Barn og sopp

Barn smaker gjerne på små mengder sopp. Dette gir sjelden alvorlig forgiftning.

Barn som plukker sopp i skogen

​Illustrasjonsbilde av barn som plukker sopp i skogen.

Sopp er fristende for barn der de vokser både i plen og skog. Små barn kan ta på sopp og spise mat etterpå, uten å vaske hendene. Dette er aldri farlig selv om soppen er giftig. En bit av soppen må spises for å gi forgiftning.

Spiser barnet en liten bit av en sopp, er det viktig å utelukke de giftigste soppene i Norge. Hvit fluesopp (Amanita virosa), grønn fluesopp (Amanita phalloides), spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus), butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus) og kastanjeparasollsopp (Lepiota castanea) kan gi forgiftning om små mengder spises. En liten smakebit av andre sopp forventes ikke å gi forgiftning hos barnet. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) om du er usikker på om barnet har spist en giftig sopp.

Sopp er tungt fordøyelig materiale. Lett mage- og tarmubehag som kvalme, oppkast og lett diaré kan komme selv om barnet har spist en ugiftig sopp.

Sopp i naturen kan være gammel eller halvråtten med en del bakterier. Dette kan også gi lett mage- og tarmubehag, men trenger vanligvis ikke legeoppfølging.

Kontakt Giftinformasjonen hvis uhellet er ute

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Ved alvorlige symptomer ring:

113

For helsepersonell

Anbefalinger for behandling av akutte forgiftninger, utarbeidet av Giftinformasjonen.

Innholdet er levert av Giftinformasjonen

Giftinformasjonen. Barn og sopp. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 4. juni 2021 [hentet søndag 21. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/giftinformasjon/sopp/barn-og-sopp/

Sist oppdatert fredag 4. juni 2021