Giftinformasjonen gir råd i situasjoner hvor det kan være fare for forgiftning. Rådene sier ofte noe om hva du bør gjøre, for eksempel skylle med vann for å unngå etseskade. Du får også om du kan se an situasjonen hjemmefra eller om du bør kontakte lege, legevakt eller medisinsk nødtelefon (113).
På denne måten kan Giftinformasjonen bidra til at personer kan få rask og riktig behandling, og dermed forhindre skade og redde liv. Rådene kan i mange tilfeller avverge unødig transport, legebesøk, sykehusinnleggelse og behandling. Informasjon kan også bidra til at innringeren føler seg velinformert og trygg, enten de skal til lege eller de skal se an hjemme.
Vi gir også råd og informasjon om forgiftninger generelt. Dette gjøres hovedsakelig i vanlig arbeidstid (kl. 09-15).
Hvordan jobber vi?
Når du ringer Giftinformasjonen vurderes helsefaren i situasjonen. Dette gjøres for eksempel ved å vurdere giftigheten av:
- kjemikalier og produkter (f. eks rengjøringsmidler, kosmetikk og lignende)
- legemidler
- planter og bær
- annet
Hver henvendelse vurderes individuelt, basert på hva som har skjedd i den enkelte situasjon. Svaret vil være tilpasset og tilrettelagt for deg som ringer.
Vurderingene som gjøres av Giftinformasjonen er basert på dokumentasjon som på forhånd er samlet inn og bearbeidet. Dette arbeidet gjøres også av Giftinformasjonens medarbeidere.
Informasjon til allmennhet og helsevesen
Giftinformasjonen publiserer informasjon til allmennhet på giftinfo.no (Helsenorge). I tillegg formidles også informasjon gjennom medier.
Informasjon til helsevesenet gis i form av behandlingsanbefalninger, nyhetsbrev, oversikt over antidoter og foredrag. Skriftlig informasjonsmateriell til bruk for helsepersonell er å finne på Helsebiblioteket.no under "Forgiftninger".
Medarbeidere
Medarbeiderne som betjener vakttelefonen er alle universitetsutdannede (farmasøyter/veterinærer/toksikologer/leger). Bakvakter (blant annet medisinske spesialister) er dessuten tilgjengelige for rådgiverne ved behov.
Toksikologifaglige medarbeidere må ha ca. 4 måneders opplæring før de besvarer henvendelser på egen hånd.