Ammeutfordringer

Noen ganger er ammingen trøblete. De fleste utfordringer lar seg løse.

Sår på brystknoppen - hvordan få det til å gro?

Det viktigste for å få sår på brystknoppen til å gro, er at barnet har godt sugetak. Dersom du har utfordringer med sugetaket, søk hjelp på helsestasjonen. Vask sår på knopper daglig med rent vann, uten såpe. Ha rene hender og unngå direkte berøring av knoppene. God hygiene er viktig for å forebygge infeksjon og brystbetennelse. Det er ikke vist at kremer eller salver har effekt for å få sår til å gro, men en fet salve (ment til amming) rundt såret, kan lindre smerte. Skumbandasje kan hjelpe såret til å gro og lindre smerte. Du kan eventuelt avlaste brystknoppene med håndmelking eller pumping.

Se hvordan du kan sørge for at barnet får godt sugetak

Sår på brystknoppen - hva gjør jeg hvis det ikke gror?

Av og til vil sår på brystknoppen ikke gro. Sjekk først barnets sugetak på helsestasjonen. Hvis barnet har godt sugetak, men såret fortsatt ikke vil gro, kan det være at bakterier har kommet inn i såret. Dette må ofte behandles. For å finne ut av det, bør du få tatt en bakterieprøve. Spør helsestasjonen eller fastlegen din om hjelp til å få tatt en bakterieprøve. Sår bør vaskes daglig med rent vann uten såpe. Behandling kan være antiseptisk krem eller antibakteriell salve.

Råd om behandling av sår (for helsepersonell) er utarbeidet av Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Store bryst - hvordan skal barnet få tak?

Har du store eller tunge bryst, kan det være vanskelig for barnet å få godt sugetak. Et tungt bryst kan lett skli ut av barnets munn. Da kan det være nyttig å støtte brystet under ammingen. Bruk en hånd, eller et håndkle som rulles og legges under brystet. Idet barnet skal gape over brystet, kan du hjelpe til ved å forme det slik at barnet får mest mulig bryst i munnen. Det vil si at du klemmer brystet litt sammen, så barnet lettere får mye bryst i munnen. Fortsett gjerne å støtte brystet mens du ammer.