
Skolehelsetjenesten
Skolehelsetjenesten er et gratis tilbud til alle elever på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole.
Illustrasjon: VH-Studio/Mostphotos
Får du hjelp tidlig, er sjansen større for at du raskere blir bedre. Ta kontakt med psykisk helsehjelp i kommunen, skolehelsetjenesten eller fastlegen din. De kan hjelpe deg.
Illustrasjon: Johnér
Kommunen din vil kunne gi mer utfyllende informasjon om hjelpetilbudet for barn og unge innen psykisk helsearbeid der du bor. Sjekk kommunens hjemmeside.
Helsesykepleieren, eller skolelegen, på skolen din vil snakke med deg for å finne ut mer om dine psykiske plager. Deretter vil de snakke med deg om hva som skal gjøres videre.
De som jobber på skolehelsetjenesten kan også kontakte fastlegen din, som kan hjelpe deg videre med å få riktig hjelp.
Skolehelsetjenesten er et gratis tilbud til alle elever på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole.
Illustrasjon: VH-Studio/Mostphotos
Fastlegen kan gi deg behandling for lette og moderate psykiske plager og henvise deg videre. Fastlegen hjelper deg å få kontakt med hjelpetilbud i kommunen, en psykolog eller spesialister ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).
Alle personer i Norge har fått tildelt en fastlege. Hvis du lurer på hvem din fastlege er, kan du ringe Veiledning Helsenorge på 23 32 70 00 eller gå inn på fastlegesiden.
Dersom du trenger hjelp, men ikke får tak i fastlegen din, kan du kontakte legevakten. Legevakten tar seg spesielt av akutte skader, sykdommer og problemer. Enkelte større byer har også psykiatrisk legevakt.
Kommunen skal gi behandling og støtte til personer som har psykiske problemer.
Du kan få hjelp til:
Andre tilbud kommunen kan ha:
Helsestasjon for ungdom er et eget tilbud i tillegg til fastlegen og skolehelsetjenesten. Tilbudet er gratis.
Her kan du få veiledning om psykiske og sosiale problemer, spiseforstyrrelser, rus eller andre problemer som påvirker helsen din.
Utekontakten er et tilbud til ungdom. De snakker med deg om det du er opptatt av, og kan hjelpe deg med å løse personlige eller praktiske problemer.
Familiens hus, som finnes i cirka halvparten av kommunene, tilbyr hjelp til familier og barn.
Her finner du informasjon om hva psykisk helse er, hvordan du tar vare på den og hvor du kan få hjelp hvis du eller noen du kjenner har det vanskelig.
Psykiske symptomer kan utvikle seg til mer alvorlige plager og lidelser. For eksempel depresjon, sterke angstsymptomer eller psykotiske symptomer som gjør at du mister kontakt med virkeligheten.
Fastlegen din vil sammen med deg og eventuelt dine foreldre eller foresatte henvise deg til sykehus eller barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) og til pasientforløp for psykisk helse for barn og unge.
Pakkeforløp for psykisk helse og rus skal gi pasienter og pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødig ventetid.
Illustrasjon: Mostphotos/Doug Olson (Illustrasjonsbilde)
Psykiske problemer er vanlige i befolkningen. Både barn, ungdom, voksne og eldre kan få psykiske plager. Noen mennesker er arvelig belastet og kan bli syke uten at noe spesielt har skjedd. Andre ganger kan kriser som dødsfall og ulykker, eller at du er i en vanskelig arbeidssituasjon eller en familiesituasjon, gjøre at du blir syk. I mange tilfeller er årsakene også uvisse.
Psykiske plager kan være alt fra lettere depresjoner og uro, til alvorlige psykoser som gjør at du mister kontakt med virkeligheten.
Får du psykiske plager er det mange spørsmål som melder seg. Les mer om ulike plager og lidelser og det vi vet om årsakene til disse, hos Folkehelseinstituttet.
Hvis du eller noen du kjenner trenger noen å snakke med, har vi laget en oversikt steder du kan kontakte.
Illustrasjon: Sab / Mostphotos
Som barn eller ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester.
Illustrasjon: Christina Strehlow / Johnér
Nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
Rådet for psykisk helse er en paraplyorganisasjon som skal være en pådriver for god psykisk helse.
Gratis nødtelefon og chat for barn og unge. Også voksne som er bekymret for barn og unge eller har mistanke om at de utsettes for vold og overgrep kan ringe Alarmtelefonen.
Åpen alle dager hele døgnet.
Fra utlandet: 00 47 95 41 17 55
Mental helses telefon- og nettjeneste er for alle som trenger noen å snakke eller skrive med.
Døgnåpen tjeneste.
Samtaletilbud for alle under 18 år. Ring, chat eller send mail med voksne som har taushetsplikt.
Døgnåpen tjeneste.
Hverdager kl. 09:00 - 15:00
Tjeneste for deg med spørsmål eller bekymring om barn og unge.
Hverdager kl. 10:00 - 15:00
Tirsdag kl. 11:00 - 19:00
Nasjonal rådgivningstelefon for pårørende
Innholdet er levert av Helsedirektoratet
Sist oppdatert mandag 20. januar 2020