Kreft

Kreft er samlenavnet på rundt 200 ulike kreftformer. De har mange fellestrekk, men det er også mye som skiller dem fra hverandre. Derfor vil symptomer, sykdomsforløp, behandlingen og prognose variere.

Råd for å forebygge kreft

Det finnes ingen garanti mot å få kreft, men vi kan gjøre mye for å redusere risikoen ved å ha gode levevaner og en sunn livsstil.

Sjekk ut Kreftforeningens 10 råd for å redusere risikoen for kreft.

 

Det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for kreft er å unngå å røyke. Selv små mengder røyk kan være skadelig.

Røyking er den viktigste enkeltårsaken til kreft, og øker risikoen for svært mange kreftsykdommer. Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge i dag. Røyking er årsak til omtrent 85 prosent av tilfellene.

Vil du vite mer?

Finn ut mer om helseskader ved røyking, og hvilke helsegevinster du får når du slutter å røyke.

Trenger du hjelp med å slutte å røyke?

Det er enklere å slutte å røyke med litt hjelp. Finn gode råd og prøv apper og andre verktøy som gjør det lettere å lykkes med røykeslutt.

Kostholdet ditt påvirker risikoen for å få kreft og en rekke andre sykdommer. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse.

Trenger du hjelp til å endre vaner?

Ta en titt på Helsedirektoratets kostråd. Følger du disse, har du et godt utgangspunkt for et sunt kosthold.

Ofte kan små grep i hverdagen ha stor betydning. Du får mange helsegevinser av å spise sunt og variert i hverdagen.

Tips for å komme i gang

Å holde deg på normalvekt er noe av det viktigste du kan gjøre for helsen din. Da reduserer du risikoen for mange helseproblemer og sykdommer, blant annet kreft.

Sammenlignet med normalvektige har personer med overvektige eller fedme høyere risiko for hjerte- og karsykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, diabetes, i tillegg til en rekke andre kroniske sykdommer og flere kreftformer.

Overvekt og fedme øker risikoen for minst 12 typer kreft

Det er en klar sammenheng mellom overvekt og kreft når det gjelder kreft i tykk- og endetarm, nyre, bryst (etter overgangsalderen), bukspyttkjertel, slimhinnen i livmoren (endometriet), galleblæren, mage (cardia), lever, prostata (avansert), eggstokk, spiserør (adenokarsinom) og munn, svelg og strupehode.

Du finner mer informasjon om overvekt og kreft hos Kreftforeningen.

Trenger du hjelp til å gå ned i vekt?

Her finner du nyttige tips og råd:

Regelmessig fysisk aktivitet eller trening gir overskudd i hverdagen og har mange positive effekter på både fysisk og psykisk helse.

Trenger du hjelp til å komme i gang?

Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning.

Sol er bra for oss i små mengder, men det er viktig å unngå å bli solbrent. Ved å unngå solforbrenning, solarium og mye intens sol, har du betydelig lavere risiko for føflekkreft og annen hudkreft.

Kos deg i solen, men husk å beskytte deg med klær og solkrem og begrense tiden du er ute når sola skinner sterkest.

Å drikke litt alkohol iblant trenger ikke være skadelig, men ikke drikk alkohol for helsens skyld.

Hvis du vil redusere din egen kreftrisiko, bør du kutte ned på alkohol. Jo lavere alkoholforbruket er, jo mer reduserer vi risikoen for å få kreft.

Mer informasjon om alkohol og kreft

Drikker du for mye?

Test ditt alkoholforbruk og få råd om hvordan du kan begrense alkoholinntaket

 

HPV er et svært vanlig virus. Viruset smitter lett ved seksuell kontakt, og de fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Noen ganger kan viruset føre til langvarig infeksjon, som i sjeldne tilfeller kan føre til forstadier til kreft og kreft.

HPV-vaksine virker forebyggende. Vaksinen gir derfor best beskyttelse når den gis til barn/unge før de utsettes for smitte. Derfor får barn tilbud om HPV-vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet på 7. klassetrinn, i god tid før gjennomsnittlig seksuell debut.

Les mer om HPV-vaksinen og hvilke kreftformer den beskytter mot

Tidlig behandling redder liv. Screening er systematisk undersøkelse av friske mennesker – for å oppdage sykdom eller forstadier før symptomer viser seg.

Du finner mer informasjon om screening og masseundersøkelser hos Kreftforeningen.

Oppslagsverk om kreft (kreftlex.no)

Kreftlex illustrerer organer, kroppsfunksjoner og sykdomsutvikling ved hjelp av 3D-graf, foto, tegninger og video.

Informasjon om kreft på tegnspråk

På KreftTegn finner du en rekke filmer med informasjon om kreft rettet mot døve.

Fant du det du lette etter?