Turister i EU/EØS og Sveits
Når du skal reise som turist i EU/EØS og Sveits, har du rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i landet du ferierer i.

Illustrasjon: Morten Rakke / Helfo
Når du skal reise som turist i EU/EØS og Sveits, har du rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i landet du ferierer i.
Illustrasjon: Morten Rakke / Helfo
Når du skal reise som turist i EU/EØS og Sveits, har du rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med innbyggerne i landet du ferierer i.
Dette dokumenterer du ved å vise Europeisk helsetrygdkort. Du må være medlem i folketrygden, og i tillegg være statsborger i et EU/EØS-land eller Sveits. Familiemedlemmer som ikke har statsborgerskap i et EU/EØS-land, kan ha rett til å få helsetrygdkort. I tillegg kan statsløse og personer med flyktningstatus også ha rett til dette. Les mer om Europeisk helsetrygdkort her.
Har du ikke rett til å motta Europeisk helsetrygdkort fordi du har statsborgerskap fra et land utenfor EU/EØS, vil du likevel ha rett til offentlige helsetjenester når du er på reise i et annet nordisk land, Nederland, Luxemburg, Ungarn eller Østerrike. Har du hatt utgifter til helsehjelp i andre EU/EØS-land, kan du søke om refusjon. Les mer om dette på steg 4.
Dersom du er turist i Norden, skal du i utgangspunktet ikke behøve å vise Europeisk helsetrygdkort for å få rett til dekning av helsetjenester. Vær oppmerksom på at du likevel kan få spørsmål om å vise kortet.
Skal du på ferie utenfor EU/EØS? Les om dine rettigheter her.
Anja er medlem i norsk folketrygd og er norsk statsborger. Dette gir henne rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med borgere i landet hun skal feriere i.
Som dokumentasjon på retten til helsetjenester, må du ha med deg Europeisk helsetrygdkort.
Europeisk helsetrygdkort utstedes av Helfo. Hvert familiemedlem må ha sitt eget helsetrygdkort.
Når du har bestilt helsetrygdkort, sendes det til den adressen du er registrert med i folkeregisteret.
Anja er på ferie i Portugal. Hun har med seg Europeisk helsetrygdkort i tilfelle hun skulle trenge helsehjelp under oppholdet.
Europeisk helsetrygdkort gir kun rett til nødvendig medisinsk behandling ved sykehus og/eller behandler som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i.
Hva som anses å være nødvendig behandling, kommer an på det medisinske behovet du har for helsehjelp. Du skal ikke måtte avbryte utenlandsoppholdet ditt for å dra hjem for å få behandling der. Du vil derfor kunne ha rett til mer omfattende behandling dersom oppholdet ditt er ment å vare over lengre tid.
Helsetrygdkortet gir deg rett til medisinsk behandling på samme vilkår som de som bor i landet du oppholder deg i. Dette betyr at dersom det er egenandel tilknyttet en type behandling, må du betale egenandel. Vær oppmerksom på at i enkelte land kan egenandelen være mye høyere enn i Norge, og ved for eksempel sykehusinnleggelser kan det derfor bli svært dyrt for deg.
For å være på den sikre siden bør du tegne en reiseforsikring før du reiser på ferie. Hjemtransport dekkes for eksempel ikke av helsetrygdkortet. I enkelte land dekkes heller ikke alle typer ambulansetransport.
Helsetrygdkortet gir ikke rett til dekning av utgifter hvis du reiser ut med det formålet å få medisinsk behandling.
Har du ikke helsetrygdkortet med deg og uhellet er ute, kan du ta kontakt med Veildning helsenorge.no på telefonnummer +47 23 32 70 00 for å få utstedt et midlertidig helsetrygdkort.
Lurer du på noe om fødsel, dialyse eller oksygen i forbindelse med midlertidig opphold, kan du lese mer om dette på følgende sider:
Anja får betennelse i foten i løpet av ferien. Hun oppsøker et offentlig sykehus i Lisboa. Hun viser frem sitt europeiske helsetrygdkort og får behandling. Anja betaler det samme i egenandel som portugisiske borgere.
+47 23 32 70 00
Telefontid: mandag–fredag kl. 08:00–15:30
Dersom du opplever at behandlerstedet ikke gjenkjenner eller aksepterer helsetrygdkortet ditt, må du legge ut for undersøkelsen/behandlingen og sørge for å få med deg faktura, kvittering og dokumentasjon på behandlingen som er utført.
Dette gjelder også hvis du har glemt å bruke helsetrygdkortet. Når du kommer hjem, kan du søke om refusjon fra Helfo.
Du kan søke om refusjon for utgifter til helsetjenester i et annet EU/EØS-land ved å bruke digitalt skjema.
PapirskjemaSkjema og dokumentasjon må sendes til Helfo innen 6 måneder fra hver enkelt behandlingsdato.
Dersom du ikke har mulighet til å benytte vårt digitale skjema, kan du i stedet sende oss papirskjema. Fyll ut og send inn
til Helfo, Postboks 2415, 3104 Tønsberg.
Anjas betennelse trenger flere behandlinger. Hun blir henvist til videre behandling på et annet sykehus i Lisboa. Her aksepterer de ikke helsetrygdkortet. Anja må derfor legge ut for behandlingen selv. Hun sørger for å få med kopi av henvisningen og epikrise/journal fra behandlingen på engelsk, samt spesifisert faktura og kvittering. Tilbake i Norge søker hun digitalt om å få refusjon fra Helfo. Hun passer på å gjøre dette innen seks måneder etter hver enkelt behandlingsdato.
+47 23 32 70 00
Telefontid: mandag–fredag kl. 08:00–15:30