Her får du informasjon om hvordan du kan hente ut og fornye resepter på vegne av deg selv og andre. Du kan også lese om hvordan du får medisiner på blå resept.
Fornye resept
Se resepter på vegne av barn og andre
Blå resept og h-resept
Egenandeler og frikort
Personvern og sikkerhet
Hente ut medisiner og produkter på resept
Fornye resept
Hvis fastlegen din tilbyr tjenesten Forny resept på Helsenorge, kan du be om å få ny resept på medisiner, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler. Når du logger inn i tjenesten, klikk på "Forny resept" på resepten du ønsker å fornye. Fastlegen din vil vurdere om du får ny resept og om du skal fortsette å bruke medisinen.
Du kan bare fornye resepter du har fått tidligere. Hvis du trenger resept på en ny medisin, må du bestille en time hos fastlegen.
Ikke alle fastleger tilbyr tjenesten Forny resept på Helsenorge. Du vil da ikke se valget "Forny resept" etter at du har logget inn.
Hvis du er usikker på om fastlegen din tilbyr denne tjenesten, hør med legekontoret ditt. Ønsker du å fornye en resept og du vet at fastlegen ikke tilbyr denne tjenesten på Helsenorge, ta kontakt med legekontoret ditt.
Se resepter på vegne av barn og andre
Du kan se resepter på vegne av barn og andre på Helsenorge ved at du får fullmakt fra den du ønsker å representere. Den som gir fullmakten må være over 16 år, og den som får fullmakten må være over 18 år.
Du kan også bruke skjema på papir hvis du ikke kan logge deg inn og få fullmakt digitalt.
Hvis du har foreldreansvar for barn under 16 år kan du se deres resepter ved å logge inn på Helsenorge. Det gjelder kun dersom en av foreldrene har samme folkeregistrerte adresse som barnet.
For ungdom fra 12 til 16 år kan legen og ungdommen sammen avgjøre om resepten skal skjules for foreldre. Dette kalles "vergeinnsynsreservasjon" og kan gjøres hvis ungdommen ønsker å skjule enkeltresepter fra sine foreldre.
Når ungdom fyller 16 år vil foreldre automatisk miste muligheten til å få innsyn i resepter og andre tjenester på Helsenorge.
Hvis du har en alvorlig sykdom kan staten delvis dekke utgifter til legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept. Det finnes også andre ordninger for å få dekket deler av utgiftene dine hvis du har store utgifter.
Blå resept
I mange tilfeller kan legen skrive ut medisiner på blå resept direkte. Dette kalles forhåndsgodkjent refusjon. I tillegg til at sykdommen skal være alvorlig og langvarig, må behandlingen ha god effekt i forhold til kostnadene.
Hvis legen mener du har krav på medisin som ikke er forhåndsgodkjent eller næringsmidler på blå resept, søker legen Helfo om dekning av utgiftene på vegne av deg. Helfo vurderer om vilkårene for dekning på blå resept er oppfylt.
Dersom du trenger medisin før Helfo har behandlet søknaden, må du legge ut for medisinen mens du venter på vedtaket fra Helfo.
Husk å ta vare på spesifiserte kvitteringer (som inneholder produktnavn, pris, kjøpsdato og navn på lege). Kvitteringene må sendes til Helfo innen seks måneder fra hver enkelt kjøpsdato.
Du kan få dekket utgifter til næringsmidler til spesielle medisinske formål på blå resept. Det er legen din som må søke om at du skal få dekket utgiftene dine.
Ved kjøp av medisin, medisinsk forbruksmateriell eller næringsmidler på blå resept betaler du 50 prosent av reseptbeløpet i egenandel, men ikke mer enn 520 kroner per resept for en mengde tilsvarende tre måneders forbruk.
Apoteket eller bandasjisten beregner én egenandel på 50 prosent av reseptbeløpet, men maksimalt 520 kroner (2023) per resept for tre måneders forbruk av legemidler, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell. Hvis legen har skrevet ut flere resepter under en konsultasjon, anses det som én resept.
Når du får medisiner fra sykehuset, kaller sykehuset det for å forskrive på h-resept. For at dette skal skje må ett eller flere kriterier være oppfylt:
En lege i spesialisthelsetjenesten starter, evaluerer og avslutter behandlingen av deg.
Det er nødvendig at spesialisthelsetjenesten overvåker deg fysisk og passer på deg når du tar medisinen.
Det er nødvendig med utstyr som kun spesialisthelsetjenesten har for å gi deg medisinen.
Når du får en resept i sammenheng med time hos lege betaler du egenandel. Fornyer du resepten uten legetime, er resepten gratis og du kan gå direkte til et apotek for å hente produktet.
Frikort
Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Når du har fått frikort, slipper du å betale egenandel resten av kalenderåret.
Du kan selv styre hvem som skal ha tilgang til reseptene dine. På Helsenorge kan du se hvem som har sett på reseptene dine og blokkere tilgang for helsepersonell.
Når legen skriver en resept til deg kan du hente ut produktet ditt fra apotek eller bandasjist. Det eneste du trenger er gyldig legitimasjon. På apotek kan du hente ut medisiner, medisinsk forbruksmateriell og næringsmidler. Du kan også bestille produkter fra et nettapotek. Hos en bandasjist kan du hente ut næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell.
Hente medisiner for andre
Hvis du skal hente ut medisiner for andre enn deg selv, må du ta med fullmakt fra den som eier reseptene. Du må også ta med kopi av legitimasjonen til vedkommende.
Medisinbytte i apotek
Apoteket kan tilby deg et legemiddel med annet navn enn det legen har skrevet på resepten når det finnes et likeverdig, men rimeligere alternativ. Les mer om medisinbytte i apotek
Medisiner i multidose
Hvis du bruker mange medisiner, kan du be om å få de i multidose. Da blir medisinene pakket i poser av en maskin. Snakk med en farmasøyt eller legen din om du ønsker medisinene dine i multidose.