Juleblomster kan være giftige

Juleblomster er pene å se på, men kan også være fristende å smake på for små barn. Her finner du informasjon om mange av julens blomster. Noen er ikke farlige i det hele tatt, mens andre kan være litt mer problematiske.

Mørkegrønne blader og rosa roseformede blomster.

Juledekorasjoner og julebuketter

Det brukes mange forskjellige blomster og planter i juleoppsatser og julebuketter. Ofte er det vanskelig å vite hva slags plantearter som er brukt. Da er det ​fint å vite at det er ufarlig å spise ett bær fra en juledekorasjon/julebukett, og at det sjelden er farlig å ha smakt på et blad eller blomst.

Om barnet ditt har latt seg friste til å smake på litt gull- eller glitterspray i dekorasjonen,er dette helt ufarlig.

Førstehjelp ved uhell med juleblomster eller dekorasjoner

  • Gi barnet litt drikke.
  • Se aktuell plante og kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved behov for råd om eventuell videre oppfølging.

Julestjerne

Julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som en svært giftig plante. Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter. Å ha smakt på en julestjerne er helt ufarlig.

Løkplantene

Løkplantene tulipan, svibler/hyasint og amaryllis har irriterende plantesafter. Symptomer kan oppstå hvis det spises en del av blomst, blad eller blomsterløk.

En forgiftning vil gi symptomer som kvalme, oppkast og diaré.

  • Gi barnet litt å drikke.
  • Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd dersom deler av løk eller større mengder plantemateriale er spist.

Kristtorn

Kristtorn er en sterkt irriterende plante med røde bær som kan være fristende for små barn. Symptomer som kan oppstå er:

  • Kraftig kvalme
  • Oppkast
  • Diaré

Hvis mer enn 5– 10 bær er spist, kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd om videre oppfølging, eller kontakt lege ved langvarige eller kraftige symptomer.

​Asalea

Det å smake på ett eller to blader fra planten asalea er lite farlig. Ved større inntak kan imidlertid denne planten gi en forgiftning. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd om videre oppfølging.

​​Julerose

Julerose er en giftig plante som kan føre til forgiftning selv ved små inntak. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) for råd dersom barnet ditt har smakt på en julerose.

Juleglede, julekaktus og roser

​​Juleglede, julekaktus og roser regnes som ufarlige planter.