Stueplanter

Stueplanter kan virke spennende for de aller minste barna, og uhell kan lett oppstå. De fleste stueplanter er lite farlig å smake på, men det finnes også planter som kan gi forgiftninger.

Tre forskjellige stueplanter, alle med grønne blader. To med ovale blader, grønne kanter og hvitgule blader og en med ovale, grønne blader

Giftinformasjonen opplever ofte at små barn har lekt med stueplanter, og kanskje spist noe av plantene også. Med enkle grep kan man ofte se an uhellet hjemme, uten å måtte oppsøke lege eller sykehus.

Zamioculcas

Zamioculcas, eller smaragd som den også kalles, er en plante med sterkt irriterende plantesaft. Barn som har spist på denne planten får ofte vondt i munnen og kan bli dårlig i magen.

Etter uhell med planten er det viktig å

  • fjerne planterester
  • gi godt med drikke for å skylle bort plantesaften

Kalde melkeprodukter (yoghurt og lignende) kan prøves for å lindre ubehaget.

Orkidé

Orkidéer er planter som blir mer og mer vanlig i de norske hjem. Heldigvis er denne planten lite farlig å smake på. Ved uhell med planten kan du gi barnet litt å drikke.

Fredslilje

Fredslilje er ikke en lilje som navnet skulle tilsi, men en plante i myrkonglefamilien. Fredsliljen inneholder mildt irriterende plantesaft, og kan føre til lett ubehag i munn og mage dersom barn spiser på den.

Dieffenbachia

Dieffenbachia er en gruppe med planter som hører til i myrkonglefamilien. Noen kaller disse plantene for prikkblad, som er et beskrivende navn på plantene da de ofte har grønne blader med prikker eller marmoreringer i hvitt, lysegult eller lysegrønt.

Plantene inneholder sterkt irriterende plantesafter, og det forventes ofte ubehag fra munn og svelg om noen spiser på bladverket.

Hortensia

​Hortensia er egentlig en gruppe forskjellige planter, men som stueplante er det ofte Hydrangea hortensis som brukes. Hele slekten har plantesaft som virker irriterende i munn og mage, og barn som spiser på denne kan oppleve ubehag.

Yucca-arter

​Yuccapalme og spansk bajonett er begge yucca-planter. De fleste yucca-plantene er lite giftig, og vil ikke gi noen symptomer når barn har smakt på dem. De kan derimot ha ganske spisse blader som man kan stikke seg på.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Stueplanter. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 23. august 2021 [hentet onsdag 24. juli 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/planter-og-bar-a-a/stueplanter/

Sist oppdatert mandag 23. august 2021