Selvmordstanker kan være alt fra flyktige tanker om at livet ikke er verdt å leve, til konkrete tanker og planer om å ta sitt eget liv.
Årsakene til at noen får selvmordstanker eller velger å avslutte livet er ofte sammensatte. En del opplever selvmordstanker i forbindelse med psykiske lidelser og vansker, andre som en reaksjon på en livskrise. For andre igjen er det ikke mulig å peke på noen bestemt årsak.
Livskriser
Det er viktig å være oppmerksom på reaksjoner etter alvorlige eller utfordrende hendelser i livet. Alle vil oppleve slike situasjoner i løpet av livet, og for noen kan det utløse en livskrise og øke risikoen for selvmordstanker og selvmord. Eksempler på slike situasjoner er:
Man kan altså ha selvmordstanker uten å være psykisk syk. Det er tegn på at livet ikke er slik det bør være, og at det er nødvendig å ta tak i problemene og finne en løsning. Blir tankene for påtrengende, er det viktig å søke profesjonell hjelp.
Depresjon, angst og andre psykiske lidelser
Cirka 20 prosent av befolkningen vil oppleve å være deprimerte én eller flere ganger i løpet av livet. Det er vanlig å ha selvmordstanker når man er deprimert.
Det er normalt å ha perioder i livet der humøret svinger eller du føler deg trist, men hvis du merker at det påvirker livskvaliteten, selvfølelsen og hvordan du fungerer i hverdagen, er det viktig at du oppsøker hjelp.
Her får du mer informasjon om hva depresjon er og hvor du kan få hjelp.
Andre psykiske lidelser
Flere psykiske lidelser gir økt selvmordsfare. I tillegg til depresjon, er også schizofreni, bipolar lidelse, rusmiddelmisbruk og personlighetsforstyrrelser forbundet med økt selvmordsrisiko.