbud og sikrere sex.
I forbindelse med situasjonen knyttet til korona, har Ungdomstelefonen kun åpent på chat og melding i tiden fremover. Grunnet smittefare er dessverre telefontilbudet deres stengt.
Chaten er åpen mandag-torsdag fra kl. 18-22.
Sex og samfunn
På Sex og samfunns chat kan unge over hele landet snakke med kvalifisert helsepersonell om sex, seksualitet og seksuell helse.

Illustrasjon: Iben Sandemose/BUP. Gjengitt med tillatelse fra BUP.
Andre hjelpetilbud
Barneombudet
Barneombudet er barn og unges talsperson. De jobber for barns rettigheter.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufetat)
Bufetat tilbyr ulike tjenester rettet mot barn og ungdom.
Barnevernvakten
Du kan ta kontakt hvis du eller noen du kjenner blir utsatt for vold, seksuelle overgrep, omsorgssvikt, kjønnslemlestelse, foreldre som ruser seg eller tvangsgifte.
Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikk
BUP gir tilbud om utredning og/eller behandling av ulike typer problematikk knyttet til barn og ungdoms psykiske helse.
Blå Kors Kompasset
Terapi og rådgivning til unge mellom 13 og 35 år som har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer. Det trengs ikke henvisning. Kompasset tilbyr også nett-terapi.
Bruk Hue
Kampanje mot digital mobbing.
DIXI Ressurssenter mot voldtekt
Telefon: 22 44 40 50
Mobil: 930 58 070
DIXI jobber for å hjelpe de som har blitt utsatt for voldtekt og deres pårørende, spre informasjon om senskader og skadefølger samt drive holdningsskapende arbeid.
Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord
Telefon: 472 94 975
E-post: post@selvskading.org
Rådgivning og opplysning rundt temaet selvskading/selvmord for pårørende, brukere, fagpersoner og andre. Telefontid: Mandag – fredag k.l 16:00-19:00. Utenfor kontortid kan du sende sms eller e-post så blir du kontaktet.
Landsforeningen mot seksuelle overgrep
Landsforeningen mot seksuelle overgrep, er en medlemsbasert interesseorganisasjon som jobber for at mennesker som er berørt av seksuelle overgrep skal bli hørt.
Livserfaringsbibliotek (The Human Aspect)
Her kan du se intervjuer med mennesker fra hele verden som deler hvordan de overkom sin største utfordring. Du kan finne læring og inspirasjon i deres historie.
Så langt er de fleste intervjuene på engelsk (selv om mange er norske personer), men også noen på norsk.
Mental Helse Ungdom
Interesseorganisasjon for barn og unge opp til 30 år som jobber for økt åpenhet om psykisk helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud.
Norsk psykologforening
Norsk psykologforening har utarbeidet en oversikt over ulike hjelpetelefoner og chatter.
Overgrepsmottak - Oversikt over landets overgrepsmottak
Overgrepsmottakene er et akuttilbud for ungdom og voksne, kvinner og menn som nylig har vært utsatt for voldtekt, voldtektsforsøk eller lignende seksuell krenkelse.
Pårørendesenteret i Oslo (PIO) - Barn og unge
Chat og rådgivningstelefon for deg som er opp til 25 år.
SEIF – Selvhjelp for innvandrere og flyktninger
Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) er en frivillig og uavhengig organisasjon som hjelper innvandrere i Norge med å finne fram i det norske samfunnet og tilegne seg nok informasjon til å løse egne problemer.
SPISFO (Spiseforstyrrelsesforeningen)
Telefon: 22 94 00 10
Her kan du snakke med andre som har personlig erfaring med spiseforstyrrelser eller er pårørende.
Utsatt mann
Nettside for og av menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Illustrasjon: Iben Sandemose/BUP. Gjengitt med tillatelse fra BUP.