Er du usikker på hvilke rettigheter du har? Snakk med optiker, kommunal ergoterapitjeneste eller synskontakten/ synspedagogen i kommunen eller bydelen du bor i.
Du kan ha rett på:
Hjelpemidler og tjenester fra NAV
Tjenester fra kommune eller bydel (tt-kort, ledsagerbevis, sjekk hvilke tilbud som finnes i din kommune)
Tilpasningskurs gjennom Norges blindeforbund
Opplæring gjennom voksenopplæringen eller kommunal helsetjeneste
Rettighetene dine for økonomisk trygghet
Mange av rettighetene dine som blind eller svært svaksynt, finner du i loven om folketrygd. Her er noen av rettighetene du har.
Rettigheter fra loven om folketrygd
Du kan få pengestøtte hvis du har ekstra utgifter til klær og sko eller førerhund. Du må dokumentere de ekstra utgiftene dine til klær og sko med kvitteringer for minst 3 måneders forbruk.
Du som er blind kan søke om hjelpestønad, på nav.no.
Hvis du mister jobben eller er syk og skadet og ikke kan jobbe, kan du søke NAV om arbeidsavklaringspenger. Denne pengestøtten får du som trenger hjelp for å komme tilbake i jobb.
Hvis du ikke kan jobbe, kan uføretrygd være en varig inntektskilde. Du kan ikke søke om uføretrygd før all medisinsk behandling er fullført og du har deltatt på arbeidsavklaring.
Du kan søke om honnørkort hos Blindeforbundet. Honnørkortet gir billigere priser på buss og tog. Honnørkort er et tilbud fra NAV, men det er Blindeforbundet som sender deg kortet. Du trenger ikke være medlem i Blindeforbundet for å få honnørkort.
Hvis du har et kombinert sansetap og er klassifisert som døvblind hos Nasjonal Kompetansetjeneste for Døvblinde (NKDB), kan du få det som kalles «grønt kort». Dette tilsvarer honnørkortet.
Du kan få en assistent som kan bistå deg med praktiske utfordringer i arbeidslivet når du er svaksynt eller blind. Tanken med bruk av funksjonsassistent er at det skal gjøre det enklere for deg å få deg en jobb og beholde en vanlig jobb.
Du kan få lese- og sekretærhjelp hvis du er blind eller er alvorlig svaksynt og synshjelpemidler ikke gjør deg i stand til å lese på egenhånd. Du kan få innvilget:
120 timer i året til bruk i dagliglivet
360 timer i året til organisasjonsarbeid
så mye du trenger til bruk i studier og på arbeidsplassen
Hvis du er blind eller alvorlig svaksynt, kan du søke om førerhund fra NAV. Søknaden må inneholde epikrisen fra øyelegen din og helseattest fra fastlegen din. Du må ha god nok helsetilstand til å kunne gå tur med hunden hver dag. Du må kunne bruke og ta vare på hunden på en god måte. Du må kunne ta med hunden på arbeidsplassen eller skolen din.
Rettighetene dine for å få gode helse- og omsorgstjenester
Rettigheter fra helse- og omsorgsloven
Du kan søke om BPA fra kommunen eller bydelen din hvis du har nedsatt funksjonsevne og omfattende behov for praktisk og personlig hjelp i hverdagen.
Hvis du er under 67 år og trenger mer enn 32 timer med assistanse i uken, har du rett til BPA. Du kan ha mulighet til å få BPA selv om du trenger det mindre enn 32 timer i uken.
Har du eller ditt barn behov for flere tjenester over tid og har behov for at tjenestene er koordinerte, kan du søke om å få en koordinator. Du kan også søke om å få en individuell plan. Dette søker du om hos kommunen eller bydelen du bor i.
Noen kommuner har ledsagerbevis som du kan søke om. Ledsagerbevis gir deg mulighet til å ha med en ledsager gratis eller billigere enn vanlig på kultur- og fritidsarrangementer. Det er opp til den enkelte arrangøren eller tilbyder om ledsagerbevis skal aksepteres og hvilken rabatt du får.
Spør derfor alltid på arrangementer du skal på om de aksepterer ledsagerbevis og hvilken rabatt dette gir.
Noen kommuner tilbyr kommunalt frikort. Kommunalt frikort betyr at du ikke betaler egenandeler på helsetjenester før det statlige frikortet slår inn.
Dette er et frikort til de som har lav inntekt og søkes om fra kommunen din.
Kommunen eller bydelen din har tilbud om ergoterapitjenester som kan hjelpe deg med
tilpasning i hjemmet
informasjon om hjelpemidler
å søke om tilpasning og hjelpemidler
De skal også gi deg opplæring i bruk av hjelpemidlene de søker om for deg.
Kommunen eller bydelen har også tilbud om fysioterapitjenester for deg som trenger dette.
Tilrettelagt transport er et tilbud om alternativ transport hvis du ikke kan bruke kollektivtransport på grunn av nedsatt funksjonsevne eller sykdom.
Hvert fylke bestemmer om de tilbyr tilrettelagt transport eller ikke, og hvordan ordningen skal være. Du kan høre med din fylkeskommune, kommune eller bydel om de har en ordning, hvordan ordningen praktiseres og hvordan du kan søke om å få TT-kort.
Du kan ha mulighet til å søke om støttekontakt. Støttekontakten skal hjelpe deg til å ha en meningsfull og aktiv fritid. Tjenesten er for barn, ungdom, voksen og eldre som trenger støtte og hjelp til å delta i kultur- og fritidsaktiviteter.
Støttekontakt søkes om hos din kommune eller bydel.
Hvis du trenger hjelp til daglige, praktiske gjøremål i hjemmet eller til personlig stell, kan du søke om praktisk bistand fra kommunen eller bydelen din.
Hvis du er svaksynt gir det deg rett til rehabilitering. Snakk med kommunen eller bydelen din for å finne ut om de har tilbud som kan være til nytte for deg.
Du har rett på opplæring i din kommune. For barn og unge skal opplæring skje gjennom barnehage og skole. For voksne skal opplæringen skje på voksenopplæring i kommunen.
Lov om Husbanken
Hvis du er svaksynt kan du trenge hjelp med å skaffe ny bolig eller hjelp til å beholde boligen din. Da kan du søke om startlån eller bostøtte fra Husbanken.
Lov om utdanningsstøtte
Hvis du er svaksynt og har fått innvilget uføretrygd, kan du søke om sletting av gjelden din i Lånekassen. Kontakt Lånekassen for mer informasjon om dette.
Reiser til jobb eller studier
Hvis du har du varige vansker med å komme deg til og fra arbeidsplassen din eller utdanningsstedet ditt med offentlige transport som buss, tog og lignende, kan du søke om arbeids- og utdanningsreiser.
Ordningen skaffer deg transport med drosje til og fra arbeid eller skole.
Helsedirektoratet. Rettigheter når du har nedsatt syn. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert mandag 4. mars 2024 [hentet søndag 15. september 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/syn/nedsatt-syn-rettigheter/