Råd om ramadan og helse

Ved noen sykdommer og tilstander bør du ikke faste. På denne siden finner du noen råd som kan hjelpe deg trygt gjennom ramadan.

Bønnekjede

Faste og helse

Mange muslimer ønsker å faste under ramadan. De fleste friske, voksne personer tåler godt å faste i en begrenset periode, hvis de får i seg nok næringsrik mat og drikke mellom solnedgang og soloppgang. 

Barn og psykisk syke er unntatt fra fasten. Det samme gjelder hvis fasten kan gjøre sykdommen din verre eller gjøre at du er syk lenger enn du hadde vært ellers. Du kan også få utsettelse eller unntak i noen livssituasjoner (for eksempel ved høy alder, graviditet og amming) og under enkelte andre forhold (for eksempel lange reiser, tungt fysisk arbeid, aktiv militærtjeneste og krisehåndtering).

Sykdom og bruk av medisiner når du faster

Er du syk, kan du la være å faste under ramadan hvis det kan gjøre at du blir dårligere eller er syk lenger enn du ville vært ellers.  

Fasten brytes av medisiner som du tar gjennom nese og svelg, men hvis det å la være å ta nødvendige medisiner er en alvorlig helsefare for deg, er det grunnlag for utsettelse av fasten eller unntak fra forbudet mot å ta medisiner.

Unngå derfor å faste hvis du er syk eller bruker livsnødvendige medisiner. Dette gjelder hvis du har tilstander og sykdommer som høyt blodtrykkpsykisk sykdomdiabetesastmakolshiv og mange andre tilstander. Det samme gjelder for eldre som har vansker med å gjennomføre fasten, for eksempel hvis du kan få lavt blodtrykk og bli svimmel av å ikke drikke vann på en hel dag.

Snakk med legen hvis du likevel vil faste

Hvis du har magesårhalsbrann, magekatarr og åpent brokk bør du også snakke med legen din hvis du ønsker å faste.

Diabetes og ramadan

Å faste kan være farlig for personer med diabetes. Når du har en medisinsk tilstand som blir verre ved at du faster, bør du unngå å faste.

Det kan være mulig å gjennomføre faste selv om du har diabetes, men det krever ekstra innsats og god planlegging, og da bør du snakke med legen din først. 

For at du med diabetes skal unngå helseskade under ramadan, bør du følge noen råd hvis du velger å faste til tross for sykdommen. Rådene er utviklet i samråd med Diabetesforbundet og Islamsk råd: 

 • velger du å faste tross sykdommen, må det skje i samråd med din fastlege
 • du må måle blodsukkeret jevnlig. Dette bryter ikke fasten
 • når fasten brytes ved solnedgang, velg mat og drikke som ikke gir en kraftig økning i blodsukkeret
 • hvis du bruker medisiner som senker blodsukkeret, og det faller til for lave nivåer, må du bryte fasten

Hos Diabetesforbundet (diabetes.no) kan du få gode råd for planlegging av ramadan.

Gravide og ammende under ramadan

Hvis du er gravid eller ammer, bør du ikke faste. Du kan heller utsette fasten til etter fødselen og når du er ferdig med å amme. Det beste for barnet er at du spiser næringsrik mat og drikker jevnlig. Forskning har ikke vist at faste under ramadan har helseskadelige effekter for fosteret, men vi har likevel ikke nok kunnskap til å si at det er trygt. 

Hvis du likevel velger å faste, bør du være nøye med å få i deg næringsrik mat og nok drikke mellom solnedgang og soloppgang. Unngå unødvendig fysisk aktivitet på dagtid. Du bør avbryte fasten hvis du:

 • opplever mindre bevegelser hos fosteret ditt
 • er svimmel eller utmattet
 • er kvalm eller kaster opp  

Snakk med legen din hvis du skal faste.

Symptomer du bør følge med på under fasten

Du kan oppleve ubehag når du faster. Noen symptomer bør du imidlertid være spesielt oppmerksom på, fordi de kan være tegn på sykdom.

 • Føler du deg trøtt og svimmel, kan det være tegn på lavt blodtrykk og du bør gå til lege.
 • Føler du deg kvalm, svimmel og har vansker med å konsentrere deg, kan det være tegn på at du har fått i deg for lite å drikke og er dehydrert. Drikk derfor mye mellom solnedgang og soloppgang.
 • Lite drikke under ramadan øker risikoen for å få nyrestein.
 • Det er vanlig å få forstoppelse, dårlig fordøyelse og halsbrann når man faster. For å unngå dette er det viktig at du spiser sunt og riktig når du kan spise.
 • Mange opplever hodepine og migrene under fasten.
 • Hvis du skal trene under fasten, anbefales det å trene lett på slutten av dagen, kort tid før du får anledning til å spise og drikke. 

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Helsedirektoratet. Råd om ramadan og helse. [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert fredag 2. februar 2024 [hentet mandag 27. mai 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/ramadan/

Sist oppdatert fredag 2. februar 2024