Juleblomster kan være giftige

Juleblomster er pene å se på, og kan være fristende for barn å smake på. Her finner du informasjon om noen av julens blomster. Noen er ufarlige, mens andre kan være litt mer problematiske.

Juledekorasjon med røde bær, iblandet rosa, sølv og gullfarget dekor.

Førstehjelp etter uhell med juleblomster eller dekorasjoner

  • Gi barnet litt drikke
  • Se aktuell plante og kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) ved behov for råd om eventuell videre oppfølging

Juledekorasjoner og julebuketter

Det brukes mange forskjellige blomster og planter i juleoppsatser og julebuketter. Ofte er det vanskelig å vite hva slags planter som er brukt. Da er det ​fint å vite at det er ufarlig å spise ett bær fra en juledekorasjon/julebukett, og at det sjelden er farlig å ha smakt på et blad eller blomst.

Om barnet ditt har latt seg friste til å smake på litt gull- eller glitterspray i dekorasjonen,er dette helt ufarlig.

Julestjerne

Julestjernen har fått et ufortjent dårlig rykte som en svært giftig plante. Vi regner julestjernen som en lite problematisk plante fordi den kun inneholder mildt irriterende plantesafter. Å ha smakt på en julestjerne er helt ufarlig.

Løkplantene

Løkplantene tulipan, svibler/hyasint og amaryllis har irriterende plantesafter. Symptomer kan oppstå hvis det spises en del av blomst, blad eller blomsterløk.

En forgiftning vil gi symptomer som kvalme, oppkast og diaré.

  • Gi barnet litt drikke
  • Kontakt Giftinformasjonen for råd dersom det er spist deler av løken eller barnet får kraftige eller langvarige symptomer etter inntak.

Kristtorn

Kristtorn er en plante med røde bær som kan være fristende for små barn. Planten inneholder sterkt irriterende plantesaft, og symptomer som kan oppstå etter inntak er:

  • Kraftig kvalme
  • Oppkast
  • Diaré

Dersom mer enn 10 bær er spist bør du kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging, eller kontakt lege ved langvarige eller kraftige symptomer.

​Asalea

Det å smake på ett eller to blader fra planten asalea er lite farlig. Ved større inntak kan imidlertid denne planten gi en forgiftning. Kontakt Giftinformasjonen for råd om videre oppfølging.

​​Julerose

Julerose er en giftig plante som kan føre til forgiftning selv ved små inntak. Kontakt Giftinformasjonen for råd dersom barnet ditt har smakt på en julerose.

Juleglede, julekaktus og roser

​​Juleglede, julekaktus og roser regnes som ufarlige planter.

Giftinformasjonen er tilgjengelig ved behov

22 59 13 00

Døgnåpen telefon

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Juleblomster kan være giftige. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert onsdag 15. juni 2022 [hentet tirsdag 16. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/planter-og-bar-a-a/juleblomster/

Sist oppdatert onsdag 15. juni 2022