Råd til deg som har selvmordstanker

Dersom du tenker at du ikke lengre vil leve, gi noen en sjanse til å forstå hvordan du har det. Å snakke om det kan være det første skrittet på veien for å få det bedre.

Ta selvmordstanker på alvor

Når alt kjennes håpløst og mørkt, kan noen få tanker om at livet ikke er verdt å leve. Tanker om selvmord kan komme i forbindelse med psykiske vansker som depresjon. Det kan også komme i forbindelse med vanskelige perioder i livet. , som samlivsbrudd, sykdom, utfordringer på jobben og økonomiske vanskeligheter.

Blir tankene for påtrengende, snakk med noen du har tillit til eller søk profesjonell hjelp.

Snakk med noen du stoler på

Hvis du har det vanskelig kan det hjelpe å snakke med  en du stoler på. Det kan  for eksempel være et familiemedlem, en nær venn eller fastlegen, helsesykepleier, lærer, imam eller prest.

Forslag til hva du kan si

Er du usikker på hvordan du skal starte samtalen, kan du bruke noen av tipsene under:

 • «Jeg har hatt det tøft i det siste, jeg har tenkt på om livet er verdt å leve.»
 • «Bekymringene har toppet seg. Jeg har vanskelig for å se hvordan jeg kan finne løsninger. Jeg tenker at jeg ikke orker å leve lenger slik jeg har det.»
 • «Jeg føler meg som en belastning og at alt er min skyld. Jeg skammer meg og tenker det hadde vært bedre for alle om jeg ikke var her lenger.»
 • «Jeg kjenner på at jeg ikke strekker til og har tanker om å ta livet mitt.»
 • «Jeg har hatt det tøft den siste tida og har begynt å få selvmordstanker.»

Å snakke om selvmordstanker er å gjøre noe med det

Det kan være vanskelig å snakke om selvmordstanker med andre. Mange vil helst klare seg selv, og kan kjenne på skam over å trenge hjelp fra andre når vonde tanker og følelser oppstår. Situasjonen kan oppleves fastlåst, og det kan være vanskelig å se løsninger.

Om du kommer over terskelen og snakker med en du stoler på, kan du få hjelp til å se løsninger. Å snakke om det er å gjøre noe med det. Det er det første skrittet for å gå løs på problemene. Du hjelper deg selv om du tillater at andre får hjelpe deg.

Hvordan skaffer du profesjonell hjelp?

Det finnes mange steder du kan få profesjonell hjelp og god behandling. Hvor akutt situasjonen er har betydning for hvem du skal kontakte. 

Ring 113 hvis det er fare for liv og helse

Opplever du at det er en fare for at du kommer til å skade deg selv eller ta livet ditt, skal du alltid ringe 113. Nødetaten vil hjelpe deg i en slik akutt situasjon og vil bistå deg slik at du får videre hjelp.

Ring 113

Du skal alltid ringe 113 ved akutt fare for selvmord. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite. 

Akutte, men ikke livstruende situasjoner

Kontakt fastlegen

Fastlegen din har en øyeblikkelig-hjelp-funksjon på dagtid. Fastlegen kan gi deg råd og informasjon om ulike hjelpetilbud der du bor. Ved behov, kan fastlegen ta kontakt med og sende henvisning til psykolog eller annen behandling i kommunen eller i spesialisthelsetjenesten.

Lokal legevakt

Når problemet ikke er livstruende, men heller ikke kan vente til du får kontakt med fastlegen i åpningstiden, ring lokal legevakt på telefon 116 117.

På legevakten får du kontakt med helsepersonell som er trent på å vurdere alvorlighet og hastegrad på situasjonen. Legevakten har også oversikt over andre relevante tjenester i kommunen som kan hjelpe deg.

Øvrige tjenester der du kan få hjelp

 • psykisk helse- og rustjeneste, inkludert psykolog
 • Rask psykisk helsehjelp (i noen kommuner)
 • hjemmebaserte tjenester / omsorgstjenestene
 • ambulante akutt-team ved Distrikspsykiatriske sentre (DPS)
 • skolehelsetjenesten
 • helsestasjon for ungdom

Du finner kontaktinformasjon til tjenestene på din kommunes nettsider.

Noen ganger kan det være behov for å få hjelp fra spesialisthelsetjenesten. Fastlegen og kommunens psykolog kan henvise deg til videre behandling. Om det er behov for det kan du bli henvist til barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) eller distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Trenger du noen å snakke med?

Det finnes flere hjelpetelefoner, chat-tjenester og støttegrupper der du kan dele tanker og følelser helt anonymt, og få støtte, råd og veiledning.

Her finner du flere hjelpetelefoner og chat-tjenester som kan være til hjelp når du har det vanskelig.

For barn og unge: 

Innholdet er levert av Helsedirektoratet, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF)

Helsedirektoratet, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF). Råd til deg som har selvmordstanker. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 22. mars 2024 [hentet søndag 16. juni 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/psykisk-helse/selvmordstanker-og-selvmord/har-du-selvmordstanker/

Sist oppdatert fredag 22. mars 2024