For å ha rett til å benytte deg av denne ordningen må du være medlem av folketrygden. Ordningen gjelder også i mange tilfeller for familiemedlemmer. Du kan ikke få stønad til behandling i et EU/EØS-land du anses å være bosatt i. Her finner du viktig informasjon om hvilke personer som har rett til å benytte seg av ordningen.
Hvis du vil reise til et annet EU/EØS-land for å motta psykologbehandling, kan du motta tre utredende undersøkelser/samtaler uten henvisning. Ønsker du å få flere behandlinger, må du først få henvisning fra lege, psykolog eller barnevernsadministrasjonens leder i Norge. Behandlingen og omfanget må være tilsvarende det du ville fått dekket i den offentlige helsetjenesten i Norge.
Vær oppmerksom på at du ikke kan få henvisningen fra lege i utlandet med mindre ditt behov for behandling skyldes en skade eller sykdom som har oppstått mens du var der.
Psykologen du ønsker å motta behandling hos må være godkjent spesialist i klinisk psykologi. Dersom den aktuelle spesialiteten ikke finnes i det landet du skal til, kan det gjøres unntak. Det må da dokumenteres at behandleren har spesialistkompetanse som tilsvarer det som kreves i Norge. Behandling hos psykoterapeut dekkes ikke.
Hvis du oppholder deg midlertidig i et annet EU/EØS-land og det oppstår en situasjon som gjør at du trenger nødvendig helsehjelp, kan du bruke Europeisk helsetrygdkort. Dette vil også kunne gjelde psykologbehandling.
Planlegger du å motta helsehjelp i Storbritannia? Les om konsekvenser av brexit.
Eksempel
Clara er norsk og bor i Norge, men er født og oppvokst i Frankrike. Clara lider av angst og depresjoner og ønsker å motta psykologbehandling på sitt morsmål. Hun vil derfor gjerne til Frankrike for behandling. Clara får vite om en dyktig psykolog i byen der søsteren hennes bor og undersøker om hun kan få behandlingen sin hos denne psykologen. Hun undersøker om psykologen har riktig spesialisering. Hun har henvisning fra sin lege i Norge.