Tips for å slutte med snus

Vil du slutte å snuse kan du bråslutte nå eller bruke tid på å forberede deg mot en sluttedag. Det finnes hjelpemidler som kan gjøre det lettere.

Mann med rødt skjegg

Forberedelse til å slutte med snus

Det kan hjelpe å planlegge og forberede seg mot en sluttedato. Om du i dag bestemmer deg for en sluttedato 2–4 uker fram i tid, er sjansen stor for at du får det til.

Du kan velge om du snuser som vanlig frem til sluttedatoen eller om du forsøker å endre på noen av vanene. Dersom du endrer på noen av snusvanene i forkant, blir du mer bevisst på hvilke situasjoner som kan bli utfordrende når du skal slutte.

Du kan:

  • lage mindre priser
  • innimellom øve deg på å være uten snus en stund
  • prøve porsjonssnus eller nikotinfri snus, dersom du bruker løssnus
  • legge noe annet under leppen iblant, for eksempel en pastill eller en nikotintyggegummi

Det viktigste for å lykkes er motivasjon

Spør deg selv:

  • Hva er dine grunner for å slutte med snus?
  • Hva ønsker du å oppnå?
  • Vil du være en bedre rollemodell?
  • Er du lei avhengigheten?
  • Bekymrer du deg for helsen?

På sluttedagen – slutt helt med snus!

Fordi du er avhengig, vil du mest sannsynlig kjenne på litt tvil når sluttedagen kommer. Ikke la tvilen overtale deg til å utsette å slutte eller tillate deg å snuse litt. Kutt snusen helt – det er aller viktigst for å lykkes!

Om du får abstinensplager når du slutter å snuse, er det fint å vite at slike plager er verst de første 2–3 dagene. I løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste. Det vanligste er å føle seg svimmel, ukonsentrert, rastløs eller i dårlig humør.

Tips for å lindre abstinensplager

Bruk legemidler eller annen hjelp til å kutte snusen

Legemidler kan dempe suget

Nikotinlegemidler og reseptbelagte legemidler beregnet for røykeslutt ser ut til å kunne være til hjelp på kort sikt. Det er så langt ikke forsket nok på langtidseffekten på snusslutt. Reseptpliktige legemidler kan dempe suget etter snus og minske sjansen for vektøkning så lenge behandlingen pågår. For mer informasjon om legemidler, snakk med apotek eller lege.

Bruk Slutta-appen

Slutta-appen kan brukes som din personlige hjelper ​og motivator når du skal slutte å røyke eller snuse. Appen viser deg også hvor mye du sparer på å slutte.

Innholdet er levert av Helsedirektoratet

Sist oppdatert onsdag 12. januar 2022