Sjekk egenandeler og finn frikortet
Har du betalt for mye, blir det du har krav på automatisk tilbakebetalt.
Frikortet og vedtaksbrevet finner du når du logger deg inn på Helsenorge.
Du får tilsendt en SMS eller e-post når vedtaket om frikort er fattet, avhengig av hvilke varselvalg du har gjort i profilinnstillingene dine på Helsenorge.
Selv om ordningen er automatisk, bør du ta vare på alle dine kvitteringer for egenkontroll.
Apotek, fastlege, andre behandlere og tjenesteytere har ansvar for å rapportere alle godkjente egenandeler til Helfo minst hver 14. dag. Dine egenandeler registreres automatisk på deg.
Du kan lese mer om betaling og egenandeler hos ulike behandlere på disse sidene:
- lege
- Resepter
- psykolog
- poliklinikk (sykehus)
- laboratorier og røntgeninstitutt
- fysioterapeut
- enkelte former for tannsykdommer
For at egenandelene for disse behandlingene skal kunne gi opptjening til frikort, må enkelte vilkår være oppfylt:
Fysioterapi: Godkjente egenandeler ved undersøkelse og behandling hos fysioterapeut som har driftsavtale med eller er fast ansatt i kommunen.
Tannbehandling: Enkelte tannsykdommer og tilstander som påvirker tannhelsen kan gi opptjening til frikort Egenandelene fra disse behandlingsformene inngår i ordningen:
- Sykdommer og misdannelser (anomalier) i munn og kjeve
- Behandling av tannkjøttsykdommer (periodontitt)
Tannleger og tannpleiere er ikke bundet av de fastsatte refusjonstakstene, og bestemmer selv sine priser. Selv om du har frikort, må du derfor betale mellomlegget mellom det tannlegen/tannpleieren krever og det beløp folketrygden dekker.
Rehabiliteringsopphold: Egenandeler ved godkjent rehabiliteringsinstitusjon som har driftsavtale med regionalt helseforetak.
Behandlingsreiser til utlandet: Egenandeler ved behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet. Voksne pasienter betaler egenandel, mens barn og unge får tilbudet gratis. Ledsageres egenbetaling regnes ikke med i ditt grunnlag for frikort.
Barn og andre grupper som ikke betaler egenandeler
Disse gruppene slipper helt eller delvis å betale egenandeler:
- Barn under 16 år.
- Innbyggere med godkjent yrkesskade-vedtak (for noen helsetjenester).
- Innbyggere med minste pensjonsnivå (minstepensjonist) slipper å betale egenandel på medisiner, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept.
Sjekk at du har riktig kontonummer for frikort-utbetaling
Stortinget fastsetter hvert år beløpsgrensen (egenandelstaket) for å få frikort for helsetjenester. Betaler du over den fastsatte beløpsgrensen, vil beløpet du har krav på bli utbetalt til din konto.
Det kan ta inntil tre dager før du har pengene på konto.
Sjekk at du har riktig kontonummer registrert for frikort-utbetalinger fra Helfo
Hvis du trenger å endre eller legge inn kontonummer for frikortutbetalinger fra Helfo, gjør du det her på Helsenorge.
Illustrasjon: Morten Rakke / Helfo
Dekning av reiseutgifter til behandling (pasientreiser)
Reiser til og fra behandling teller med i opptjeningen til frikort for helsetjenester. Logg inn på Pasientreiser sin tjeneste på Helsenorge og send søknad om dekning av reiseutgifter til pasientreiser.
Egenandelsrapportering og frikort-spørring
Egenandelene dine innrapporteres av din behandler/tjenesteyter. Alle behandlere som krever egenandel må innrapportere egenandelene innen 14 dager. Det er en forutsetning at behandler gjør dette for at du skal få frikortet ditt innen tre uker.
Behandler/tjenesteyter har mulighet til å benytte en spørretjeneste som svarer om du skal betale egenandel eller ikke. Har behandleren din lagt til rette for spørretjenesten trenger du ikke å vise frikortet. Hvis behandleren din ikke bruker spørretjenesten må du fortsatt vise frikortet for å slippe å betale egenandel.
Fullmakt ved frikort-henvendelser
Kontakter du Helfo på vegne av noen andre i frikort-sammenheng, må du ha en annen fullmakt enn den du kan gi via Helsenorge.
Annen viktig frikort-informasjon
Hva dekkes ikke av frikortordningen
Du må selv betale utgifter som ikke er godkjente egenandeler. Slike utgifter teller ikke med i opptjeningen til frikort.
Dette kan være utgifter til bandasjemateriell og utstyr som er nødvendige for din behandling.
Benytter private behandlere uten avtale om refusjonsrett, må du dekke hele kostnaden selv.
Reservasjon mot lagring av egenandelsinformasjon
Du kan reservere deg mot frikort-ordningen. Da vil du ikke motta frikort for helsetjenester. Dersom du reserverer deg, vil heller ikke behandlere eller helsepersonell kunne få svar fra frikort-spørretjenesten om du skal betale egenandel eller ikke.
Du må selv ta vare på kvitteringer og søke om frikort når du har nådd beløpet som gir deg rett til frikort (egenandelstaket).
Du kan når som helst melde deg inn i frikort-ordningen igjen.