Slik håndterer du suget etter røyk og snus

Nikotinsug og abstinens er vanlig når du skal slutte å snuse eller røyke. Hold ut. Det verste er over etter kort tid, og det finnes råd som hjelper.

Sigarettstumper

Illustrasjon: Mostphotos

​Det kan ta tid å bli helt snus- og røykfri. Den verste tiden er over allerede noen få uker etter at du har sluttet. Du kommer til å kjenne suget etter røyk eller snus i perioder, eller under visse omstendigheter, men det er vanligvis kortvarig. Det varer sjelden mer enn noen minutter.

Avhengighet og vaner

​​I tillegg til nikotinavhengighet og abstinens handler sug etter røyk eller snus mye om vaner og et innlært handlingsmønster. Nikotinlegemidler kan dempe suget, men du må også endre disse mønstrene.

Hvis du unngår alt som kan fremkalle sug etter at du har sluttet, skyver du bare problemet foran deg. Men det kan være lurt å unngå enkelte situasjoner de første ukene for deretter å utsette seg for dem gradvis.​

På fest uten å røyke eller snuse

​​Å være på fest er nok den vanligste situasjonen for tilbakefall, særlig dersom man drikker alkohol. Alkohol kan senke terskelen for hva man gjør, og risikoen for å sprekke blir derfor større. Det aller lureste er å la være å drikke alkohol, eller å drikke så lite alkohol som mulig den første tiden etter snus- og røykeslutt. Og ellers kan det være lurt at du på forhånd tenker gjennom hvordan du best kommer gjennom en fest uten å sprekke.

Hvis du drikker alkohol, er det et tips å ha to glass, ett med alkoholholdig drikke og ett med vann. Drikk 6–7 ganger av vannet for hver gang du tar en slurk alkohol.

Et annet tips er å ta med nikotinlegemidler på fest, også om du ikke bruker dette til vanlig. Da motstår du lettere suget etter nikotin.

Det kan ta litt tid å bli komfortabel med ikke å røyke eller snuse i alle situasjoner. Det aller viktigste du kan gjøre, er å ikke gi opp, men holde fast ved beslutningen om at «Jeg har sluttet å røyke/snuse og kommer ikke til å gjøre det i kveld!»

Takle stress

​​Langvarig stress kan føre til nedstemthet. Både stress og nedstemthet kan øke lysten på røyk eller snus. Derfor er det viktig at du forsøker å holde stressnivået under kontroll.

Mosjon og fysisk aktivitet kan være til god hjelp. En rask tur på minst en halv time kan være nok til å holde stresshormonene i sjakk. Lær deg gjerne en enkel avslapningsteknikk. Massasje, badstue eller badekar kan også hjelpe deg til å slappe av og føle velbehag.

Gjør noe med hendene

​Når du har bestemt deg for å slutte å røyke, kan det hjelpe om du finner noe å gjøre med hendene fordi de savner å holde i sigaretten. Du opplever kanskje at det er noe du savner å gjøre, og hjernen tolker det som en lengsel etter å røyke. Disse signalene fra hjernen skaper et ekstra røyksug som du kan mestre ved å aktivisere hendene.

En person som røyker en 20-pakning daglig, fører hånden mot munnen 140–160 ganger per dag. Det blir 980 ganger per uke, 3 920 ganger per måned og 47 040 ganger per år. Slik skapes en sterk vane!

Vanskelige situasjoner

Enkelte koblinger til røyk og snus kan vare lenge. Det gjelder spesielt koblinger som forekommer relativt sjeldent. Det kan for eksempel være koblingen mellom røyking og det å ha ferie. Derfor er det viktig at du forbereder deg grundig før den første ferien.

En god metode er å gjøre enkle øvelser som går ut på å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du fortsetter å være røykfri når du reiser på ferie.

Og sist, men ikke minst – selv om fristelsen er der, unngå ​å ta ett eneste trekk med røyk eller en pris med snus! Dette er den beste måten for å unngå å øke snus- og røyksuget.