Smittestopp er nå avviklet. Appen er ikke lenger tilgjengelig for nedlastning.
Har du appen på telefonen, kan du slette den.
Hva er Smittestopp
Smittestopp er en app fra Folkehelseinstituttet (FHI), som skal bidra til å forhindre at koronaviruset sprer seg i samfunnet. Den er helt frivillig å bruke, og tar vare på ditt personvern. Appen har 16-års aldersgrense.
Hvis en person med koronavirus gir beskjed gjennom Smittestopp, får du melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.
Verken du eller noen andre får vite hvem det gjelder, bare at du har vært i nærheten av noen som er smittet.
Appen er basert på teknologi fra Apple og Google. I utviklingen har personvern vært svært viktig. Her er noen eksempler på hvordan dine data blir beskyttet:
For å sikre at hvem du er og hvor du har vært ikke kan identifiseres, blir tilfeldige ID-nøkler sendt ut fortløpende gjennom Bluetooth.
Opplysninger som blir sendt ut fra telefoner du har vært i nærheten av, blir lagret sikkert og kun på din egen telefon. Det betyr at ingen andre app-brukere eller myndigheter har tilgang til opplysninger om hvem du har vært i nærheten av, eller hvem du er.
Det er opp til hver enkelt person om de ønsker å laste ned og bruke appen. Du kan også velge å slette data, deaktivere appen eller slette den fra din telefon.
Smittestopp samler ikke inn persondata om deg, og har derfor heller ikke noen tilhørende innsynstjeneste.
Personvern i Smittestopp
Slik fungerer Smittestopp
Appen må være både installert og aktivert på telefonen din.
Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte.
Slik gir du andre som bruker Smittestopp beskjed om at du er smittet:
På appens hjemskjerm trykker du på "Har du testet positivt?" for å melde smitte, da får du to valg.
Velger du "Jeg fikk positivt testresultat på test utført på teststasjon" vil du bli spurt om å logge inn via ID-porten slik at appen kan gjøre et oppslag i Meldingssystem for smittsomme sykdommer, og på den måten bekrefte at du har testet positivt.
Du kan velge "Jeg fikk positivt testresultat på selvtest", da registrerer du at du har testet positivt på en selvtest.
Har du hatt symptomer på koronavirus, fører du inn når de startet. Slik kan appen beregne hvem som trenger å få beskjed om smitterisiko.
Til slutt blir du spurt om du vil dele det som kalles «ID-nøkler». Disse har telefonen din sendt ut de siste 14 dagene til andre telefoner. Svarer du ja, vil nærkontaktene dine få beskjed i appen. Du forblir anonym hele tiden.
Testresultatet får du fra kommunen du bor i. Du kan også logge deg inn på Helsenorge og sjekke resultatene dine i Prøvesvar-tjenesten.
Du får en melding i appen på telefonen din. Appen sender ikke SMS.
I Smittestopp får du beskjed om at du har vært i nærheten av en smittet person, og du vil få retningslinjer og råd.
Husk at du fremdeles kan har vært i nærheten av noen som ikke benytter seg av appen.
I appen vil du få anbefalinger om hva du bør gjøre videre.
Gjennom appen får du raskt beskjed om at du har vært i nærheten av en annen app-bruker som har testet positivt for viruset. I appen får du råd om hva du bør gjøre.
Du vil bli oppfordret til å teste deg, men vil ikke bli satt i karantene gjennom appen.
Har du fått beskjed om at du har vært usatt for smitterisiko? Følg rådene på fhi.no:
Hvis du har nærkontakt med smittede i jobben og bruker godkjent beskyttelsesutstyr, bør du slå av Smittestopp mens du er på jobb. Dette for å unngå unødvendige varsler om nærkontakt.
Hvis du har en annen jobb der du kan komme i kontakt med smittede og der du ikke bruker godkjent smittevernutstyr, bør du beholde appen aktivert på jobb.
Du må logge inn gjennom ID-porten for å bekrefte at du har testet positivt. Gjennom innloggingen sikrer vi at det kun er personer som har testet positivt som kan gi beskjed via appen. Du må være minst 16 år for å bruke Smittestopp.
Hvis du bytter telefon vil den nye telefonen begynne på null, og registreringer vil ikke bli overført fra den gamle. Det kan derfor være lurt å skru på den gamle telefonen en gang i blant de første 14 dagene etter byttet, og sjekke om du har fått beskjed om mulig smitterisiko på den gamle telefonen.
Hvis du har blitt bekreftet smittet de siste 14 dagene før du byttet telefon, bør du registrere deg som smittet både på den gamle og den nye telefonen.
Smittestopp registrerer bare telefoner du har vært i nærheten av de siste 14 dagene, så når 14 dager er gått trenger du ikke sjekke den gamle telefonen.
Når du melder deg som smittet i appen blir du spurt om du har hatt symptomer på koronavirus, og når disse i så fall startet. Ut ifra symptomdatoen beregner appen hvem som trenger å få beskjed om smitterisiko. Dette er personer du har vært i kontakt med to dager før, og opptil åtte dager etter at symptomene startet.
Har du ikke har hatt symptomer, beregner appen hvem som trenger beskjed basert på din testdato.
Du trenger ikke Bank-ID for å bruke appen og du kan få beskjed fra andre om mulig smitte uten å være innlogget. Men hvis du vil gi beskjed til andre om at du selv er smittet, må du logge deg inn gjennom ID-porten.
Du trenger ikke å logge inn på noe vis for å
starte appen og ha den aktivert på telefonen din
få beskjed fra andre om mulig smitte
Men: For å melde fra om at du selv er smittet, er det nødvendig å logge inn gjennom ID-porten.
Ja, du kan endre status i appen til inaktiv. Når du er inaktiv, registrerer ikke telefonen din andre telefoner du er i nærheten av. Det gjelder også hvis du har deaktivert Bluetooth eller slått helt av telefonen din.
Du kan alltid velge å endre statusen din tilbake til aktiv. Da vil telefonen din igjen begynne å registrere andre telefoner.
Ja. Hvis du ikke ønsker å få push-varsler fra appen, kan du slå dem av i telefoninnstillinger.
Du kan fremdeles gå inn i appen for å se om du har fått noen beskjeder.
Smittestopp skal bidra til at koronaviruset ikke sprer seg i samfunnet.
Alle som får beskjed om mulig smitte via appen, får råd om hva de skal gjøre for å begrense smittespredning. Dermed kan appen være med på å bremse smittekjeder. Appen er et av flere tiltak som kan bidra til å begrense spredningen av covid-19.
Hva er effekten av Smittestopp?
Du kan fortløpende se antall nedlastinger og hvor mange som har meldt seg smittet gjennom appen på nettsiden Nøkkeltall fra Smittestopp (fhi.no).
Jo flere som laster ned Smittestopp, jo større effekt vil appen ha. I begynnelsen av av januar 2022 var appen lastet ned over 1,1 million ganger.
Ut fra selve appen vet vi kun hvor mange som har lastet den ned, og hvor mange som har meldt seg smittet i appen. Vi må altså estimere effekten av appen på andre måter.
Appen vil fange opp de fleste i nærheten av en smittet, hvis alle bruker appen
Smittestopp kan oppdage 93 prosent av alle nærkontaktene til en som er smittet av koronavirus, dersom den som er smittet og de rundt vedkommende bruker appen. Tallene stammer fra en test FHI foretok sammen med Netcompany i begynnelsen av mai 2021, før 3.0-versjonen, hvor konfigureringene ble endret for enda bedre å fange opp nærkontakter.
Det er frivillig å bruke Smittestopp
Det er helt frivillig å laste ned Smittestopp. Det er også frivillig å aktivere den, og å bruke den. Du kan når som helst slette både data og appen.
Gjennom appen får du raskt beskjed hvis du har vært i nærheten av en annen app-bruker som har testet positivt for koronaviruset. Slik kan du raskt følge helsemyndighetens råd og unngå å smitte andre om du selv er syk. Siden koronaviruset kan spre seg uten å vise symptomer er dette spesielt viktig.
Hver eneste smittekjede som stoppes av appen er med å bremse utbredelsen av koronaviruset. Jo flere som laster ned appen, jo flere smittekjeder kan vi være med på å stoppe.
Telefonen din benytter seg av Bluetooth-teknologi. Dette gir ikke en nøyaktig måling av tid og avstand, og kan ikke registrere alle typer nærhet til andre personer. Det kan hende appen ikke registrerer all tett kontakt, som hvis du for eksempel har gitt noen en kort klem.
Du må alltid være oppmerksom på symptomer på koronavirus og følge rådene fra helsemyndighetene, selv om du bruker appen.
Hva er forskjellen mellom ny og gammel Smittestopp-app?
Bortsett fra navnet har disse to appene nesten ingen ting til felles. Den nye Smittestopp-appen er en helt ny teknisk løsning, og skiller seg fra den gamle slik:
Den nye appen lagrer alt på din telefon, og laster ikke opp informasjon til en sentral slik den gamle gjorde.
Den nye appen benytter kun Bluetooth og ikke GPS eller annen satelittposisjonering. Dermed lagrer den ikke hvor du har vært.
Den nye appen bruker mindre batteri enn den gamle.
Den nye appen brukes kun til smittesporing, og ikke analyse eller forskning.
Den nye appen samler ikke inn data der du kan identifiseres, og dermed er det heller ikke noe å få innsyn i.
Den nye appen gir ikke automatisk beskjed til andre, det er det du selv som gjør, når du selv ønsker det.
Slik ser logoen for den nye appen ut:
Hvis du fremdeles har den gamle Smittestopp-appen installert, kan du trygt slette den uten at det påvirker den nye appen. Det er også trygt å la den gamle appen ligge. Den er ikke aktiv, og vil verken sende eller motta informasjon.
Smittestopp og andre lands smittesporings-apper
Du kan både gi og få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus i EU og EØS, uavhengig av hva slags nasjonal smittesporingsapp de bruker. Dette fungerer kun hvis du tester deg og melder om smitte fra ditt eget land, altså hvis du for eksempel er kommet hjem fra reise i utlandet.
Deling av data med andre land er frivillig, og du vil bli bedt om samtykke til dette hvis du melder deg smittet. Hvis du får melding om at du har vært i nærheten av en smittet person, fungerer appen som normalt. Du vil ikke se hvem det gjelder eller hvor vedkommende ble smittet, og ditt samtykke er dermed ikke nødvendig.
Utveksling av data
Flere europeiske land har utviklet sine egne smittesporingsapper basert på Apple-Google-rammeverket, som norske Smittestopp bruker. Utveksling av data gjøres gjennom en felles europeisk server. Alle landene er sammen databehandlingsansvarlige for informasjonen som utveksles.
Land som er tilknyttet ordningen
Landene som i dag er tilknyttet den felles-europeiske serveren som utveksler data mellom appene er Danmark, Tyskland, Irland, Spania, Lativa, Polen, Kypros, Kroatia, Østerrike, Finland, Nederland og Belgia.
Tekniske spørsmål og svar
Mange opplevde at den forrige appen brukte mye batteri. Siden dette er en helt forskjellig løsning enn den forrige, vil den ikke bruke like mye strøm. Noen brukere kan likevel oppleve at Smittestopp bruker mye batteri. Dette avhenger av blant annet hvilken type telefon du har og hvor gammel den er. I telefoninnstillingene kan du se hvor mye strøm appen bruker sammenlignet med andre apper.
Hvis du har slått på strømsparings- eller batterisparefunksjonen i løpet av dagen eller natten, vil Smittestopp skru seg av. Det samme gjelder om du bruker «intelligent styring av batteri». Dette kan du se i telefoninnstillingene dine.
Google og Apple har sammen utviklet en felles Bluetooth-teknologi til telefoner. Denne kan brukes av helsemyndigheter verden over for å redusere utbredelsen av koronaviruset.
Smittestopp snakker med andre europeiske smitte-apper, slik at du også kan gi og få beskjed til andre lands smitteapper når du er på reise.
Når du registrerer deg som smittet i Smittestopp, vil appen sende melding om mulig nærkontakt til alle som du har hatt nær nok kontakt med i det aktuelle tidsrommet. Den vil gjøre dette bare én gang per døgn. Medlemmer av din husstand, eller helsepersonell som er nær deg etter at du har gått i isolasjon, vil ikke få beskjed senere.
Gå til menyen, gå til innstillinger, trykk på språket du vil endre til. Appen starter så på nytt for å aktivere språkvalget ditt. Du kan velge mellom disse språkene:
bokmål
nynorsk
engelsk
arabisk
litauisk
polsk
somali
tigrinja
urdu
Appen registrerer ikke opplysninger om hvor du har vært, verken med GPS eller annen posisjonsteknologi.
På Android-telefoner blir du bedt om å aktivere lokasjon, fordi Android sperrer apper fra å få tilgang til Bluetooth med mindre lokasjon er skrudd på. Smittestopp trenger ikke din lokasjon og bruker ikke dette, og Google-Apple-rammeverket forhindrer også telefoner med sporingsapper installert å bruke dette i appen.
Har du fortsatt spørsmål om Smittestopp?
Bruk chatboten nederst til høyre på siden, hvis du ikke finner svar på dine spørsmål om Smittestopp i denne artikkelen.
Hvis heller ikke chatboten kan gi deg svar, kan du prøve informasjonstelefonen (815 55 015) som er åpen kl. 08.00-15.30 på hverdager. Informasjonstelefonen håndterer også alle andre henvendelser knyttet til korona, så det kan være lang ventetid.
Folkehelseinstituttet
Vil du lese mer om Smittestopp, teknologien bak, personvern og nyheter knyttet til appen, finner du det hos Folkehelseinstituttet.