Vanlige utfordringer i hverdagen
Å kjenne seg urolig og bekymre seg mye i perioder er helt normalt. Noen ganger er det åpenbare årsaker til plagene, andre ganger er det vanskelig å finne en årsak til bekymringene.
For de fleste vil bekymringer gå over av seg selv. Dersom det ikke går over, kan det hjelpe å snakke med noen.
Dersom du bekymrer deg så mye at det begrenser deg i hverdagen, kan du ha en angstlidelse.
Det et helt normalt å kjenne seg nedstemt og trist i perioder i livet. Det er også vanlig at følelsene svinger fra dag til dag, eller over tid.
Nedstemthet kan arte seg ulikt fra person til person. Noen blir triste, trøtte eller tiltaksløse. Andre blir urolige, irritable og rastløse. Noen vil ha trøst og støtte, andre vil bare være i fred.
Går nesten alltid over av seg selv
Selv om det er vanskelig mens det står på, går perioder med nedstemthet og tristhet nesten alltid over av seg selv. Vanligvis trenger du ingen behandling, men det kan hjelpe å søke støtte hos andre.
Ikke det samme som depresjon
Det å kjenne seg nedstemt eller trist er ikke det samme som å ha en depresjon. En depresjon er en sykdomstilstand som påvirker humør, tanker og følelser, opplevelse av deg selv, spisevaner og søvn over tid. Har du det vanskelig over uker eller måneder, er det viktig å be om hjelp.
Alle vil oppleve å føle seg stresset i perioder i livet, uten at det trenger å påvirke den psykiske helsa.
Stess er en fysisk og følelsesmessig reaksjon som oppstår naturlig når vi opplever fare eller utfordrende situasjoner. Kortvarig stress kan faktisk være positivt. Det hjelper oss å fokusere bedre, jobbe mer effektivt og mestre utfordrende situasjoner. Som regel klarer vi fint å håndtere stressende situasjoner på egen hånd, eller ved hjelp og støtte fra andre.
Stress over tid kan derimot føre til både psykiske og fysiske plager. Usunt stress oppstår gjerne når du står overfor situasjoner eller utfordringer som virker uoverkommelige, og som krever mer av deg enn du egentlig makter.
Hvilke symptomer på stress bør du være oppmerksom på?
Langvarig stress kan gjøre deg overbelastet og utmattet. Du kan bli irritabel, engstelig og nedstemt. Stress kan også føre til at du trekker deg tilbake fra sosiale settinger, og at du sover dårlig. Mange opplever også å få fysiske plager som hodepine, muskelspenninger, kvalme og uro. Hvis du har det sånn, er det viktig å ta tak i problemet.
Les mer om stress på jobb og hvilke grep du kan ta for å få det bedre.
Hvis du føler deg ensom, skal du vite at du ikke er alene om å ha det slik. De aller fleste vil oppleve ensomhet i perioder i livet.
Ensomhet er en følelse av ufrivillig mangel på nær kontakt med andre mennesker, og et savn etter å føle seg sett og forstått. Det er altså ikke det samme som å være alene. Du kan ha mange mennesker rundt deg, men fortsatt føle deg ensom.
Her finner du råd som kan hjelpe deg å komme ut av ensomheten.
De aller fleste opplever perioder i livet hvor søvnen er forstyrret. Så mange som én av tre har ukentlig problemer med søvnen, og omtrent én av ti sliter med alvorlige og langvarige søvnproblemer.
Sover du lite og dårlig kan det påvirke livskvaliteten din, og mange opplever at dårlig søvn påvirker den psykiske helsa på en negativ måte. Det er også slik at psykiske lidelser kan gi søvnforstyrrelser eller endret søvnmønster, som gjør at du enten sover for mye eller for lite.